Waarom CBAM?

Binnen de Europese Unie gelden al regels voor het beprijzen van de CO2-uitstoot van bepaalde goederen. Er zijn ondernemers die daarom hun materialen van buiten Europa haalden, omdat daar die regels nog niet of in mindere mate zijn geïmplementeerd. Hierdoor hoeft een producent bij het bepalen van de kostprijs geen rekening te houden met CO2-heffing. Dit is door de Europese Unie als een ongewenste situatie bestempeld omdat de productie naar buiten Europa verplaatst. Bovendien druist dit in tegen de Europese milieudoelen. Daarom introduceert de Europese Unie een heffingsmechanisme voor de CO2-uitstoot van goederen geproduceerd buiten Europa.

De werking van CBAM

Ondernemers die goederen van buiten de EU importeren, gaan een heffing betalen voor de CO2-uitstoot die is ontstaan door de productie van die goederen. 

Vanaf 2026 zijn ondernemers verplicht deze uitstoot af te dekken met zogenoemde CBAM-certificaten. Eén certificaat staat gelijk aan één ton CO2-uitstoot. Uiteindelijk is het de bedoeling dat producenten milieuvriendelijker gaan produceren en dat daarmee de wereldwijde CO2-uitstoot daalt.

In 4 stappen aan de slag met CBAM

  1. Onderzoek welke goederen onder de nieuwe regels vallen
  2. Ga na welke informatie je moet verzamelen
  3. Ontwikkel een goed administratiesysteem voor deze nieuwe heffing
  4. Meld jouw organisatie aan als CBAM-aangever

Meer weten?

Graag helpen we ook jouw onderneming om te voldoen aan het Carbon Border Adjustment Mechanisme (CBAM). Neem contact op met onze specialisten van Sustainable tax.
All-in loon

Onze specialisten

Pierre Docx

Amsterdam

+31886769121

Marco Visser

Gouda

+31 (0) 88 676 9561