Prinsjesdag 2024

Vooruitblik Prinsjesdag: Ken je het verhaal van de 30/20/10%-regel?

Sander Agterhof
Door:
Prinsjesdag 2024
Deze regel kwam er niet… Althans, het is onze hoop dat deze nooit effectief toegepast wordt…De 30/20/10%-regel is namelijk al sinds 1 januari 2024 opgenomen in de Wet op de loonbelasting maar geldt pas na 20 maanden dus vanaf 1 september 2025. Ondertussen lijken er in het rapport Kennis, kunde en keuzes voldoende argumenten om de regel aan te passen of zelfs helemaal te schrappen. Op Prinsjesdag horen we de exacte impact van het rapport en de eventuele wijzigingen van de 30%-regeling.
Onderwerpen

Aanpassingen met ingang van 2024

De 30% regeling geeft de mogelijkheid om maximaal 30% van belastbare loon uit tegenwoordige arbeid onbelast te vergoeden. Het is  je vast niet ontgaan dat de 30%-regeling de afgelopen jaren veelvuldig onderwerp geweest van (politieke) discussie. Met  diverse wetsaanpassingen tot gevolg. In oktober vorig jaar gooide de Tweede Kamer het Belastingplan 2024 op de schop gooide met extra verhoging van de tarieven in box 2 en box 3 én met twee wijzigingen in de Wet op de loonbelasting tot gevolg: de 30/20/10%-regel en afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht. 

Kort samengevat wordt in de 30/20/10%-regel het belastingvoordeel afgebouwd. De eerste 20 maanden blijft de 30%-regeling van toepassing. De volgende 20 maanden wordt dit verlaagd naar 20%, en de laatste 20 maanden naar 10%. De gedachte hier achter is dat de extraterritoriale kosten afnemen naarmate het verblijf in Nederland langer duurt. In dit artikel beschreven we al eerder de impact van deze wijzigingen.

Kritiek op de aanpassingen en analyse rapport Kunde, keuze en kosten

De wetswijzigingen kregen van veel kanten grote kritiek. Al tijdens de behandeling in de Eerste Kamer is een motie aangenomen om de wijzigingen grondig te analyseren. De kans bestaat dat op basis van de uitkomsten hiervan maatregelen  geheel of gedeeltelijk teruggedraaid worden.  

De SEO Economisch Onderzoek (SEO) deed dit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Financiën. Staatssecretaris van Financiën bood op 14 juni het rapport “Kunde, keuze en kosten” aan in de Tweede Kamer met daarin een evaluatie van de 30% regeling en de partiële buitenlandse belastingplicht. Hieronder een aantal interessante conclusies uit dit rapport:

  • Er is geen bewijs gevonden voor een afbouw van extraterritoriale kosten met verblijfsduur zoals verondersteld met de 30/20/10%-regel.
  • De geïnterviewden verwachten hogere van uitvoeringslasten  door de 30/20/10%-regel toe.
  • Een hoger percentage (forfait) trekt meer kennismigranten aan en bevordert daarmee niet alleen het Nederlands vestigingsklimaat maar levert ook een positieve bijdrage aan de economie.
  • Het afschaffen van de partiële buitenlandse belastingplicht beperkt de instroom vrijwel niet.
  • Het grote aantal aanpassingen aan de 30%-regeling heeft een negatief effect op het Nederlandse vestigingsklimaat

Op basis van deze conclusies durven wij een voorzichtige verwachting uit te spreken - of misschien eerder de nadrukkelijke wens te uiten - dat het rapport voldoende argumenten bevat om de 30/20/10%-regel niet door te laten gaan en terug te draaien.

Het blijft dus nog wel even spannend. Op of rond Prinsjesdag weten we meer! 

Heb je vragen over de 30%-regeling? 

  • Ook al zijn de mogelijke wijzigingen nog onduidelijk, het recht op vergoeding van extraterritoriale kosten blijft relevant voor uw werknemers die naar Nederland emigreren.
  • Wil je meer weten over de details van deze regeling? Ons Global Mobility Services-team staat klaar voor advies en vertelt je graag hoe deze regeling van invloed is op werknemers en loonadministratieprocessen.