Faillissement

Wat moet ik doen bij een (dreigend) faillissement?

insight featured image
U zit met uw onderneming in zwaar weer. Uw liquiditeit lijkt niet meer op orde te zijn en uw schulden kunt u niet meer aflossen. ‘Wat nu?’, denkt u wellicht. Hoe kunt u uw onderneming, uw personeel en uzelf voorbereiden op een faillissement? Of is het nog af te wenden? Lees wat u te wachten kan staan.
Onderwerpen

Ziet u als ondernemer dat u risico’s loopt ten aanzien van uw cash flow en dat een faillissement op handen is, bereid u dan voor! Onder andere om bestuurdersaansprakelijkheid te voorkomen.

Bestuurdersaansprakelijkheid checklist

Het kan voor u als ondernemer van belang zijn om risico’s en aansprakelijkheden in kaart te brengen. Zonder dat u het beseft, leidt een faillissement namelijk al snel tot bestuurdersaansprakelijkheid wanneer een curator aantoont dat het faillissement voor een groot deel te wijten is aan de bestuurder.

Het hoeft hierbij niet te gaan om een roekeloze bestuurder; een gebrekkige administratie of het te laat indienen van de jaarrekening is volgens de wet al onbehoorlijk bestuur. Het levert een ‘vermoeden’ op dat dit een belangrijke reden is geweest voor het faillissement. Om aansprakelijkheid te voorkomen moet u zelf aantonen dat er andere redenen zijn voor het faillissement. Met onze checklist brengt u bij een (dreigend) faillissement de risico’s en aansprakelijkheden van uw BV in kaart. Zo beperkt u het risico op (bestuurders-)aansprakelijkheid.

Download de checklist [ 280 kb ]

Gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid (BV/NV)

De hoofdregel in het Nederlandse recht is dat een bestuurder van een rechtspersoon (zoals een B.V. en een N.V.) niet persoonlijk aansprakelijk is voor de schulden van die rechtspersoon. Dat is voor veel ondernemers een belangrijke reden om vanuit een rechtspersoon te ondernemen. Er kunnen echter situaties zijn waarin de wet deze beperking van aansprakelijkheid echter doorbreekt. Dan kan de bestuurder toch persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de rechtspersoon.

Wat zijn de belangrijkste gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid? Deze gronden gelden voor (bestuurders van) alle rechtspersonen. In dit artikel gaan we uit van de bestuurdersaansprakelijkheid van de populairste rechtspersoon in Nederland, de BV.

Wat zijn gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid (BV/NV)?
Lees dit artikel
Wat zijn gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid (BV/NV)?

 

Hoe werkt een faillissement? 7 aandachtspunten

Stel dat een faillissement onvermijdelijk is, hoe verloopt dat dan? Wij hebben 7 aandachtspunten omschreven van hoe een faillissement werkt.

  1. Faillissement aanvragen
  2. Uw onderneming wordt failliet verklaard
  3. Rechter benoemt curator
  4. Beperkingen tot faillissement is afgerond
  5. Verificatie
  6. Einde faillissement
  7. Doorstart na faillissement

Lees onze toelichting op deze 7 stappen.

Faillissement stappenplan: van aanvraag tot doorstart
Lees dit artikel
Faillissement stappenplan: van aanvraag tot doorstart

BV opheffen

Komt u tot de conclusie dat er geen andere optie is dan het stoppen van de BV? Dan is het de vraag of u dat doet door faillissement aan te vragen of de BV te liquideren, oftewel op te heffen. In ons artikel 'BV opheffen: faillissement of ontbinding' gaan wij in op de mogelijkheden die u heeft, waaronder een stappenplan voor het opheffen van de BV.

BV opheffen: faillissement of ontbinding?
Lees dit artikel
BV opheffen: faillissement of ontbinding?

Wilt u een BV opheffen omdat u bijvoorbeeld geen activiteiten meer onderneemt? Dan kan een juridische fusie, of toch liquiditatie, nog een optie zijn. Lees hier meer over in ons artikel BV opheffen? Kiest u een juridische fusie of liquidatie? >>

Publicatie van de jaarrekening na faillissement

U kunt niet meer aan uw verplichtingen voldoen en een faillissement lijkt onvermijdelijk. Hierboven omschreven wij al het proces van faillissementsverklaring. Maar wat moet u doen met de jaarrekening? In ons artikel 'Moet ik een jaarrekening publiceren na faillissement?' lichten wij dit uitgebreid voor u toe.

Lees het hele artikel >>

Is mijn privévermogen veilig bij een faillissement?

Het ging de afgelopen jaren goed met u en uw onderneming. Zo heeft u vermogen opgespaard. U wilt dan voorkomen dat u dit vermogen verliest bij een faillissement van uw onderneming. Maar hoe voorkomt u zo’n verlies? Het is belangrijk om dit, in alle hectiek van een dreigend faillissement, niet uit het oog te verliezen.

Lees het hele artikel >>

Hoe kunt u ondernemen in turbulente tijden
Lees dit artikel
Hoe kunt u ondernemen in turbulente tijden