Prinsjesdag 2024

Vooruitblik Prinsjesdag: Box 3, de roze olifant in de kamer

Erik van der Sande
Door:
Prinsjesdag 2024
De arresten van de Hoge Raad van 6 juni 2024 dreunen nog altijd na: de box 3-heffing is nog steeds discriminerend en schendt in bepaalde gevallen het eigendomsgrondrecht. De Staatssecretaris van Financiën is nog aan het studeren op efficiënte afhandeling van opgelegde en nog op te leggen aanslagen. Daarnaast moet haast worden gemaakt met de invoering van een nieuw box 3 stelsel: heffing over het werkelijk rendement. Het is bijna Prinsjesdag. We zijn benieuwd!
Onderwerpen
Prinsjesdag 2024
Vooruitblik Prinsjesdag: Versoepeling voor aftrek van rentebetalingen gunstig voor Nederlands vestigingsklimaat
Lees dit artikel

Miljardenstrop dreigt voor schatkist na uitspraak Hoge Raad

Een miljardenstrop aldus diverse nieuwsberichten. Een strop van vier miljard zo wordt gezegd. Dat is nogal een gat in de begroting dat moet worden gedicht. 

De roze olifant

In de aanloop naar ons Prinsjesdagwebinar krijgen wij al veel vragen over box 3. Over de berekening van het werkelijk rendement, de waardering van woningen, komt er een belastingteruggave, de termijn van afhandeling, hoe om te gaan met buitenlandsituaties, et cetera.  Het is maar de vraag of er snel antwoord komt op die vragen. Het box 3 dossier lijkt de roze olifant in de kamer te worden. De Staatssecretaris van Financiën gaf eerder aan hoe het tijdspad eruit ziet voor de afhandeling van aanslagen. De Belastingdienst broedt op die afhandeling en stuurt al brieven aan belastingplichtigen, maar bij de aanslagen kan nog geen rekening worden gehouden met de uitspraak van de Hoge Raad. Ondertussen stuurt het Kabinet  aan op een nieuw stelsel ingaande 2027. Box 3 2025 wijzigt niet. Enkel wellicht het tarief (geen 36% heffing maar 34%?). Meer valt niet te verwachten. Kortom: Iedereen wil duidelijkheid, het moet worden benoemd, maar doet het Kabinet dat? We gaan het zien op Prinsjesdag.  

Update box 3 dossier

De Staatssecretaris van Financiën gaf in een eerste reactie op onderdelen aan hoe het werkelijk rendement moet worden bepaald en ging ook in op de positie van belastingplichtigen met enkel spaargeld. In dit artikel over het box 3 dossier lees je daar meer over. Neem gerust contact met ons op als je daar nog vragen over hebt.  

Neem contact op