Prinsjesdag 2024

Vooruitblik Prinsjesdag: Wordt de giftenaftrek gehalveerd?

Door:
Prinsjesdag 2024
De coalitie is van plan om de giftenaftrek in de komende jaren aanzienlijk te beperken. Het budget voor de giftenaftrek wordt bijna gehalveerd. Dit raakt donateurs, ondernemers die willen schenken aan een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), degenen die zelf een ANBI willen oprichten en de goede doelen zelf. Op basis van de beschikbare informatie werpen we een blik op de huidige stand van zaken.
Onderwerpen

Verwachte ontwikkelingen voor schenkingen

Vanaf 2028 streeft de coalitie naar een besparing van 250 miljoen euro. De precieze uitvoering van deze besparing is nog niet volledig duidelijk. Wel is aangekondigd dat de giftenaftrek voor gewone en periodieke (meerjarige) giften geharmoniseerd wordt, mogelijk met aanpassingen aan de drempel en het maximum. Dit kan leiden tot de afschaffing van de periodieke gift. Het is mogelijk dat er een drempel van 1% en een maximum van 10% van het inkomen gaat gelden voor alle giften.

Andere maatregelen die overwogen worden, zijn:

  • afschaffing van fiscaal neutraal geven uit de vennootschap;
  • afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting;
  • afschaffing van de multiplier voor giften aan culturele instellingen;
  • verlaging van het tarief voor giftenaftrek van 37% naar 20%.

Kortetermijngevolgen

Op 31 mei jl. liet het Ministerie weten dat niet alle bezuinigingsmaatregelen op korte termijn ingevoerd kunnen worden. Niettemin zijn tussen 2025 en 2027 de maatregelen te verwachten:

  • afschaffing van fiscaal neutraal geven uit de vennootschap;
  • afschaffing van giftenaftrek in de vennootschapsbelasting;
  • aanpassing van de drempel en het maximum voor gewone giftenaftrek.

Grote kans dat deze aanpassingen het geefgedrag negatief beïnvloeden. Het huidige systeem functioneert al niet optimaal door de bestaande drempel en het maximum. De onzekerheid over de toekomstige giftenaftrek kan mensen verder ontmoedigen om te schenken. 

Kortetermijntips voor schenken

Zonder vooruit te lopen op de definitieve plannen geven we u graag wat relevante tips mee.

Fiscaal neutraal schenken uit de vennootschap door ondernemers

Ondernemers schenken met enige regelmaat vanuit hun bedrijf, wat kan leiden tot 24,5% tot 33% inkomstenbelasting, tenzij er fiscaal neutraal geschonken wordt aan een ANBI. Overweeg om dit nog in 2024 te doen om te profiteren van de huidige fiscale voordelen.

Fiscaal neutraal schenken van een BV en steward-ownership

Soms schenken ondernemers ‘één van hun BV's aan een ANBI, zodat de opbrengsten maatschappelijk ingezet worden. Mits goed vormgegeven is er nog vrijstelling mogelijk van de 24,5% tot 33% inkomstenbelasting. Waarschijnlijk  vervalt deze mogelijkheid vanaf 2025. Neem dus tijdig maatregelen als u een bedrijf wilt schenken.

Giftenaftrek bij BV’s

De giftenaftrek in de vennootschapsbelasting wordt waarschijnlijk vanaf 2025 afgeschaft. BV's die hiervan willen profiteren, doen dit het best nog in 2024. Na 2024 zijn giften alleen nog als bedrijfskosten aftrekbaar, afhankelijk van de situatie en met een goede onderbouwing.

Periodieke en gewone giften vanuit privé

Schenk vooral nog in 2024 om optimaal te profiteren van de fiscaal voordeel. Zo komt er meer geld bij het goede doel terecht.

Eerbiedigende werking periodieke gift

De toekomst van de meerjarige, periodieke gift is nog onduidelijk. Het lijkt verstandig om deze in 2024 af te sluiten. Mogelijk worden de fiscale voordelen vanaf 2028 minder, afhankelijk van de eerbiedigende werking. Het is wenselijk dat de staatssecretaris of de Belastingdienst hierover snel duidelijkheid biedt.

Kortom: start tijdig

Overweegt u om te schenken aan een goed doel of ANBI? Start dan tijdig, zodat u nog optimaal van de giftenaftrek profiteert. Zo komt er meer geld bij ANBI's terecht voor maatschappelijke projecten.

Mis niets en meldt u aan voor ons Prinsjesdag webinar

We wachten af of het kabinet meer concrete plannen presenteert op Prinsjesdag. Tijdens ons Prinsjesdag webinar hoort u alles over de kabinetsplannen.

Mis het niet en meldt u nu alvast aan