-
Financiële administratie & outsourcing
Ondernemers die de financiële administratie uitbesteden verminderen de administratieve en hebben meer tijd en ruimte om zich te focussen op groei.
-
Financieel inzicht
Wij helpen je om financiële gegevens om te zetten in waardevolle inzichten die je ondersteunen bij het nemen van weloverwogen beslissingen.
-
Financiële compliance
Grip op financiële compliance met correcte rapportages en praktisch advies.
-
Duurzaamheid in het mkb
In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, is het essentieel voor mkb-ondernemers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de eisen van de toekomst.
-
Impact House
Hoe kun je verduurzamen en maatschappelijke impact maken in de wereld van stakeholders, regelgeving en de vraag vanuit klanten en de maatschappij?
-
Impact Campus
Via onze Impact Campus bieden we jou of jouw medewerkers workshops, cursussen en opleidingen in duurzaamheid en impact aan.
-
Business risk services
Ken ik mijn risico’s? Neem ik de juiste maatregelen? Ben ik effectief daarin, ook met IT-tools? Als u met dergelijke vragen worstelt, kunnen wij u helpen met onze reeks van business risk diensten.
-
Cyber risk services
Welke cyberdreigingen zijn relevant voor mijn organisatie? Heb ik de goede voorzorgsmaatregelen genomen om mijn data te beschermen? Realistisch vragen! Wij helpen die te beantwoorden.
-
Deal advisory
Hoe krijg ik het (ver)koopproces van mijn bedrijf voor elkaar zonder al teveel kopzorgen? Wij zorgen voor een stevig fundament voor beslissingen bij de aan- en verkoop van bedrijven.
-
Forensic & integrity services
Hoe kunt u op verantwoorde wijze risico’s beheersen indien sprake is van integriteitinbreuken of bedrijfsfraude? De Forensic & integrity services specialisten van Grant Thornton helpen.
-
Valuations
Het bepalen van de juiste waarde van jouw onderneming is cruciaal bij belangrijke beslissingen zoals fusies, overnames, aandeelhouderswisselingen of juridische geschillen. Een onjuiste waardering kan leiden tot financiële verliezen, ongunstige deals of juridische complicaties. Dit kan de stabiliteit en groei van jouw bedrijf ernstig beïnvloeden.
-
Controle jaarrekening
Als ondernemer wil je er zeker van zijn dat je jaarrekening volledig en betrouwbaar is. Dit is niet alleen belangrijk voor compliance, maar versterkt ook het vertrouwen van investeerders, klanten en andere stakeholders.
-
IFRS services
Financiële verslaglegging volgens IFRS is ingewikkeld. Inmiddels kennen steeds meer internationale ondernemingen de regels. Hoe past u ze echter concreet toe?
-
Belastingadvies voor het mkb in Nederland
Hoe kan ik gebruikmaken van de innovatiebox? Kan ik die steeds terugkerende belastingaangiftes uitbesteden? Wat kost het als ik morgen wegval? Hoe regel ik mijn oudedagvoorziening? Voldoe ik wel aan alle nieuwe regelgeving? Zal ik NOW3 aanvragen? Allemaal goede vragen. Wij helpen met de antwoorden.
-
Belastingadvies voor Nederlandse multinationals
Als ik die interessante Head of sales in Frankrijk wil aannemen, hoe zit dat dan fiscaal? Welke vennootschap kan het beste een overname doen? Hoeveel scheelt het, als ik al onze belastingaanslagen wereldwijd bij één partij neerleg? Voor wie kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? En hoe? De boete van ‘niet melden’ 830.000 euro? Wat moet ik precies wél melden bij grensoverschrijdende fiscale constructies? Goede vragen. Wij beantwoorden er dagelijks honderden wereldwijd. Scherp en met aandacht voor uw situatie. In welk land dan ook.
-
Btw-advies
Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die wij u kunnen bieden.
-
Douaneadvies
Ons internationale netwerk van douanespecialisten wijst u op de mogelijkheden die de douanewetgeving kan bieden. Dat bespaart u heel wat kosten en moeite.
-
Human Capital Services
Human Capital services van Grant Thornton helpt u om uw zakelijke doelstellingen te bereiken en de loonkosten in bedwang te houden.
-
Innovatie & subsidieadvies
Gaat u met uw organisatie risicovolle projecten aan? De overheid stelt financiële middelen beschikbaar, door middel van het stimuleringsbeleid, voor ondernemers. De subsidieadviseurs van Grant Thornton adviseren en assisteren u graag bij uw subsidieaanvraag.
-
Tax technology
Weet u wat uw belangrijkste fiscale risico’s zijn? En weet u hoe u deze risico’s identificeert en beheerst? Heeft u voldoende tijd om u te focussen op de fiscale zaken die ertoe doen?
-
Transfer pricing
Transfer pricing (interne verrekenprijzen) raakt de meeste multinationale bedrijven. Voldoet uw organisatie aan de transfer pricing-documentatieverplichtingen?
-
Sustainable Tax
In deze veranderende wereld wordt het steeds belangrijker om niet alleen naar de financiële prikkels te kijken, maar ook naar de impact op het milieu. Multinationale ondernemingen moeten hun belastingstrategie herzien, in lijn met het ESG-gedachtegoed.
-
Cryptocurrency en digitale activa
In de afgelopen jaren heeft de blockchain zichzelf bewezen om veranderingen teweeg te brengen in de financiële sector. Deze opkomende industrie heeft de noodzaak om aan regelgeving te voldoen, vergroot. In dit dynamische landschap passen onze specialisten zich hierop aan en geven zij voorrang aan de naleving en toezicht van de steeds veranderende regelgeving.
-
Private wealth services
Hoeveel vermogen heb je nodig om je wensen de komende jaren te realiseren? Kun je belastingvoordeel behalen door nu al vermogen over te dragen?
-
Ondernemingsrecht
Van algemene voorwaarden tot juridische strategie, het moet waterdicht in elkaar zitten. Dat geeft zekerheid en dus rust en ruimte voor groei. Wij denken pro-actief en pragmatisch met u mee. We kijken vooruit en zetten graag dat stapje extra.
-
Arbeidsrecht
Welke verplichtingen heb je bij een zieke werknemer? Hoe pak je een reorganisatie aan? Als ondernemer wil je duidelijke antwoorden en praktische oplossingen voor jouw arbeidsrechtelijke vragen.
-
Sustainable legal
Duurzaamheid is meer dan een buzzword - het vormt de kern van onze juridische begeleiding naar duurzaam succes. Van het opstellen van duurzame contracten, integreren van duurzaam HR-beleid en ESG-Due Diligence binnen onze M&A praktijk tot het adviseren over ESG en andere (nationale en internationale) wetgeving: Wij denken graag pragmatisch en proactief met u mee.
-
Eigenaarschap
Aan het hoofd staan van een familiebedrijf is een flinke opgave. Het brengt veel verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe is het eigendom geregeld? Wie heeft welk belang in het bedrijf? Zijn er familieleden die u liever niet aan het roer ziet staan van de onderneming?
-
Duurzaamheid
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het behalen van (milieu)doelen, het anticiperen op klimaatrisico’s en het inspelen op kansen. Duurzaamheid is breder en bij uitstek een onderwerp dat bij familiebedrijven past.
-
Opvolging
Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Het is geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is.
-
Vermogen
Het onderwerp 'vermogen' binnen familiebedrijven is een belangrijk maar complex onderwerp, dat vele aspecten omvat. Goed plannen en goede afspraken maken voor de continuïteit van het aanwezige vermogen is dus cruciaal.
-
Het Goede Gesprek
Dagelijkse bezigheden (ook in het bedrijf) maken het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan échte reflectie. Even uit de day-to-day business stappen om kritisch na te denken over wat u als eigenaar wilt bereiken

-
Maritiem
Hoe blijft u aan de wereldtop in de maritieme sector? Nederland moet het hebben van innovatie. Onze kennis brengt de maritieme cluster aan de wereldtop.

Wij geven je graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.
Wat is Trade-based money laundering (TBML)?
TBML is het gebruiken of opzetten van handelsstructuren om crimineel geld wit te wassen. We spreken hierbij niet van eenmalige gebeurtenissen, maar van goed georganiseerde constructies om zo miljoenen wit te wassen.
Er is sprake van TBML wanneer:
- Er criminele winsten/waarde zijn.
- Er een oogmerk is op het verplaatsen van deze waarde door middel van producten of diensten die men verhandelt.
- Deze verplaatsing een legitimatie tot gevolg moet hebben. Het criminele geld moet een ogenschijnlijk witte 'status' krijgen.
Er is nog discussie of alleen misbruik van internationale handel of ook misbruik van binnenlandse handel onder TBML valt.
Bij veel verschijningsvormen van TBML is sprake van een vorm van documentfraude, zoals:
- Over- en onderfactureren
- Over- en onderverschepen
- Phantom shipping (niets verschepen, wel factureren)
- Meervoudig factureren
- Onjuiste omschrijving goed/dienst
- Derde partij betalingen
Hoe werkt TBML?
Bij TBML verplaatst men illegale fondsen via legitieme handelstransacties, met gebruik van: overfacturering, onderfacturering, meervoudige facturering en fictieve facturering. Zo lijkt het alsof de fondsen het resultaat zijn van legitieme zakelijke transacties en verhullen zo de ware aard van de onderliggende financiële activiteit.
Over- en onderfacturering
Het opzettelijk opvoeren of verlagen van de prijs van goederen of diensten in een transactie om een verschil tussen de werkelijke en factuurprijs te creëren.
Meervoudige facturering
Men maakt meerdere facturen voor dezelfde transactie om zo geld te verplaatsen via verschillende kanalen.
Fictieve facturering
Het gebruik van nepfacturen die de aankoop van goederen of diensten voorstellen die in werkelijkheid niet hebben plaatsgevonden.
TBML gebruikt men ook om cash geld, afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, belastingontduiking en terroristische financiering, op te nemen in een legitieme geldstroom. Men gebruikt het ook om de opbrengsten van corruptie te verbergen.
Ook Nederlandse bedrijven moeten opletten
Het artikel ‘Deense witwaszaak, Nederlandse zuivelgigant en een geldmarkt in Irak’ en een Argos-podcast ‘Deense drugsmiljoenen voor Hollandse ondernemers’ van 8 april 2023 gaat uitvoerig in op een specifieke casus vanuit Denemarken. Uit het onderzoek in dat artikel kwam naar voren dat ruim 100 Nederlandse bedrijven geld aannamen van Deense BV’tjes die men gebruikte voor het witwassen van geld. Van kleine MKB’ers tot een grote, internationaal opererende zuivelcoöperatie. Allemaal raakten ze bewust of onbewust verzeild in een netwerk dat miljoenen aan ondergrondse transacties rondpompte.
Daarnaast bleek dat meerdere Nederlandse bedrijven en personen die geld ontvingen uit Denemarken al eerder: in aanraking kwamen met justitie, bestuurlijke maatregelen kregen opgelegd of werden veroordeeld voor sanctieschending. Een aardappelhandelaar kreeg in 2008 een boete van de Staat van bijna twee ton voor het betalen van smeergeld aan de Iraakse overheid tijdens een handelsmissie. Ook gingen er betalingen naar individuele personen die eerder op last van de gemeente hun onderneming moesten sluiten in verband met verboden wapenbezit.
Wat zijn derde partij betalingen?
De meeste derde partij betalingen hebben een legitieme oorsprong en bestemming. Het zijn ontvangsten van gelden van een partij die niet direct bij een transactie betrokken was en dus geen deelgenoot is bij een bepaalde transactie, anders dan alleen maar de financiële afwikkeling te verzorgen.
Veel bedrijven in met name het Midden-Oosten, zijn min of meer veroordeeld tot dit soort betalingen. Europese banken ontvangen namelijk liever geen geldverkeer van banken uit bijvoorbeeld Irak, ook niet van legitieme ondernemingen. Daar moet, bijvoorbeeld een Iraaks bedrijf, een constructie op verzinnen. In grote delen van het Midden-Oosten en delen van Azië maken ze weinig gebruik van reguliere banken. De economie draait daar op contant geld. Via het eeuwenoude ‘hawala-systeem’ krijgen bedrijven in Irak tóch substantiële sommen geld naar een bedrijf in het buitenland: ondergronds bankieren of informal value transfer systems (IVTS).
Voor welke risico's moet u waken?
In principe is het aannemen van derde partij betalingen niet strafbaar. U moet als ondernemer echter wel waken voor het faciliteren van witwassen. Ook zijn banken tegenwoordig steeds waakzamer vanuit hun WWFT-verplichting en blijven zij alert op mogelijke ongeoorloofde betalingen. Banken kunnen u vragen stellen en uw onderneming zelfs bepaalde compliance verplichtingen opleggen, zoals het inrichten van een compliance framework.
Uit bovenstaande casus komt nog een ander risico naar voren: de faillissementscurator van één van de Deense witwasbedrijfjes verzendt in het voorjaar van 2022 400 brieven aan bedrijven in heel Europa. Om schuldeisers tegemoet te komen, waaronder vermoedelijk de Deense belastingdienst, probeert hij ruim 22 miljoen euro terug te vorderen. Een kleine 30 Nederlandse bedrijven ontvangt deze brief.
De curator vindt geen juridische grond waarom deze bedrijven geld ontvingen van het Deense bedrijf dat geld witwaste en op grote schaal factuurfraude pleegde. “Een deel van de bedrijven legt uit dat de betalingen gedaan werden namens bedrijven in het Midden-Oosten,” schrijft de curator in een rapport.
Het Deense bedrijf zou daarbij dienst hebben gedaan als een soort betaalagent. Juist het feit dat de betalingen vanuit Denemarken plaatsvonden via een ondergronds en ontraceerbaar banksysteem, maakt de Nederlandse bedrijven, waarvan sommige volgens de curator een rechtszaak tegemoet kunnen zien, kwetsbaar. Zij kunnen immers maar moeilijk aantonen dat de betalingen legitiem waren en nu moeten ze die misschien nog terugbetalen ook. “Geen van de buitenlandse bedrijven kon uitleggen waarom een Deens bedrijf dat laswerkzaamheden uitvoert, als betaalagent moest optreden of hoe dat bedrijf de gelden kreeg van de bedrijven in het Midden-Oosten,” schrijft de curator.
Hoe helpen wij ook uw organisatie?
Wij begrijpen de uitdagingen voor uw bedrijf bij het omgaan met de risico’s rond TBML. Daarom is onze dienstverlening gericht op het bieden van praktische en effectieve oplossingen afgestemd op uw specifieke behoeften. Onze diensten bestaan uit:
Risicoanalyse:
We helpen u bij het identificeren van TBML-risico's binnen uw organisatie en adviseren u over de maatregelen die u kunt nemen om deze risico's te verminderen.
Transactiemonitoring:
We bieden geavanceerde technologieën die u helpen bij het monitoren van transacties en het detecteren van verdachte activiteiten die kunnen wijzen op TBML.
Onderzoek en due diligence:
We bieden grondig onderzoek en due diligence om de integriteit van uw zakenpartners en leveranciers te verifiëren en ervoor te zorgen dat u zich niet blootstelt aan de risico's van TBML.
Compliance-ondersteuning:
We helpen u bij het voldoen aan de wettelijke vereisten en eisen van banken op het gebied van TBML en adviseren u over best practices.
Ons team van experts heeft uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van TBML en werkt nauw met u samen. Zo zorgen we ervoor dat we onze diensten naadloos integreren in uw bedrijfsprocessen.