Wet DBA

Ontwikkelingen voor (werken met) ZZP'ers

Anne Hofman
Door:
Ontwikkelingen voor ZZP'ers
In de afgelopen jaren waren er significante ontwikkelingen voor zelfstandige ondernemers (ZZP'ers) in Nederland. Een van de meest besproken onderwerpen is het handhavingsmoratorium door de Belastingdienst met betrekking tot de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA).
Onderwerpen

Met de recente aankondiging dat het moratorium per 1 januari 2025 komt te vervallen, staan zowel opdrachtgevers als ZZP’ers voor nieuwe uitdagingen en kansen. Eenvoudig gezegd betekent dit dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer actief gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. 

Het handhavingsmoratorium: wat is het?

Het handhavingsmoratorium houdt in dat de Belastingdienst tijdelijk terughoudend is met het handhaven van de Wet DBA. Deze wet, ingevoerd in 2016, verving de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en was bedoeld om schijnzelfstandigheid aan te pakken. In de praktijk bleek de wet echter veel onzekerheid en onrust te veroorzaken onder zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Om deze reden besloot de overheid de handhaving van de wet op te schorten totdat er een nieuwe, duidelijkere regelgeving zou zijn. Handhaving tijdens het moratorium gebeurde alleen in geval van evidente overtreding. 

Gevolgen van schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid brengt voor zowel de opdrachtgever als de ZZP’er risico’s met zich mee. Beiden kunnen te maken krijgen met naheffingen of boetes van het UWV of de Belastingdienst. Wordt een ZZP’er aangemerkt als werknemer, dan kan deze daarnaast aanspraak maken op werknemersbescherming, zoals ontslagbescherming of het recht op loondoorbetaling bij ziekte. Met een verjaringstermijn van 5 jaar, kunnen de kosten voor opdrachtgevers oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar. 

Recente ontwikkelingen

De aankondiging dat het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 vervalt, brengt enkele belangrijke veranderingen met zich mee:

Einde aan de terughoudendheid: Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer actief handhaven op alle gevallen van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat het nodig is dat zowel ZZP'ers als opdrachtgevers zich voorbereiden op mogelijke controles en handhavingsacties.

Verscherpte handhaving in risicovolle sectoren: De Belastingdienst kondigde al aan strenger op te treden in bepaalde risicovolle sectoren, zoals de zorg en de bouw. Hier wordt schijnzelfstandigheid vaker gesignaleerd en is de kans op misbruik groter.

Nieuwe wetgeving in de maak: Het kabinet werkt aan nieuwe wetgeving die de Wet DBA vervangt. Deze wetgeving moet helderheid bieden over de criteria die bepalen wanneer iemand een zelfstandige is en wanneer er sprake is van een dienstverband. De verwachting is dat deze wet in 2026 in werking treedt, maar details zijn nog in ontwikkeling.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor ZZP'ers?

Door het vervallen van het moratorium en dus de hogere kans op controles en handhavingsacties van de Belastingdienst, is het belangrijk voor zowel opdrachtgevers als ZZP’ers om ervoor te zorgen dat hun werkrelatie duidelijk voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.

Tips voor opdrachtgevers:

Blijf op de hoogte: Houd via onze website de ontwikkelingen rondom de Wet DBA en nieuwe wetgeving over schijnzelfstandigheid nauwlettend in de gaten.

Overeenkomsten: Zorg dat de overeenkomsten die zijn gesloten met ZZP’ers de juiste juridische bepalingen bevatten en voldoen aan de eisen voor zelfstandigheid. Evalueer daarbij ook of wat contractueel is afgesproken in lijn is met de dagelijkse gang van zaken. 

Advies inwinnen: Overweeg om juridisch en/of fiscaal advies in te winnen om zeker te zijn dat de situatie voldoet aan de geldende regels en om voorbereid te zijn op de veranderingen per 2025.

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
Lees dit artikel
Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)

Conclusie

Het vervallen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 markeert een nieuwe fase voor opdrachtgevers die werken met ZZP'ers in Nederland. Hoewel dit onzekerheid kan veroorzaken, biedt het ook de mogelijkheid om werkrelaties te versterken en te professionaliseren. Met de juiste voorbereiding en kennis is het mogelijk dat opdrachtgevers succesvol navigeren door deze uitdagende tijden en zorgen voor een stabiele samenwerking met ZZP’ers die compliant is! Wilt u meer informatie of advies? Neem contact op met onze specialisten!

Neem contact op