loonbelasting

Fiscale mogelijkheden op het gebied van loonbelasting

Door:
Tim Kok
insight featured image
Hoe kun je met slimme toepassing van de loonbelastingregels jouw fiscale positie optimaliseren? We geven hier op hoofdlijnen wat voorbeelden.
Onderwerpen

Maak handig gebruik van de Werkkostenregeling (WKR)

De WKR biedt jou als werkgever de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan jouw werknemers te geven. Dit verlaagt de administratieve lasten en vergroot de fiscale ruimte voor beloningen.

Binnen de WKR spelen verschillende componenten een rol, zoals: 

  • Gerichte vrijstellingen
    Maken het mogelijk om bepaalde kosten, zoals opleidingskosten en reiskosten, onbelast te vergoeden zonder dat dit ten laste van de vrije ruimte gaat. 
  • Nihil waarderingen 
    Stelt jou als werkgever in staat om bepaalde verstrekkingen te waarderen op nul euro waardoor deze ook onbelast blijven. 
  • Vrije ruimte 
    Biedt jou als werkgever de mogelijkheid om een bepaald percentage van het totale fiscale loon onbelast te besteden aan extra vergoedingen en verstrekkingen. Dit geeft flexibiliteit in het beloningsbeleid.

Deze elementen samen zorgen ervoor dat jij als werkgever op een effectieve en aantrekkelijke manier kunt inspelen op de wensen en behoeften van jouw werknemers én je voldoet aan de fiscale regels. 

Verdiep je in vrijgestelde zakelijke verblijfskosten

Onder bepaalde voorwaarden zijn kosten voor tijdelijke zakelijke verblijven gericht vrijgesteld van belasting. Je kunt als werkgever dus bepaalde vergoedingen aan je werknemers bieden zonder dat je hier belasting over betaalt, zoals voor maaltijden, overnachtingen en andere uitgaven gerelateerd aan zakelijke reizen en verblijven. 

Benut 30%-regeling voor extraterritoriale kosten 

Heb je werknemers uit het buitenland en wonen deze (tijdelijk) in Nederland? Dan maken zij vaak extra kosten (extraterritoriale kosten), zoals dubbele huisvesting. De 30%-regeling biedt jouw werknemers financiële steun door maximaal 30 procent van hun fiscale loon af te trekken en dit bedrag netto (dus belastingvrij) uit te betalen (let op: vanaf 1 januari 2027 is de maximale vergoeding 27 procent). Uiteraard moeten je werknemers wel aan specifieke voorwaarden voldoen om voor deze regeling in aanmerking te komen.

Voldoen jouw werknemers niet aan de voorwaarden van de 30%-regeling, dan kun je als werkgever de werkelijke extraterritoriale kosten alsnog (onbelast) vergoeden. De Wet op de loonbelasting maakt het namelijk mogelijk om extra kosten van tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst in het kader van de dienstbetrekking gericht vrijgesteld te vergoeden. Denk hierbij aan dubbele verblijfskosten en reiskosten naar het land van herkomst.

Je kunt als werkgever in principe, naast toepassing van de 30%-regeling, géén andere extraterritoriale kosten onbelast vergoeden, met uitzondering van:

  • Verhuiskosten tot maximaal EUR 7.750 en de werkelijke kosten voor tijdelijke opslag en het overbrengen van de boedel.
  • Kosten voor een kennismakingsbezoek door de werknemer aan het bedrijf in het werkland.
  • Schoolgeld voor een internationale school of voor een internationale afdeling van een gewone school. Hiervan is sprake als:
    1. De opleiding op de betreffende (afdeling van de) school is gebaseerd op een buitenlands stelsel.
    2. De school of de afdeling vooral bedoeld is voor kinderen van uitgezonden werknemers. 

Betaal een vaste kostenvergoedingen uit

Je mag als werkgever een vaste kostenvergoedingen aan je werknemers uitbetalen als een gerichte vrijstelling die niet ten koste gaat van de vrije ruimte van de WKR. Je moet hierbij wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Verstrek personeelslening voor (elektrische) fiets of e-scooter

Verstrek je een lening aan een werknemer zonder dat deze hier rente over betaalt? Dan beschouwt de belastingdienst dit als een belastbaar voordeel voor jouw werknemer en merkt deze onzakelijke rente in principe aan als belast loon. Dit kan tot belastingverplichtingen voor jouw werknemer leiden.

Er is een uitzondering op deze regel: is de lening specifiek aangewend voor de aankoop van een (elektrische) fiets of e-scooter, dan waardeert de belastingdienst het voordeel dat je werknemer heeft op nihil. Jouw werknemer hoeft dan geen belasting te betalen over dit voordeel en dit maakt het financieel aantrekkelijk om een lening voor een (elektrische) fiets of e-scooter aan te vragen.

Bied OV-abonnement aan

Je kunt je werknemers fiscaal voordelig een OV-abonnement aanbieden waarmee zij onbeperkt kunnen reizen. Je vergoedt als werkgever de kosten voor dit abonnement zonder dat je hier belasting over betaalt. Je moet hierbij wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Organiseer een bedrijfsfeest 

Je kunt (onder voorwaarden) fiscaal voordelig een bedrijfsfeest organiseren. Zo beloon je jouw werknemers voor hun inzet en versterk je de teamgeest en de onderlinge samenwerking. Je kunt verschillende fiscale regelingen toepassen op bedrijfsfeesten, zoals de kosten voor het evenement (deels) onbelast maken. Denk hierbij aan de locatie, catering en drankjes en ook entertainment- en decoratiekosten.

Verstrek onbelaste maaltijden 

Maken jouw werknemers overuren, dan heb je als werkgever de mogelijkheid om maaltijden aan te bieden zonder dat je hier belasting over betaalt. Dit geldt echter alleen als de verstrekte maaltijden voldoen aan specifieke criteria, zoals de noodzaak van de maaltijd in verband met het werk en het tijdstip waarop je deze verstrekt.

Daarnaast zijn andere consumpties op de werkplek ook onbelast. Over snacks, drankjes of andere kleine etenswaren die je op de werkplek aanbiedt, hoef je (onder voorwaarden) dus geen belasting te betalen. 

Vraag VOG-verklaring onbelast aan

Vergoed je voor jouw werknemers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), dan zijn deze kosten gericht vrijgesteld en dus onbelast. Dit kan een groot voordeel zijn voor bedrijven in de zorg, het onderwijs of andere sectoren. Zo voldoe je als werkgever aan de wettelijke eisen zonder dat dit een grote financiële belasting vormt én draag je bij aan een veilige werkomgeving.

Vergoed thuiswerkkosten

Werken jouw werknemers regelmatig vanuit huis, dan kun je (onder voorwaarden) vanuit de WKR thuiswerkkosten onbelast vergoeden. Bijvoorbeeld een bijdrage voor hogere energiekosten, kosten voor internetverbindingen of de aanschaf van kantoorbenodigdheden zoals bureaus en stoelen. Zo draag je als werkgever bij aan een betere werkomgeving van jouw thuiswerkende werknemers en uiteindelijk een hogere tevredenheid en productiviteit. Daarnaast creëer je ook een gevoel van waardering en ondersteuning voor deze werknemers.

Geef korting op eigen producten en diensten

Je kunt jouw werknemers korting geven op producten of diensten (niet branchevreemd) zonder dat ze hier belasting over betalen (maximaal twintig procent per product van de waarde in het economisch verkeer en niet meer dan 500 euro per kalenderjaar). Dit geeft jouw werknemers een financieel voordeel en stimuleert de consumptie van eigen producten. Dit zorgt voor meer betrokkenheid en loyaliteit van jouw werknemers. 

Vergoed verhuiskosten onbelast

Verhuist een werknemer voor zijn of haar functie, dan kun je de kosten van deze verhuizing (onder voorwaarden) onbelast vergoeden. Denk aan de kosten voor een verhuisbedrijf, transport van persoonlijke bezittingen en eventuele tijdelijke huisvesting. Deze vrijstelling helpt om de financiële druk van een verhuizing te verlichten en jouw werknemer zich beter kan concentreren op de nieuwe rol zonder zorgen over bijkomende kosten. Ook draagt het bij aan een soepele overgang naar een nieuwe werkplek en dit is essentieel voor zowel jouw werknemer als jou als werkgever.

Wil je meer informatie over fiscale mogelijkheden op het gebied van loonbelasting?

Neem dan contact op met één van onze experts. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op