btw

Niet bekend met vergoedingsrechten? Dit heeft gevolgen! (deel 2)

Erik van der Sande
Door:
Vergoedingsrechten deel 2
Eerder las je over vergoedingsrechten bij gehuwden. Maar hoe zit dat bij samenwoners? Wat hebben zij van elkaar te vorderen bij einde samenwonen? De wet kent geen regeling voor vergoedingsrechten bij samenwoners. Een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam geeft richting.

Wat was de casus?

Een man en een vrouw kochten in 2015 samen een huis: gedeeltelijk gefinancierd met een gezamenlijke hypotheek en gedeeltelijk met privévermogen van de man. In 2021 gaan zij uit elkaar. De man zegt dat hij recht heeft op een vergoeding omdat hij in 2015 meer betaalde voor de aanschaf van de woning. De rechtbank overweegt dat partijen bij de aankoop van de woning hoofdelijk aansprakelijk waren voor de betaling van de koopsom. Zij moesten ieder voor de helft de koopsom betalen. Nu de man meer heeft betaald dan de vrouw, kreeg hij een vordering (regresvordering) op de vrouw.

Je denkt dat hiermee de kous af is. Niets is minder waar. De man kreeg geen vergoedingsrecht. De vrouw stelde namelijk dat de vordering was verjaard. De regel is dat dergelijke regresvorderingen na vijf jaar verjaren. De rechter volgde de vrouw in haar standpunt. En dus was de vordering van de man op de vrouw verjaard.

Wat is nu de les?

Leg afspraken altijd schriftelijk vast. Bijvoorbeeld in een samenlevingsovereenkomst of bij aanschaf van goederen. Zo voorkom je discussie en zorg je voor een snelle en voor alle partijen acceptabele financiële scheiding. Het is al moeilijk genoeg…

Wil je meer informatie over vergoedingsrechten? 

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op