Temper-uitspraak

Wanneer wordt een platform voor zzp’ers een uitzendbureau?

Door:
Nathan de Haas
Temper uitspraak zzp'ers uitzendbureau
De opkomst van de platformeconomie veranderde de arbeidsmarkt flink. Bedrijven als Uber, Deliveroo (failliet) en Temper bieden via apps werk aan duizenden mensen. De manier waarop deze platforms hun werkrelaties inrichten leidt echter tot veel discussie. Moeten deze (schijn)zelfstandigen niet onder het arbeidsrecht vallen?
Onderwerpen

Wat is Temper?

Temper is een platform dat werkers en bedrijven met elkaar in contact brengt. De werkers nemen via de app diensten aan en de bedrijven vinden daardoor snel personeel voor tijdelijke klussen. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden als chef-kok in een restaurant of medewerker in een sorteercentrum. Hoewel Temper stelt niet meer dan een ‘digitaal prikbord’ voor opdrachtgevers en zzp’ers te zijn, is het de vraag of deze samenwerking niet als uitzendovereenkomst worden gekwalificeerd.

De Temper-uitspraak

In het Deliveroo-arrest gaf de Hoge Raad gezichtspunten waaraan kan worden getoetst of een zzp’er werkt op basis van een arbeidsovereenkomst. Anders dan in Deliveroo, stond in de recente Temper-uitspraak de vraag centraal of er tussen Temper en de werkers een uitzendovereenkomst was ontstaan, wat een bijzondere vorm van de arbeidsovereenkomst is. Voor de beoordeling daarvan heeft de Rechtbank Amsterdam alle omstandigheden uit de gezichtspuntencatalogus van Deliveroo proberen toe te passen. Dat was een moeizame exercitie, omdat de desbetreffende opdrachtgevers en werkers niet in deze procedure waren betrokken en daardoor niet alle omstandigheden bekend waren.

De Rechtbank oordeelde uiteindelijk dat er geen uitzendovereenkomst tussen Temper en de werkers bestaat. Onder andere vanwege het gebrek aan werkgeversgezag vanuit Temper. Zo verliepen de betalingen buiten Temper om en was er nauwelijks sprake van een verplichting om de werkzaamheden persoonlijk te verrichten.  

In afwachting van ‘Helpling’ en Europese wetgeving

De Temper-uitspraak is een steuntje in de rug voor platformbedrijven, maar zal in hoger beroep opnieuw worden beoordeeld. Daarnaast zijn we nog in afwachting van het Helpling-arrest van de Hoge Raad, waarna het duidelijker zal moeten worden hoe de Deliveroo-criteria moeten worden toegepast binnen platformarbeid en driehoeksverhoudingen. In deze zaak ging het om schoonmaakwerk aangeboden op het platform van (het failliete) Helpling. Ook op Europees niveau staat er het nodige te gebeuren op het gebied van platformarbeid. Zo is er een voorlopig akkoord bereikt op de Europese Richtlijn betreffende de verbetering van de arbeidsvoorwaarden bij platformwerk.

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
Lees dit artikel

De Belastingdienst gaat handhaven

Meer concreet is de aankondiging van de Nederlandse Belastingdienst om per 1 januari 2025 weer te handhaven op schijnzelfstandigheid. In afwachting van de wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) zal de Belastingdienst voorlopig nog handhaven op basis van de sterk wisselende rechtspraak, zoals Deliveroo, Temper en Helpling. Zo blijft het bemiddelen van mensen én het inlenen daarvan risicovol en is het noodzakelijk om de rechtspraak te blijven monitoren.

Wil je meer weten? 

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

Neem contact op