Cryptovaluta

Update op DAC8: automatische uitwisseling gegevens crypto assets per 1 januari 2026

Dooitze Dijkstra
Door:
investing close up of young man trading
Op 16 mei 2023 kwam de Raad van de Europese Unie (de Raad) bijeen voor een vergadering van de Raad Economische en Financiële Zaken (ECOFIN). De ministers van Financiën van de leden van de Europese Unie (EU) bereikten een belangrijke mijlpaal. Ze bereikten een overeenstemmingstekst voor de Richtlijn inzake administratieve samenwerking, die de regels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) implementeert met betrekking tot rapportage voor crypto-activa. Daarnaast zijn er wijzigingen in de Common Reporting Standard (CRS) opgenomen in deze Richtlijn, bekend als DAC8.
Onderwerpen

Wat houdt de DAC8 in? 

Deze richtlijn (DAC8) legt nieuwe rapportageverplichtingen op met betrekking tot crypto-activa en de bijbehorende transacties voor inwoners van de EU die gebruikmaken van rapporterende crypto-activadienstverleners. Bovendien breidt het de reikwijdte van de uitwisseling van grensoverschrijdende rulings uit om situaties met natuurlijke personen in specifieke scenario's te omvatten. Daarbij introduceert het de mogelijkheid om informatie uit te wisselen die ontvangen is via het DAC-kader voor niet-belasting gerelateerde doeleinden.

De overeengekomen tekst is het resultaat van onderhandelingen tussen de lidstaten. Deze onderhandelingen hebben geleid tot wijzigingen in het oorspronkelijke voorstel dat op 8 december 2022 door de Europese Commissie is gepubliceerd.

De verwachting is dat de Raad de Richtlijn begin juni officieel aanneemt, nadat het parlementaire raadplegingsproces op 30 mei 2023 is afgerond1. Na de formele goedkeuring van DAC8 door de Raad hebben de lidstaten in principe tot 31 december 2025 de tijd om de belangrijkste regels in hun nationale wetgeving op te nemen. De bepalingen die in de Richtlijn zijn uiteengezet, treden in werking vanaf 1 januari 2026.

Uitzonderingen op de DAC8

Er zijn wel enkele uitzonderingen; de Richtlijn bepalingen met betrekking tot de rapportage van Belastingidentificatienummers (TIN's) en de daaropvolgende automatische uitwisseling van informatie. Deze bepalingen hebben betrekking op twee belangrijke aspecten:

  1. Advanced Cross-Border Rulings, Country-by-Country Reports, and Mandatory Disclosure Rules (MDR): Lidstaten zijn verplicht om deze bepalingen vóór 31 december 2027 in hun nationale wetgeving op te nemen. De bepalingen zijn vanaf  1 januari 2028 van kracht. Deze tijdslijn zorgt ervoor dat de noodzakelijke juridische kaders en systemen  vastgesteld zijn om de efficiënte uitwisseling van informatie mogelijk te maken.
  2. Inkomsten uit dienstbetrekking, directievergoedingen en pensioenen: Lidstaten hebben tot 31 december 2029 de tijd om de bepalingen met betrekking tot inkomsten uit dienstbetrekking, directievergoedingen en pensioenen in hun nationale wetgeving op te nemen. Deze bepalingen zijn dan  per 1 januari 2030 van kracht. Deze tijdsperiode stelt de lidstaten in staat om de noodzakelijke maatregelen te implementeren om relevante informatie over inkomsten uit dienstbetrekking, directievergoedingen en pensioenen nauwkeurig vast te leggen en te rapporteren.

Door deze tijdslijnen vast te stellen, biedt de Richtlijn de lidstaten een duidelijk kader om deze specifieke bepalingen in hun nationale wetgeving op te nemen. Deze aanpak zorgt voor een geharmoniseerde en gecoördineerde implementatie van de rapportagevereisten, wat een effectieve automatische uitwisseling van informatie tussen EU-landen mogelijk maakt.

Wilt u meer weten over de DAC8?

Wilt u meer weten over de DAC8 of over het aangeven van uw crypto assets?

Neem contact op met één van onze experts

 

1 https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2023/739310/EPRS_BRI(2023)739310_EN.pdf