banner image
Persberichten

De onvoorziene impact van COVID-19 op genderdiversiteit

Terwijl de strijd om talent woedt, werkt nu meer dan 70% van de bedrijven aan het creëren van een meer inclusieve omgeving om vrouwelijk talent aan te trekken en te behouden. Dit blijkt uit het onderzoek Women in Business van Grant Thornton international Ltd. waarin senior leiders van 5.000 bedrijven in 29 economieën worden ondervraagd.

In de begindagen van de pandemie konden weinigen voorspellen welk blijvend effect COVID-19 zou hebben op gevestigde manieren van werken. Nu een groot deel van de wereld zich stabiliseert en bedrijven erkennen dat die verandering nodig was, gaat de opmars naar meer inclusieve werkpraktijken om een meer divers talent aan te trekken en te behouden, onverminderd door. Bijna twee derde (57%) van de leiders in het middensegment verwacht dat een tekort aan vaardigheden in het komende jaar een belangrijke beperking voor hun bedrijf zal zijn. En blijkt uit onderzoek van Grant Thornton dat in reactie daarop, 95% van de leiders in het middensegment van de markt nu actie ondernemen om de betrokkenheid van het personeel te bevorderen en een inclusieve cultuur te creëren.

Monique Pisters, IBC Directeur Grant Thornton Nederland en partner International Tax zegt: "De strijd om talent wordt steeds heviger, werknemers hebben hoge verwachtingen en voeren de boventoon in onderhandelingen op een manier die nog niet eerder is vertoond. We zien steeds inclusievere werkomgevingen die zijn ingericht om toekomstige werknemers te verleiden en talent te behouden. Dit komt uiteindelijk ten goede aan veel vrouwen die, in het verleden, werden beperkt door meer traditionele benaderingen van werk. Nu hebben ze de vrijheid om te kiezen en ik verwacht dan ook dat deze meer inclusieve vormen van werken, veel meer toekomstbestendig zullen zijn.”

Nu deze nieuwe manieren van werken de norm worden voor veel organisaties, verwacht 73% van de respondenten dat de impact van COVID-19 op lange termijn ten goede zal blijven komen aan de carrièrepaden van vrouwen - een stijging met vier procentpunten ten opzichte van 2021. Dit zou een indicatie kunnen zijn dat een stapsgewijze verandering in het verschiet ligt, maar in de tussentijd blijft het aantal vrouwen in hogere managementfuncties met slechts één procentpunt stijgen tot 32% in 2022. Hoewel elke vooruitgang positief is in het licht van COVID-19, is dit cijfer dat de afgelopen tien jaar met slechts acht procentpunten in de afgelopen tien jaar maar in een traag tempo afgemeten aan veel van de beste diversiteitsindicatoren. Hieruit blijkt dat er vooruitgang wordt geboekt.

Karin van Wijngaarden, partner familiebedrijven vult aan: "Alles wat tijdens COVID-19 gewonnen is, kan gemakkelijk verloren gaan als we het hebben over een vooruitgang die zo geleidelijk is en nog niet is gerealiseerd. Uiteraard is het een goede stap voorwaarts. Jammer dat het gedreven is vanuit een tekort en niet vanuit het zien van kansen op een betere realisatie als bedrijf. Zoals altijd kunnen sommige bedrijven nog veel meer doen om ervoor te zorgen dat we deze groei niet alleen vasthouden maar versnellen. Positieve marktinvloeden zijn goed en wel, maar zonder een consistente en gestructureerde aanpak van genderevenwicht en diversiteit in het algemeen hebben we geen garanties voor de toekomst. Het is nu niet het moment om diversiteit te omarmen voordat je concurrent het tekort voor jou nog groter maakt."

In 2021 bleek uit ons onderzoek dat het percentage vrouwen in senior managementfuncties voor het eerst de belangrijke omslagdrempel van 30% was gepasseerd. Alle wereldwijde regio's zijn nu de cruciale mijlpaal van 30% gepasseerd, inclusief APAC, de enige regio die dit cijfer in 2021 nog niet had bereikt. Het percentage bedrijven met ten minste één vrouw in het senior management blijft onveranderd op 90%.

"Het hebben van een inclusieve werkplek is een krachtig wervingsinstrument. Vrouwelijke millennials zoeken werkgevers die diversiteit hoog in het vaandel hebben staan", sluit Monique Pisters af.

Download het Women in business rapport [ 1721 kb ]

kopieer tekst artikel