Crypto's

Crypto’s: hoe behandel je deze fiscaal optimaal?

Door:
Tim Kok
Crypto’s hoe behandel je deze fiscaal optimaal
Bezit je cryptocurrency (crypto’s), zoals Bitcoin en Ethereum? Dan loop je binnen de Nederlandse wetgeving en jurisprudentie waarschijnlijk nog tegen veel fiscale onduidelijkheden aan. De recente mijlpaal van Bitcoin die voor het eerst $100.000 bereikt, onderstreept de groeiende relevantie van crypto’s als katalysatoren voor een gedecentraliseerde en digitale toekomst.
Onderwerpen

Ons cryptoteam is op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van inkomsten-, vennootschaps- en omzetbelasting en praat je ook graag bij over de EU-richtlijn DAC8.

Hoe zijn crypto’s belast in de inkomstenbelasting?

De Nederlandse belastingwetgeving beschouwt crypto’s meestal als vermogen in box 3 (sparen en beleggen). Je betaalt dus belasting over jouw totale vermogen dat boven de vrijstelling uitkomt:

  • In 2024 maximaal 71.251 euro (en 142.502 euro bij fiscale partners). 
  • Vanaf 1 januari 2025 maximaal 30.000 euro (en 60.000 euro bij fiscale partners). 

Op 1 januari bepaalt de belastingdienst de waarde van jouw crypto’s. Houd dit dus, met het oog op de volatiliteit van cryptomarkten, goed in de gaten! 

Let op: doe je aan actieve handelsactiviteiten, zoals daytrading, mining of het structureel handelen in crypto’s? Dit kan leiden tot belastingheffing in box 1. Het belastingtarief kan dan oplopen tot het toptarief dat 49,5 procent (ook in 2025) en geldt bij een inkomen vanaf 76.817 euro.

Hoe moet je crypto’s waarderen in de vennootschapsbelasting?

Bezit jouw bedrijf crypto’s, dan gelden specifieke waarderingsregels binnen de vennootschapsbelasting. Je kunt in sommige gevallen, vanuit fiscaal perspectief, de cryptoholdings van jouw bedrijf beschouwen als voorraad. Een voorwaarde hiervoor is dat je deze crypto’s bijvoorbeeld aanhoudt om aan leveringsverplichtingen aan je klanten te blijven voldoen. De waardering kan in dat soort gevallen bijvoorbeeld plaatsvinden op basis van het Last-In-First-Out-systeem (LIFO). 

Wanneer is het LIFO-systeem geschikt?

Dit systeem is vooral geschikt voor de meest gangbare crypto’s die aan het begin van het jaar aanwezig zijn, in waarde zijn gegroeid én waarvoor je historische prijzen eenvoudig kunt bepalen. De LIFO-methode sluit aan bij het ‘voorzichtigheidsprincipe’ en het ‘realisatiebeginsel’. Zo kan jouw bedrijf beter rekening houden met de inherente volatiliteit van de cryptomarkt en dit komt weer ten goede aan het consistente totaalwinstbeginsel. 

Let op: met het toepassen van de LIFO-methode kan de fiscale waarde van de resterende crypto’s aan het einde van het jaar afwijken van de commerciële waarde. Dit kan leiden tot verschillen in het belastbare resultaat tussen de jaren daarna.

Deze waarderingsmethode is verdedigbaar. Tóch moet je rekening houden met vragen van de belastingdienst. Pas daarom de komende jaren een consistente waardering toe en onderbouw jouw gekozen aanpak schriftelijk.

Hoe ga je om met btw (omzetbelasting) op crypto’s?

Trading

Voor handelingen met wettige betaalmiddelen geldt een verplichte btw-vrijstelling. Ook het omwisselen van Bitcoins naar wettige betaalmiddelen (en visa versa) valt hier onder (volgens het oordeel van het Hof van Justitie van de EU in de Hedqvist-zaak). Omdat, volgens het Hof: “Bitcoins zijn aanvaard als alternatief voor wettelijke betaalmiddelen en geen ander doel hebben dan te gebruiken als betaalmiddel.”

Wij vragen ons af of in de huidige situatie de handel in Bitcoins nog steeds btw-vrijgesteld is, omdat men deze (en andere crypto’s nog meer) vaak als investering houdt. Volgens de Advocaat-Generaal is het voor de btw-vrijstelling nodig dat in ieder geval sommige marktdeelnemers de cryptoasset in de echte wereld accepteren als betaalmiddel. Veel cryptoassets voldoen (nog) niet aan dit vereiste.

Heb je een handelsplatform met gebruikers buiten de EU, dan kun je de inkoop-btw deels toch in aftrek brengen.

CryptoWallet

De belastingdienst stelt het tegen vergoeding beschikbaar stellen van een e-wallet aan gebruikers van Bitcoin vrij van btw. Voorzover  de gebruikers buiten de EU wonen, heeft de aanbieder van de wallet recht op aftrek van inkoop-btw.

Mining

De belastingdienst vindt dat je als miner geen btw-belastbare handeling verricht met het decoderen van het Block (het zuivere minen) waarvoor je een vooraf bepaald aantal Bitcoins ontvangt. Je verricht btw-vrijgestelde prestaties als je tegen betaling van een fee een transactie verifieert/controleert. Onder voorwaarden heb je echter wel (deels) recht op aftrek van inkoop-btw.

ICO/ITO

Werf je via een ICO/ITO investeerders voor de financiering van projecten? Op basis van de overeenkomst moet je vaststellen of jouw bedrijf voor de ontvangen financiering btw verschuldigd is. Bijvoorbeeld als je aan de investeerder een dienst verricht in ruil voor de investering. Wij zien dat btw-heffing vaak achterwege kan blijven terwijl je, als je zorgt voor een juiste inrichting, je de btw op de kosten van de ICO/ITO wel kunt aftrekken. Hier hebben we in specifieke situaties ook een aantal goedkeuringen van de belastingdienst op gekregen.

Cryptofondsen

Maakt jouw bedrijf het mogelijk om in cryptofondsen te investeren? Het beheer van deze fondsen is onder voorwaarden vrijgesteld van btw. Wij zijn vaak in discussie met de belastingdienst of de dienstverlening bestaat uit ‘beheer’ in de zin van de btw-vrijstelling en of aan de andere voorwaarden van de vrijstelling is voldaan. Is het fonds buiten de EU gevestigd, dan kan je als beheerder de btw in aftrek brengen.

Besteed je een deel van het beheer uit, dan valt het uitbestede beheer soms ook onder de btw-vrijstelling. Zo voorkom je niet-aftrekbare btw bij de hoofdbeheerder.

Woonplaats afnemer

Wonen de afnemers van crypto’s buiten de EU, dan bestaat er voor btw-vrijgestelde handelingen ook btw-aftrek. Vaak is het onduidelijk waar een afnemer woont. Op basis van bijvoorbeeld Discord en website analyses kun je vaak toch een goed beeld genereren van welk deel buiten de EU woont.

Wat is de invloed van DAC8 op cryptodienstverleners?

De EU-richtlijn DAC8 bevordert de administratieve samenwerking tussen de belastingdiensten binnen de EU en introduceert uitgebreide rapportagevereisten voor cryptoactiva-transacties binnen de EU. Deze richtlijn is vanaf 1 januari 2026 van kracht en verplicht alle cryptodienstverleners, ongeacht hun locatie, om transacties van inwoners en bedrijven van de EU te melden aan de relevante belastingautoriteiten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat:

  • Cryptodienstverleners elke cryptogebruiker die cryptoactiva aanhoudt op de hoogte moeten stellen dat zij bepaalde informatie over hunzelf en hun cryptotransacties verzamelen en rapporteren aan de belastingdienst.
  • Cryptodienstverleners bepaalde due diligence procedures moeten uitvoeren om cryptogebruikers te identificeren. Dit betekent dat zij de interne systemen en processen dusdanig moeten inrichten zodat zij aan alle DAC8-verplichtingen voldoen. 

Hoge boetes bij niet naleven!

Het gaat dus om het verzamelen van klantidentiteiten en jaarlijkse transactierapportages. Doen cryptodienstverleners dit niet, dan leidt dit tot aanzienlijke boetes. De Nederlandse wetgever heeft aangegeven dat de boete op het niet naleven van de DAC8-verplichtingen moet worden aangesloten bij de zesde categorie zoals dat geldt in het Wetboek van Strafrecht (2024: 1.030.000 euro). Het ziet er niet naar uit dat de Nederlandse wetgever deze boete zal willen verlagen.

Welke uitdagingen staat DAC8 nog te wachten?

Hoewel DAC8 zich richt op het vergroten van fiscale transparantie en het voorkomen van belastingontduiking, staat het voor uitdagingen bij het handhaven van regelgeving voor niet-EU gevestigde aanbieders en gedecentraliseerde exchanges.

  • Cryptogebruikers moeten rekening houden met een verhoogd toezicht op hun transacties en mogelijke automatische uitwisseling van cryptogegevens met EU belastingautoriteiten. 
  • Cryptodienstverleners én -gebruikers moeten zich voorbereiden op verhoogde rapportageverplichtingen en de fiscale implicaties van cryptoactiviteiten overwegen.

Hulp nodig bij jouw cryptovraagstukken?

Ons cryptoteam heeft jaren ervaring en kennis om jou op alle fiscale vlakken praktisch advies te geven. Neem dus snel contact met ons op voor de meest optimale fiscale behandeling van jouw crypto’s! Of kijk op onze cryptocurrency pagina.

Neem contact op