Arbeidsrecht

Een ziekmelding vanuit het buitenland; wat zijn de regels?

Door:
Een ziekmelding vanuit het buitenland
De eerste zomerse dagen hebben we gehad. Werknemers kijken reikhalzend uit naar hun geplande vakantie in het buitenland. Dat wordt genieten! Maar wat als de werknemer ziek wordt tijdens zijn/haar vakantie in het buitenland? Wat kunt u als werkgever dan doen?
Onderwerpen

Ziekmelding tijdens vakantie 

Het is belangrijk dat de werknemer die ziek wordt tijdens zijn vakantie zich bij u ziekmeldt. Daarnaast hoort de werknemer zich te houden aan onder andere controlevoorschriften. Zo zal een werknemer bij ziekte door een (bedrijfs)arts beoordeeld moeten worden. De (bedrijfs)arts kan vaststellen of er (al dan niet) sprake is van arbeidsongeschiktheid. 

Een oproep om te verschijnen bij de bedrijfsarts in Nederland als de werknemer ziek wordt in het buitenland lijkt echter niet altijd mogelijk te zijn voor de werknemer. Hoe kunt u hier als werkgever dan het beste mee omgaan?

Vakantie binnen de EU

Voor het geval de werknemer op vakantie is in een lidstaat van de Europese Unie is er voor dit soort gevallen Europese regelgeving. Uit de EG-Verordening (EG) 987/2009 volgt dat de zieke werknemer zich moet ziekmelden op de manier en binnen de termijn die door de toepasselijke wetgeving binnen een lidstaat is aangegeven. In Nederland betekent dit dat u samen met uw werknemers afspraken maakt over de te volgen procedure bij ziekte. Vaak wordt in een verzuimprotocol afgesproken dat een werknemer zich zo snel mogelijk dient ziek te melden bij de desbetreffende leidinggevende.

Vakantie buiten de EU

In het geval dat de werknemer tijdens zijn vakantie in een land buiten de EU ziek wordt, dan is het mogelijk dat er een verdrag geldt waarin vergelijkbare of andere afspraken zijn gemaakt over verzuim. Is er geen verdrag, dan geldt gewoon de Nederlandse wetgeving. De werknemer hoort zich ook dan bij u ziek te melden. U kunt de werknemer verplichten u een verklaring van een arts toe te sturen, geschreven in een begrijpelijke taal (bijvoorbeeld in het Duits, Engels of Frans) waaruit blijkt dat de werknemer ziek is en, zo nodig, door ziekte niet in staat is om te reizen. Op het moment dat uit de verklaring blijkt dat de werknemer wel in staat is om te reizen, mag u een zieke werknemer in het buitenland verplichten terug te keren naar Nederland.

Ziek en dan op vakantie

Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk: een werknemer is al enige tijd ziek en verzoekt u om op vakantie te gaan. U kunt dit verzoek niet zomaar afwijzen. Als u twijfelt of de werknemer op vakantie kan (de werknemer wil bijvoorbeeld op skivakantie terwijl zijn been is gebroken), kan de bedrijfsarts hierover adviseren. 

Op het moment dat u (na advies van de bedrijfsarts) beslist de werknemer op vakantie te laten gaan, dan heeft hij/zij recht op honderd procent loondoorbetaling. Ook als hij/zij voorafgaand aan de vakantie minder loon ontving door ziekte (bijvoorbeeld zeventig procent). Dit volgt uit een uitspraak die het Hof van Justitie EU op 9 december 2021 heeft gedaan. Het hof oordeelde dat een zieke werknemer tijdens zijn vakantie in een vergelijkbare positie moet verkeren als de werknemers die in die periode hebben gewerkt. Dat betekent dat er tijdens de vakantie geen rekening mag worden gehouden met het lagere loon als gevolg van de ziekte. Andersom betekent dit dat deze vakantiedagen moeten worden ingehouden op het verlofdagensaldo van de werknemer. 

Verzuimprotocol

 Het is raadzaam om een verzuimprotocol te hebben waarin de regels, waaraan de werknemer zich hoort te houden bij ziekte, staan verwoord. Hierin kan ook een paragraaf worden opgenomen over wat de regels zijn ingeval de werknemer ziek wordt in het buitenland. Denk hierbij de manier waarop de ziekmelding moet worden gedaan, maar ook het doorgeven van de plaats van de vakantie.

Voor vragen over ziekte of een op te stellen verzuimprotocol, kunt u bij de arbeidsjuristen van Grant Thornton terecht. Wij helpen u graag. 

Neem contact op