De Wtta

Een vergunning nodig voor uitlenen van personeel?

Door:
Nathan de Haas
Wtta vergunning uitlenen personeel
Met de ‘Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten’ (Wtta) wordt een toelatingsstelsel geïntroduceerd voor het ter beschikking stellen van personeel wat sterk doet denken aan een vergunningsplicht. Naar verwachting mogen vanaf 1 januari 2026 uitzendbureaus alleen nog maar werknemers aanbieden als ze goedkeuring kregen van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Wat is een uitzendovereenkomst?
Wat is een uitzendovereenkomst?
Lees dit artikel

Bedrijven die personeel inhuren, kunnen alleen werknemers inhuren van uitzendbureaus die ook goedgekeurd zijn. De Arbeidsinspectie zal hierop controleren en boetes opleggen aan uitzendbureaus of bedrijven die deze regels overtreden.

De hoofdlijnen van het toelatingsstelsel

  • Met ingang van het toelatingsstelsel wordt het verboden om arbeidskrachten zonder goedkeuring ter beschikking te stellen in Nederland. Dit geldt ook voor buitenlandse bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen in Nederland.
  • Ook voor inleners wordt het verboden om arbeidskrachten van uitzendbedrijven zonder toelatingscertificaat in te lenen. Er zal een openbaar register komen waarin inleners zien of de uitlenende partij is toegelaten.
  • Uitleners moeten een waarborgsom betalen van € 100.000 (€ 50.000 bij een voorlopige toelating), tenzij:
    1. Ze vier jaar onafgebroken in het handelsregister staan.
    2. Ze tijdens de indiening van de aanvraag tot toelating, een verklaring (niet ouder dan drie maanden) van de Belastingdienst verstrekken. Hieruit blijkt dat de rechtspersoon of onderneming op het moment van de afgifte van de verklaring, de verschuldigde omzetbelasting, loonbelasting, premie voor de volksverzekeringen, premies voor de werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet heeft voldaan of afgedragen.
      Uitleners moeten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben.
    3. De SNA-normering moet als basis dienen voor het toelaten van een uitlener. Dit kader wordt onder andere aangevuld met bepalingen over huisvesting, het loonverhoudingsvoorschrift en procedures met betrekking tot gelijke kansen bij werving en selectie.
    4. Uitleners én inleners worden regelmatig gecontroleerd op naleving van het afgesproken normenkader door de Arbeidsinspectie.

De wet zal, naar verwachting, per 1 januari 2026 in werking treden en vanaf 1 januari 2027 zal er op deze wet gehandhaafd worden. Rijksoverheid heeft een infographic  gepubliceerd met daarin de benodigde stappen voor toelating. Het aanmelden voor de overgangsregeling is mogelijk vanaf 1 november 2025.

Meer weten over de WTTA?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

Neem contact op