CSDDD

Investeren in ketenverantwoordelijkheid versterkt uw MVO positie

Lara Plandsoen
Door:
insight featured image
In mei 2024 werd de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) definitief. Deze wet verplicht grote bedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor veroorzaakte negatieve impacts op mens, milieu en natuur binnen de toeleveringsketen vanaf 2027.
Onderwerpen

Wat is de CSDDD?

De CSDDD volgt grotendeels de stappen uit de OECD-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, een vrijwillig normenkader voor het implementeren van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bedrijven waarvoor de CSDDD geldt, moeten risicoanalyses uitvoeren en de daaruit volgende schade aan mens en milieu in de waardeketen monitoren, voorkomen, verminderen, herstellen en stopzetten. 

Het verband tussen CSRD en CSDDD

De Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD) is een rapportageverplichting en benadrukt het belang van het verbeteren van transparante duurzaamheidsrapportage van EU-bedrijven en het vergroten van de geloofwaardigheid en vergelijkbaarheid van ESG-inspanningen. Door materiële onderwerpen te definiëren en doelen te stellen, maken bedrijven hun milieu- en sociale effecten, risico's en kansen bekend en hoe het bedrijf hiernaar handelt. De CSDDD gaat nog een stap verder door de invoering van verplichte due diligence in de toeleveringsketen. Dit zorgt ervoor dat zowel EU- als niet-EU-bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor de negatieve effecten die hun activiteiten wereldwijd veroorzaken. 

Welke bedrijven vallen onder de CSDDD en wanneer? 

De wet geldt voor grote bedrijven (van binnen en buiten de EU) met meer dan 1000 werknemers en 450 miljoen euro omzet. De wet zal gefaseerd ingaan op basis van bedrijfsgrootte en omzet:

  • Startjaar 2027 voor bedrijven met meer dan 5000 werknemers en een omzet van 1500 miljoen euro.
  • Startjaar 2028 voor bedrijven met meer dan 3000 werknemers en een omzet van 900 miljoen euro.
  • Startjaar 2029 voor bedrijven met meer dan 1000 werknemers en een omzet van 450 miljoen euro.

Stappen in een CSDDD-traject

Grant Thornton Impact House neemt het voortouw door organisaties te helpen zich voor te bereiden op de CSDDD-verplichting, hen te ondersteunen in het creëren van transparantie over mensenrechten- en milieurisico's en te bepalen welke acties ze moeten ondernemen om verbeteringen aan te brengen. Wij helpen onze klanten als volgt:

  • Waardeketen en belanghebbenden in kaart brengen.
  • Het betrekken van belanghebbenden.
  • Risico- en beleidsevaluatie: wat is er al bekend?
  • Identificatie van negatieve gevolgen en risico's in workshops, interviews en het gebruik van gespecialiseerde databases.
  • Risicobeoordeling en prioritering, met behulp van de Impact House tool voor risicobeoordeling.
  • Definiëren van risicobeperkende maatregelen en due diligence-strategie
  • Opstellen van een routekaart voor CSDDD 
  • Implementatie, uitvoering van acties en bijhouden van resultaten.

Het due diligence-proces volgens OECD-richtlijnen

 Oproep tot actie

  • Het in kaart brengen van de keten en het identificeren van negatieve gevolgen voor mens en milieu kost tijd.

Het is cruciaal om te starten met het opstellen of bijwerken van uw due diligence-strategie vóór 2027-2029. Deze richtlijn vereist samenwerking met veel interne en externe belanghebbenden.

  • Geen groot bedrijf?

Uw organisatie maakt deel uit van meerdere ketens. Grote klanten zullen om informatie vragen en kunnen eisen dat u zich houdt aan hun due diligence-beleid en -procedures.

Klaar voor het volledige plaatje van Corporate Sustainability?

Bij Impact House geloven we sterk dat het overwegen van de CSDDD uw CSRD-rapportage versterkt en waarde toevoegt. Ons ervaren team is goed thuis in de complexiteit van Corporate Sustainability Due Diligence en biedt ondersteuning bij elke stap van de voorbereiding op de CSDDD. Wij kunnen u begeleiden bij het implementeren van effectieve strategieën voor duurzaam en verantwoord ondernemen. Hieronder ziet u een overzicht van hoe wij negatieve effecten binnen uw waardeketen prioriteren en benaderen.

Overzicht negatieve effecten waardeketen

Meer weten? 

Neem contact op met Grant Thornton Impact House voor een kennismakingsgesprek of sparring sessie.

Neem contact op