Cyber Risk

Cyberexperts waarschuwen voor verhoogd cyberrisico

insight featured image
De oorlog in de Oekraïne is werkelijkheid. Een oorlog waarvan de impact groot kan zijn en waarin ook cyberaanvallen als wapen worden ingezet die niet alleen Oekraïne raken, maar ook Europese bedrijven en organisaties. Onze cyberexperts geven een waarschuwing af voor een verhoogd cyberrisico wat ook voor uw onderneming van groot belang is.
Onderwerpen

Doel verschuift van geld verdienen naar kwaadwillendheid

Oekraïne heeft te maken met cyberaanvallen van ongekende omvang tegen haar overheid, haar kritische infrastructuren en ander cruciale diensten en bedrijven. Sinds 2015 kampt het land al met grote cyberaanvallen, maar nu is er letterlijk sprake van digitale oorlogsvoering met een kwaadwillend doel. Dat zit zo: Cybercriminelen maken gebruik van malware om computernetwerken te infiltreren en bestanden te versleutelen. Bij klassieke ramsomware aanvallen kunnen slachtoffers tegen betaling een sleutel krijgen om alles terug te krijgen. Oekraïne wordt nu echter geconfronteerd met een zogenaamde wiper malware die computers infecteert en bestanden onherstelbaar beschadigt. Zowel computer en bestanden zijn daarna niet meer te gebruiken. Deze malware verspreidt zich over landsgrenzen heen. Experts signaleren deze wiper al in Letland en Litouwen en waarschuwen dat de besmetting mogelijk overslaat naar andere Europese bedrijven en organisaties.

Realitycheck: hoe goed bent u voorbereid?

Recent kwam al in het nieuws dat Nederlandse bedrijven gehackt zijn. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid geeft aan dat er momenteel geen specifieke dreigingen zijn, maar door de snelle ontwikkelingen van de oorlog kan het elk moment escaleren. In hoeverre onze ketens geraakt worden door de wiperbesmetting weten we niet maar cyberexperts adviseren om uit te gaan van een ernstig scenario. Een goede verdediging is belangrijker dan ooit. Ook voor u! Cyberveiligheid staat nog lang niet hoog genoeg op de agenda in het Nederlandse bedrijfsleven.

Zorg dat de basismaatregelen voor uw cyberweerbaarheid op orde zijn, zoals gebruik van sterke wachtwoorden, tijdig installeren van beveiligings-updates, bijgewerkte antivirus-software, firewalls en bewustzijn onder medewerkers). Hieronder geven wij u enkele quickwins die u nu direct kunt toepassen.

  • Zet multi-factor authentification (MFA) aan op alle digitale accounts.
  • Zorg dat u weet welke gegevens essentieel zijn voor uw bedrijfsvoering en valideer of de beveiligingsmaatregelen afdoende zijn.
  • Zorg voor goede back-ups en test deze met regelmaat.
  • Wees alert op afwijkend gedrag op uw computersysteem, zoals traag reageren of niet beschikbaar zijn van programma’s.
  • Maak gebruik van een wachtwoordmanager met een complex hoofdwachtwoord (door middel van een wachtwoordzin).
  • Stel in uw mailserver in dat u een notificatie krijgt bij mails die u ontvangt van een externe afzender en zorg dat uw medewerkers alert blijven op deze melding.
  • Zorg dat uw contactlijsten offline beschikbaar zijn. Denk daarbij ook aan externe contacten, zoals dienstverleners.

Op onze website vindt u meer informatie om uw onderneming cyberweerbaar te maken, onder andere met onze Cyberhunter. Klanten die gebruik maken van Cyberhunter zijn goed beschermd tegen aanvallen. Wij monitoren momenteel continu afwijkend gedrag op systemen en in internetverkeer en geven informatie over mogelijke dreigingen.

Het is zeker niet de bedoeling om u bang te maken, maar wij zijn bezorgd over de ontwikkelingen en vinden het belangrijk om u hierover helder te informeren. Natuurlijk staan wij naast u als u hulp nodig heeft om uw cyberweerbaarheid te verhogen. En heeft u te maken met een cyberincident? Aarzel dan niet en bel 24/7 met +31 (0)88 676 9999. Dan helpen we u om zo snel mogelijk terug te komen naar normale bedrijfsvoering.