Box 3

Ontwikkelingen in box 3: wat moet je weten (deel 2)?

Erik van der Sande
Door:
Ontwikkelingen box 3 deel 2
Het box 3 dossier is volop in ontwikkeling. In de brief van 17 september 2024 aan de Kamer gaf de staatssecretaris van Financiën weer een update. Een paar dagen later liet de Belastingdienst weten dat de invoering van de Wet werkelijk rendement in 2027 niet haalbaar is.

Wat stond er in de eerdere Kamerbrief van 18 juli 2024?

De eerdere Kamerbrief van 18 juli 2024 gaf ook al een update. Lees hier meer over.

Wat staat er in de Kamerbrief van 17 september 2024?

We lichten een aantal onderwerpen uit deze Kamerbrief voor je toe:

Voor wie geldt de tegenbewijsregeling?

Alle belastingplichtigen kunnen in beginsel voor de belastingjaren vanaf 2021 een beroep doen op de tegenbewijsregeling. Dit houdt in dat je met het indienen van een formulier OWR (opgaaf werkelijk rendement) kunt aantonen dat jouw werkelijke rendement lager is dan het forfait waarvoor je bent belast en dus belasting terugvraagt.

Voor de jaren vóór 2021 zijn de mogelijkheden beperkter. Neem 2019: stond jouw aanslag op 24 december 2021 nog niet onherroepelijk vast? Dan kun je een beroep doen op de tegenbewijsregeling als je op tijd een verzoek tot ambtshalve vermindering hebt ingediend (de Belastingdienst heeft het verzoek dan uiterlijk op 31 december 2024 ontvangen).

Hoe bepaalt eigen gebruik onroerende zaken het werkelijk rendement?

Het Kabinet vindt dat het eigen gebruik van een onroerende zaak onderdeel is van het werkelijk rendement. De werkelijke economische huurwaarde van de onroerende zaak geeft de hoogte van dit rendement aan. De economische huurwaarde is de huurprijs die je bij verhuur onder normale omstandigheden kunt vragen. Hierover moet de Hoge Raad nog uitspraak doen. Of, en zo ja, in welke mate je het eigen gebruik van onroerende zaken in aanmerking moet nemen, staat dus nog niet vast.

Hoe bepalend is WOZ-waarde bij waardering aan- en verkoop van woningen?

De Hoge Raad oordeelde dat je voor de waardering van woningen moet aansluiten bij de WOZ-waarde in lijn met de huidige wettelijke waarderingsbepalingen in box 3. Met deze waardering bepaal je de waardeontwikkeling van jouw woning. Dit is eenvoudig als je het hele jaar eigenaar bent van de woning. 

Er zijn aanvullende regels nodig om het werkelijke rendement te bepalen bij aan- en verkoop van woningen. De staatssecretaris stelt voor om (in lijn met de bestaande wettelijke waarderingsvoorschriften) de waardeontwikkeling in het kalenderjaar op basis van de WOZ-waarde tijdsevenredig te verdelen tussen de verkoper en de koper. 

Bijvoorbeeld: 

  • De waardeontwikkeling bedraagt in een jaar 20.000 euro.
  • Je verkoopt de woning halverwege het jaar op 1 juli.
  • De Belastingdienst rekent een waardeontwikkeling van 10.000 euro aan jou als verkoper toe en 10.000 euro aan de koper. Hier valt natuurlijk wel het nodige op af te dingen.

Houd termijnen goed in de gaten! 

Ga na of het werkelijk rendement lager is dan het forfaitair vastgesteld rendement. Voor woningen in box 3 is de waardeontwikkeling van de WOZ belangrijk. Soms is het zinvol om bezwaar aan te tekenen tegen de WOZ-waarde: een lagere WOZ-waarde geeft namelijk een lager werkelijk rendement. Dit vereist een zorgvuldige planning.

Meer weten over de ontwikkelingen in box 3?

Neem contact op met een van onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op