Cyber risk

6 manieren om het web veilig te maken voor uw kinderen

Migiel de Wit-Beets
Door:
insight featured image
Internet brengt voor kinderen tal van voordelen met zich mee. Er is veel vermaak en educatie te vinden. Maar daar staan ook diverse risico’s tegenover. Risico’s die u wilt beperken. Hier volgen zes tips om uw kinderen zonder risico te laten profiteren van de voordelen van het web.
Onderwerpen

Leer regels voor online betrokkenheid

Maak er een regel van dat uw kinderen nooit persoonlijke informatie verstrekken zonder toestemming van u als ouder. Denk aan informatie als de achternaam, het huisadres, de school, een telefoonnummer, enz. Neem de tijd om hen te leren hoe ze verdachte online activiteiten en potentiële risico's kunnen herkennen; moedig hen aan om met u te praten over ongewone ervaringen. Dit is veel lastiger als ze tieners zijn en zelfstandig dingen willen doen, waaronder gebruik maken van sociale media. Probeer hen zover te krijgen dat ze hun privacy instellingen op het maximum zetten, locatiebepaling voor bijna alle apps uitschakelen en niet ingaan op verzoeken van vreemden of klikken op onbekende links.

Laat online nooit overgaan in offline

Het grootste risico is misschien wel dat kinderen iemand ontmoeten die ze online hebben leren kennen. Ze moeten weten dat niet iedereen op het web is wie hij zegt dat hij is. Volwassenen begrijpen dit. Het is veel gevaarlijker wanneer kinderen met vreemden in contact komen die hen ervan overtuigen dat een ontmoeting in levenden lijve een logische volgende stap is.

Installeer software voor ouderlijk toezicht

Er is een breed scala aan software waarmee ouders regels kunnen opleggen voor de online activiteiten van een kind. Van het instellen van tijdslimieten voor toegang tot het apparaat tot het blokkeren van sites die op een voorkeurslijst staan en die volwassen ongeschikt vinden. Andere functies en functionaliteiten zijn bijvoorbeeld het filteren van inhoud en toezicht op afstand, waarmee u precies ziet wat uw kinderen uitspoken. Dergelijke softwareoplossingen zijn veel effectiever dan stiekem proberen het apparaat van uw kind te controleren wanneer hij of zij er niet is.

Deel nooit wachtwoorden

Iedereen is vatbaar voor hackers die zich voordoen als vrienden, om zo vertrouwelijke gegevens zoals wachtwoorden te bemachtigen. Dezelfde social engineering-technieken worden nog veel schrikwekkender wanneer jongeren onbedoeld persoonlijke informatie prijsgeven wat roofzuchtig gedrag uitlokt. Kinderen moeten weten dat ze nooit wachtwoorden mogen delen met iemand anders dan hun ouders en dat ze het aan hun ouders moeten vertellen als iemand hen dat vraagt. Als ze een computer gebruiken op een openbare plaats, zoals een bibliotheek of school, herinner hen er dan aan dat ze zich altijd moeten afmelden als ze klaar zijn.

Stel cyberpesten te allen tijde aan de kaak

Sociale media en digitale apparaten maken voortdurende communicatie mogelijk. Dat kan een ernstig probleem worden als een kind het slachtoffer is van pesten. Het is moeilijk om er iets aan te doen als het 24/7 en overal en altijd gebeurt. Cyberpesten speelt zich van nature af buiten de kring van ouders en leerkrachten en blijft makkelijk onopgemerkt. Geef je kinderen het vertrouwen om zich ertegen te verzetten, zorg ervoor dat ze nooit gemene of beledigende berichten sturen of erop reageren. En als ze anderen horen praten over het sturen of ontvangen van kwetsende berichten, laat ze dan inzien hoe belangrijk het is om dit onder de aandacht te brengen van een verantwoordelijke volwassene. Het ergste wat je kunt doen, is het ongecontroleerd laten gebeuren.

Herinner kinderen eraan dat berichten op sociale media blijvend zijn

Volwassenen begrijpen heel goed wat de gevolgen in de ‘offline’ wereld zijn van virtuele activiteiten en hoe onverantwoordelijk online gedrag hun persoonlijke en professionele reputatie kan schaden. Maar kinderen zijn niet zo bedachtzaam. U moet ze vertellen dat de berichten die ze plaatsen en de berichten die ze delen blijvend zijn. Dat iets wat op het moment zelf grappig leek, later terug kan komen en hen kan achtervolgen. Praat met uw kinderen over wat gepast is om te delen en wat niet. Een digitale voetafdruk is voor altijd, dus ze moeten waakzaam zijn over hun identiteit en reputatie.