Tax

De eigen woning bij een echtscheiding

Erik van der Sande
Door:
De eigen woning bij een echtscheiding
Uit elkaar gaan is al vervelend genoeg. Een op de drie huwelijken strandt. Soms moet de eigen woning noodgedwongen worden verkocht. Het komt ook voor dat een van beiden achterblijft in de woning. Waar moet je rekening mee houden ingeval een van beide partners de ander uitkoopt?
Onderwerpen

Voorbeeld uitkopen partner

Theo en Anita zijn getrouwd en beiden voor 50 procent eigenaar van hun gezamenlijke woning. Theo vertrekt en Anita wil hem uitkopen. De lening die Anita daarvoor aangaat kan (als zij aan alle voorwaarden voldoet) worden aangemerkt als een eigenwoninglening. Hierdoor kan Anita de betaalde rente aftrekken van haar inkomen (box 1). Een veel gemaakte vergissing is dat de bestaande lening wordt voortgezet en dat betekent dat het overgenomen deel in box 3 valt. Dus geen renteaftrek in box 1.

De woning is gekocht voor 250.000 euro en volledig gefinancierd met een annuïteitenhypotheek zodat de rente aftrekbaar is. Op het moment van echtscheiding is de woning 400.000 euro waard en de schuld is dan nog 200.000 euro. Anita houdt haar deel van de schuld (100.000 euro) en koopt van Theo de helft van de woning voor een bedrag van 200.000 euro. Anita kan daarvoor een nieuwe annuïteitenhypotheek aangaan. Zij kan de betaalde rente aftrekken over een bedrag van 300.000 euro. Als Anita de bestaande lening overneemt, kan zij slechts de daarover betaalde rente voor de helft aftrekken. Dus renteaftrek over 100.000 euro.

Alternatief 

Theo en Anita kunnen voorafgaand aan de echtscheiding huwelijksvoorwaarden maken en de woning met de bijbehorende financiering volledig aan Anita toedelen. Bij echtscheiding treedt dan geen wijziging op. Immers, de woning en financiering zijn al eerder toebedeeld aan Anita, zodat zij de volledige renteaftrek houdt over de bestaande lening.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op