sustainable tax

Belasting: een materieel element in CSRD-rapportage?

Door:
Belasting een cruciaal element in CSRD-rapportage
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie en de bijbehorende Europese Sustainability Reporting Standards (ESRS) worden steeds belangrijker in het kader van transparantie en verantwoording. Ondernemingen die onder de CSRD regelgeving vallen, moeten transparantie bieden over voor de onderneming materiële onderwerpen. Hoewel het CSRD-kader 'belasting' niet expliciet noemt, betekent dit niet dat belasting niet relevant is als een onderwerp dat specifiek voor het bedrijf gerapporteerd moet worden.
Onderwerpen

Materialiteitsanalyse en belasting

Valt jouw bedrijf binnen de reikwijdte van de CSRD en ESRS? Dan moet je een zogenaamde dubbele materialiteitsanalyse uitvoeren om te bepalen over welke onderwerpen je moet rapporteren. Deze analyse omvat de evaluatie van zowel:

  • Impact materialiteit: Hoe beïnvloeden de activiteiten van de onderneming het milieu, belanghebbenden en de samenleving als geheel, en hoe interacteert de onderneming hiermee?
  • Financiële materialiteit: Hoe beïnvloeden externe factoren de financiële prestaties van het bedrijf (vaak in de vorm van ESG-gerelateerde risico’s en kansen)?

 

Dubbele materialiteitsanalyse

De vraag is of belasting een rol speelt in de materialiteitsanalyse van relevante onderwerpen. Uit onze ervaring blijkt dat belastingkwesties steeds vaker worden erkend als relevant voor beide dimensies van de bovengenoemde materialiteit. Breder gezien reflecteert de benadering van belasting door een bedrijf de maatschappelijke verantwoordelijkheid, het ethisch bestuur en de bijbehorende risico’s van het bedrijf. Dit onderwerp is bijzonder relevant in verband met de toenemende aandacht voor ethische belastingpraktijken, strategische belastingplanning en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

De betekenis van belastingrapportage en het GRI 207-kader

Als belasting als materieel wordt beschouwd in de materialiteitsanalyse, dan moet je als bedrijf belasting gerelateerde informatie verstrekken als onderdeel van jouw CSRD-rapportage. Aangezien de ESRS geen specifieke standaarden voor belasting bevatten, bieden de standaarden van de Global Reporting Initiative (GRI) een nuttig kader. De GRI 207 Belastingstandaard biedt een gestructureerde aanpak voor het openbaar maken van belasting gerelateerde informatie, waaronder belastingstrategie, bestuur, betalingen en controverses. In de praktijk omvat dit het volgende:

  • Benadering van belasting (GRI 207-1);
  • Belastingbestuur, controle en risicobeheersing (GRI 207-2);
  • Stakeholder betrokkenheid en het beheer van zorgen met betrekking tot belasting (GRI 207-3), and
  • Country-by-Country (Land-per-land) rapportage (GRI 207-4).

Het opnemen van de GRI 207-standaarden wordt ook beschouwd als een manier om te voldoen aan de minimumeisen van de EU-taxonomie (het classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten). Dit vereist openbaarmaking op basis van artikel 8 van Verordening 2020/852 (EU Taxonomie). Dit toont aan dat jouw bedrijf voldoet aan goed ontwikkelde belasting praktijken (governance) en zich houdt aan relevante belastingwetgeving. Het moet in dat kader worden benadrukt dat de CSRD ook naar de vereisten van de EU-taxonomie verwijst.

Zou belastingtransparantie vrijwillige openbaarmakingen stimuleren?

De materialiteitsanalyse onder de CSRD kan ook leiden tot de conclusie dat belasting geen materieel onderwerp is volgens de CSRD-criteria. Dit betekent dat jouw onderneming niet verplicht is om belasting op te nemen in zijn CSRD-rapportage. Toch kiezen steeds meer organisaties ervoor om belasting gerelateerde informatie vrijwillig openbaar te maken.

Deze belastingtransparantie helpt om vertrouwen op te bouwen bij stakeholders door de toewijding van jouw onderneming aan verantwoordelijke en eerlijke belastingpraktijken inzichtelijk te maken. Eerlijke belasting gaat verder dan alleen het naleven van belastingwetten. Het gaat erom open te zijn over belastingpraktijken en belastingen zó te behandelen dat ze voldoende bijdragen aan de samenleving in haar geheel. 

Bedrijven die eerlijke belasting praktijken hanteren, verbeteren niet alleen hun reputatie, maar geven ook het goede voorbeeld aan hun relaties, waardoor op termijn een positieve impact ontstaat binnen het gehele netwerk. Zulke openbaarmakingen kunnen gedetailleerde rapportages omvatten over de benadering van het bedrijf ten aanzien van belastingstrategie, bestuur en daadwerkelijke betalingen, die in lijn zijn met de best practices en tegemoetkomen aan de zorgen van belanghebbenden over belastingrechtvaardigheid en bedrijfsethiek.

Conclusie

Belasting wordt steeds relevanter in CSRD- en ESRS-rapportage. Door grondige materialiteitsanalyses uit te voeren en wereldwijd erkende standaarden zoals GRI te volgen, kunnen organisaties hun belastingstrategieën, bestuurspraktijken en nalevingsinspanningen effectief communiceren. Door hun belastingzaken zorgvuldig aan te pakken, voldoen bedrijven niet alleen aan de regelgeving, maar tonen ze ook hun inzet voor een Sustainable Belastingbeleid.

Ons team van specialisten helpt je graag bij het beoordelen van de dubbele materialiteitsanalyse van jouw belastingzaken.

Neem contact op