article banner
Advisory

Hoe overleef ik een due diligence onderzoek? 5 tips!

Wilfred van der Lee Wilfred van der Lee

Het boekenonderzoek: een pittige passage in elk verkoopproces. Uw potentiële koper heeft de intentieverklaring getekend en duikt met zijn team uw boeken in. Een goede due diligence voorbereiding kan de verkoop versnellen, de slagingskans op een echt goede deal verhogen en stress voorkomen. Wij geven u 5 tips.

1. Ken uw bedrijf tot in detail

Nadat u veel informatie vrijgeeft voor het due diligence onderzoek, komen er legio vragen over uw bedrijf los. Niet alleen op financieel gebied, maar ook op juridisch, fiscaal, operationeel, milieu of technisch vlak. U kent uw bedrijf uiteraard, maar wij adviseren u uw specialisten uit het managementteam tijdig bij de transactie te betrekken voor de details. Zo heeft u de experts uit alle disciplines beschikbaar voor detailvragen – en snel de juiste antwoorden.

2. Begin tijdig met de voorbereidingen

Hoe? Kijk vooraf welke maandinformatie beschikbaar is, of er nog achterstanden zijn of lopende claims en wat u kunt voorbereiden om vragen voor te zijn. De informatieverzoeklijst van de adviseur of de koper is een goede basis, maar denk ook verder dan deze lijst. Is de informatie beschikbaar in het gevraagde format? Zijn er ook zaken relevant die niet op deze lijst staan? Voorkom de vragen door onjuiste of onvolledige informatie. De prikkelingen of zelfs stress die dat geeft werken nooit in het voordeel van de deal. Een goede, tijdige voorbereiding scheelt tijd, geld én stress.

3. Deel slecht nieuws zo snel mogelijk

Zo kan uw kandidaat-koper daar snel op reageren en voorkomt u onnodige kosten. Ook is natuurlijk de persoonlijke relatie en het wederzijds vertrouwen beter als u direct eerlijk bent. Slecht nieuws hoeft niet altijd het einde van de transactie te betekenen. Openheid en vertrouwen daarentegen, zijn van groot belang voor een succesvolle deal.

4. Overweeg een vendor due diligence

Een due diligence onderzoek keert uw bedrijf ondersteboven. Ieder detail wordt bekeken. Elk bedrijf heeft schulden, disputen of problemen met stakeholders. Een serieuze koper schrikt daar niet van. Om verrassingen in een laat stadium te voorkomen doen verkopers steeds vaker vooraf al een vendor due diligence of vendor assist. Kopers krijgen dan al vooraf goed inzicht in organisatie en de aandachtsgebieden. Zo’n onderzoek door een externe adviseur loont, doordat het verkoopproces vlot kan verlopen.

5. Kruip in de huid van de koper

Wie is uw koper en wat is zijn belang? Is het een strategische koper of een investeerder? Moet het bedrijf geïntegreerd worden in een bestaand bedrijf of gaat uw bedrijf op een stand-alone basis verder? Is de koper gevestigd in Nederland of in het buitenland? Wil de koper het vastgoed mee kopen of huren? Met deze vragen kunt u zich voorbereiden op wat hij zal willen weten. En u weet tegelijk wat zijn keuzes voor u betekenen. Niet onbelangrijk!

Ook een vendor due diligence of vendor assist doen? Bel ons.

Actualiteiten

Instruct B.V.

Vertrouwen, daar gaat het om bij bedrijfsverkoop

Lees het hele interview

Holland Haag B.V.

Een management buy-out met drie winnaars!

Lees het hele interview
The video is playing. This video is playing in mini-player mode.