FASTER-richtlijn

FASTER: EU-Raad neemt nieuwe bronbelasting regels aan

Door:
Tim van Brederode
Faster
De Raad van de EU heeft op 10 december 2024 officieel de FASTER-richtlijn aangenomen. Dit gebeurde na opnieuw overleg met het Europees Parlement. De FASTER compromistekst was al in mei 2024 door de Raad van de EU aangenomen. Deze tekst schetst nieuwe regels voor bronbelastingprocedures. De richtlijn wordt binnenkort gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Maar wat staat er te gebeuren?
Onderwerpen

Wat is de FASTER-richtlijn?

Momenteel heffen veel EU-lidstaten bronbelastingen op dividenden (van aandelen) en rente (op obligaties) aan investeerders die in het buitenland wonen. Tegelijkertijd moeten deze investeerders inkomstenbelasting betalen in hun woonland over hetzelfde inkomen.

De FASTER-richtlijn beoogt de procedures voor bronbelasting op dividenden en rentebetalingen op beursgenoteerde instrumenten voor niet-ingezetene investeerders binnen de EU te vereenvoudigen. De doelstellingen zijn het bevorderen van grensoverschrijdende investeringen, het versterken van de Europese kapitaalmarkten en het bieden van betere bescherming tegen belastingfraude en -misbruik.

Wie hebben baat bij de FASTER-richtlijn?

Financiële intermediairs die geregistreerd zijn als Gecertificeerde Financiële Intermediairs (“CFI”) hebben baat bij de FASTER-richtlijn. Er wordt een EU-portaal opgezet om registratie in de EU-lidstaten makkelijker te maken. Grote financiële intermediairs in de EU worden hierbij verplicht zich te registreren, terwijl kleinere financiële intermediairs in de EU en niet-EU-intermediairs zich vrijwillig mogen registreren.

Het belangrijkste positieve effect zal zijn voor houders van effectenrekeningen en investeerders, die makkelijker kunnen profiteren van verminderingen of vrijstellingen van bronbelasting via de CFI.

Digitale woonplaatsverklaring 

De richtlijn zal een gestandaardiseerde digitale EU-woonplaatsverklaring introduceren welke investeerders kunnen gebruiken om te profiteren van de bronbelastingprocedures zoals opgenomen in de FASTER-richtlijn.

EU-lidstaten zullen een geautomatiseerd proces opzetten om digitale woonplaatsverklaringen uit te geven aan een natuurlijke persoon of entiteit die fiscaal ingezetene is van hun land. EU-lidstaten moeten de woonplaatsverklaring binnen 14 kalenderdagen uitgeven aan de aanvrager.

De woonplaatsverklaring heeft betrekking op een periode die niet langer is dan het kalenderjaar of het fiscale jaar waarvoor het wordt afgegeven.

Versnelde bronbelastingprocedures

De richtlijn bepaalt dat EU-lidstaten een van de twee versnelde bronbelastingprocedures moeten invoeren als aanvulling op de al bestaande teruggaafprocedures. Dit zal de processen voor de teruggaaf van bronbelastingen sneller en meer geharmoniseerd maken in de EU.

De FASTER-richtlijn bepaalt dat EU-lidstaten een van de volgende systemen moeten implementeren in hun nationale wetgeving (beide systemen mogen ook worden geïmplementeerd): 

  • een “relief-at-source”-procedure waarbij het relevante belastingtarief wordt toegepast op het moment van betaling van dividenden of rente, of
  • een “quick refund”-systeem waarbij de terugbetaling van de te veel betaalde bronbelasting binnen een vastgestelde termijn wordt terugbetaald. De termijn is volgens de aangenomen richtlijn 60 kalenderdagen.

Inwerkingtreding

EU-lidstaten moeten de richtlijn uiterlijk 31 december 2028 in hun nationale wetgeving hebben opgenomen. De nationale regels moeten dan vanaf 1 januari 2030 van toepassing zijn.

Wij helpen je graag op weg

Wij adviseren dat je als investeerder jouw bestaande bronbelastingprocedures herziet en ervoor zorgt dat jouw administratie up-to-date is. Het is ook belangrijk om samen te werken met CFI’s. 

Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze specialisten voor meer informatie.

Wilt u meer weten over de FASTER-richtlijn? Bezoek onze pagina over de FASTER-richtlijn voor meer informatie.

Neem contact op