In familiebedrijven leven, rondom de mogelijke opvolging door de volgende generatie, verschillende vragen. Lang niet altijd spreekt iedereen ‘dezelfde taal’. De onuitgesproken verwachting is een bekend fenomeen. Wij bedoelen dan niet de fiscaal, juridische en of financiële vragen. Maar de vragen die er binnen uw familie echt toe doen. De uittreders hebben vragen, verwachtingen en ideeën of hoop, zoals: ‘ik verkoop het bedrijf wel want mijn kinderen wil ik er niet mee opzadelen nu de wereld zo snel verandert’. Maar ook: ‘de opvolging is geregeld, want één van de drie kinderen toont interesse in het bedrijf, dus die gaat ons opvolgen. Dat staat vast voor iedereen’. Maar denken uw mogelijke opvolgers daar ook zo over?

De volgende generatie heeft ook vragen, maar worden deze altijd gesteld? En neemt u dan ook de tijd om deze vragen te beantwoorden? Herkent u de vraag en erkent u deze? Onze ervaring is dat de next gen niet altijd de vraag stelt over wat hun echt bezig houdt, tenslotte bent u naast eigenaar ook nog hun moeder of vader. Hoe zorgen we ervoor dat de next gen wel alle vragen gaat stellen?

Het gesprek over opvolging: hoe pakt u dat aan?

Wij voeren gesprekken met de uittreder(s) en de mogelijke opvolgers. Maar het liefst hebben wij u, uw familie en uw onderneming jaren geleden al leren kennen. Met deze gesprekken ondersteunen we u bij het komen tot een succesvolle missie, geven u inzicht in de competenties van het bedrijf en de familieleden, geven handvatten in de omgang met de onderlinge verschillen. Uiteindelijk ontstaat verbinding, door het inzichtelijk hebben van elkaars drijfveren, ambities en dromen. 

We betrekken de kinderen in een vroeg stadium bij de mogelijke bedrijfsopvolging. En wij luisteren naar hun vragen, als:

Familie
  • Mijn ouders praten niet over hun pensioen. Hoe ga ik het gesprek aan? 
    Wie wordt gezien als familie?
  • Wat moet ik doen met de conflicten die we hebben gehad in de familie?
  • Ben ik het wel eens met de familiewaarden? Wat brengt jullie samen en wat zorgt voor verwijdering?
Vermogen
  • Hoe kan ik me voorbereiden om samen te werken met mede-familie eigenaren?
  • Als ik alleen eigenaar wil worden (en niet zal werken in het familiebedrijf) wat worden dan mijn rechten en verantwoordelijkheden?
  • Heb ik de vrijheid om het familiebedrijf achter met te laten en iets ander te gaan doen?
  • Heb ik recht op het bedrijf/vermogen dat ik zal erven? 
Bedrijf
  • Hoe kan ik me als opvolger voorbereiden zonder dat ik in het bedrijf aan de slag ga?
  • Wie beslist of een familielid of partner geschikt is om in het bedrijf te werken?
  • Waarom mislukken zo veel bedrijfsopvolgingen?
  • (Hoe) Heeft ons businessmodel bestaansrecht?
  • Ga ik werken in het familiebedrijf?
Waarden
  • Welke verhalen zou je willen delen met je familieleden?
  • Zijn er onderwerpen die niet besproken kunnen worden? 

Inzicht krijgen in de visie van de opvolgers

Wij houden vertrouwelijke gesprekken in een veilige omgeving. Bovenal stimuleren wij om vragen te (blijven) stellen. Wij nemen de tijd voor deze gesprekken. We verdiepen, vragen door en reflecteren. Op deze manier bouwen wij een relatie met u op, maar ook met uw kinderen. Zij zijn immers uw opvolgers binnen het familiebedrijf en/of het familievermogen. Heeft u wel eens gedacht aan het scheiden van leiding en eigendom?

Ook krijgen wij zicht op de kijk van de kinderen op de koers van het familiebedrijf. Gaan zij voor groen of nog duurzamer? Dit geeft u inzicht en helpt u bij het krijgen van het nodige vertrouwen om uw bedrijf beetje bij beetje los te laten. Het opzetten van een familiestatuut kan een mooie eerste aanzet zijn, het gezamenlijke vertrekpunt naar overdracht of toch verkoop.

Lees hier meer over het familiestatuut

Karin van Wijngaarden
Partner accountancy | adviseur familiebedrijven
Karin van Wijngaarden