Kilometerregistratie

Achteraf opgestelde kilometeradministratie voldoet meestal niet

Door:
Larissa Maters
Achteraf opgestelde kilometeradministratie voldoet meestal niet
Krijgt u van uw werkgever een auto ter beschikking die u zowel zakelijk als privé mag gebruiken? Let dan goed op de regels over bijtelling en de kilometerregistratie. Zo voorkomt u boetes.
Onderwerpen

Wat is bijtelling?

Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Wanneer u van uw werkgever een auto ter beschikking krijgt die u zowel zakelijk als privé gebruikt, dan komt u mogelijk in aanmerking met de bijtellingsregeling. Gebruikt u de leaseauto ook voor privéritten, dan ziet de Belastingdienst dit als loon in natura, waarover u belasting dient te betalen. 

De fiscale bijtelling wordt berekend middels een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto. Dit wordt bij uw belastbare inkomen opgeteld. De hoogte van de bijtelling is onder andere afhankelijk van de CO2 uitstoot en het type brandstof van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%.

Het bijhouden van een kilometerregistratie

Als u de leaseauto niet of nauwelijks voor privédoeleinden gebruikt, dan hoeft u mogelijk geen bijtelling te betalen. Bijtelling is alleen van toepassing als u met de zakelijke leaseauto jaarlijks meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt. 

Om bijtelling te voorkomen is het van belang dat u kunt aantonen dat u met uw zakelijke leaseauto jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dit kunt u doen door middel van een kilometerregistratie. Met een achteraf opgestelde kilometerregistratie die diverse gebreken vertoont lukt dat niet.

Wat is voor u van belang?

De Belastingdienst vraagt steeds vaker bij werknemers (en ondernemers), die geen bijtelling toepassen, de kilometerregistratie op over de afgelopen 2 of 3 jaar. De Belastingdienst kan tot 7 jaar terug uw kilometeradministratie opvragen en controleren. Wanneer u dan een onjuiste of onvolledige kilometeradministratie heeft gevoerd, kan een eventuele naheffing met boetes redelijk oplopen.

Het is dus van belang dat u de kilometerregistratie bijhoudt en niet pas achteraf invult. Daarmee voorkomt u grotendeels fouten en tegenstrijdigheden in uw kilometerregistratie. 

Tot slot is het belangrijk dat u de aard van uw rit op de juiste wijze kwalificeert. Hiermee voorkomt u dat u een rit als zakelijk beschouwd, terwijl de Belastingdienst dit als gemengde of privé rit beschouwd en u daardoor de jaargrens van 500 kilometer overschrijdt. 

En nu?

Heeft u een zakelijke leaseauto en heeft u vragen over de kwalificatie van uw autorit? Of wenst u advies te ontvangen bij een vragenbrief van de Belastingdienst inzake uw kilometeradministratie? Onze belastingadviseurs zijn thuis in deze regelgeving en helpen u graag. Neem hiervoor contact met ons op, dan bespreken we samen uw mogelijkheden.

Neem contact op