SDE++ subsidie

Hernieuwbare energie? In september 2024 kunt u weer SDE++ aanvragen!

Henk Troost
Door:
SDE++ Subsidie
Er is veel te doen over het produceren van hernieuwbare energie. Een van de mogelijke subsidies is de SDE++. De SDE++ subsidie is weer aan te vragen tussen 10 september en 10 oktober. In dit artikel leest u daar meer over.
Onderwerpen

Neem nou zonnepanelen! Bent u een  kleingebruiker? Dan vraagt u geen SDE aan maar energie-investeringsaftrek (EIA) krijgen. Groot gebruikers hebben de mogelijkheid tot het krijgen van een exploitatiesubsidie. Let op! De SDE++ is dus geen investeringsfaciliteit maar een tegemoetkoming in de eventuele exploitatietekorten gerekend over de gehele periode van de komende 15 jaar. 

Wat is een exploitatiesubsidie?

De SDE++ is dus een exploitatiesubsidie. Dat betekent dat u subsidie ontvangt tijdens de periode dat u uw installatie in gebruik heeft (de exploitatieperiode). De hoogte van deze subsidie hangt af van de marktprijs en de werkelijke hoeveelheid hernieuwbare energie die u opwekt of de werkelijke hoeveelheid CO2 die u minder uitstoot door het gebruik van uw installatie. U moet echter wel de subsidie aanvragen en dat doet u in 2024  tussen 10 september en 10 oktober. Er is een budget beschikbaar van 11,5 miljard.        

Hoeveel jaar subsidie ontvangen?

U ontvangt subsidie over een periode van 12 of 15 jaar en hoeveel jaren u subsidie krijgt, hangt af van de categorie waarbinnen u aanvraagt.

Er zijn 5 hoofdcategorieën:

  • Hernieuwbare elektriciteit
  • Hernieuwbaar gas
  • Hernieuwbare warmte
  • CO2-arme warmte
  • CO2-arme productie

Hieronder vallen verschillende technieken. Zo kunt u bijvoorbeeld onder hernieuwbare elektriciteit aanvragen voor zonnepanelen, of onder CO2-arme warmte voor een elektrische boiler, of onder CO2-arme productie voor CO2-afvang en -gebruik. Kijk voor meer informatie over de hoofdcategorieën, technieken en subcategorieën op de pagina over aanvragen.

Begin op tijd met aanvragen

Overweegt u een aanvraag te doen? Begin dan op tijd met het proces. Er worden verplichte bijlagen gevraagd die per hoofdcategorie en weer deelcategorie verschillen. Het kost tijd de bijlagen te verzamelen. Het is dus belangrijk hier ze vroeg mogelijk mee te beginnen.  

Er zijn een paar belangrijke veranderingen ten opzichte van voorgaande jaren:

  • U bent nog  geen onomkeerbare verplichtingen aangegaan!
  • U bent nog  niet met de projecten begonnen!
  • Bij zonnepanelen wordt een eventuele winst verrekend met de te ontvangen subsidie. 

Voordat u begint lees alles goed door, wees kritisch en vraag ons! 

Neem contact op