Tax

Acute heffing van aanmerkelijk belangbelasting bij overlijden

Erik van der Sande
Door:
Acute heffing van aanmerkelijk belangbelasting bij overlijden
Dat je bij overlijden erfbelasting moet betalen, is je wel bekend. Dat je ook aanmerkelijk belangbelasting moet betalen, is vaak vervelende verrassing.
Onderwerpen

Wanneer betaal je aanmerkelijk belangbelasting?

Voorbeeld

Geert en Yvonne zijn getrouwd onder huwelijkse voorwaarden. Geert heeft alle aandelen in Geert Holding BV, waarin in het verleden een onderneming werd gedreven. Na de verkoop van de onderneming door de BV blijft er een aanzienlijk vermogen van vijf miljoen euro over, dat de BV belegt op de beurs. Het gestorte aandelenkapitaal is verwaarloosbaar. Er zijn geen andere privébezittingen met hoge waarde. Yvonne houdt rekening met tien tot twintig procent te betalen erfbelasting. Wat zij niet wist, is dat zij ook aanmerkelijk belangbelasting in box 2 moet betalen van 24,5 tot 31 procent. Dit maakt dat van het vermogen van vijf miljoen nog drie miljoen overblijft (er is rekening gehouden met de maximale vrijstelling voor partners. Alle bedragen zijn sterk afgerond).

Hoe kun je dit oplossen?

Je kan de acute heffing van aanmerkelijk belangbelasting (geheel of gedeeltelijk) uitstellen tot het overlijden van de langstlevende. Toen Geert en Yvonne trouwden, maakten zij huwelijksvoorwaarden omdat Geert als ondernemer risico liep. Na verkoop van de onderneming is dit geen issue meer. Zij besluiten daarom de huwelijksvoorwaarden om te zetten naar een gemeenschap van goederen. Yvonne krijgt daarmee de helft van de aandelen. De omzetting heeft geen gevolgen voor de heffing van aanmerkelijk belangbelasting. Bij overlijden van Geert betalen ze alleen over de helft belasting. De andere helft is belast bij het overlijden van Yvonne.

Stel nu dat er nog andere privébezittingen zijn. Ook ter waarde van vijf miljoen. De omzetting in een gemeenschap van goederen heeft plaatsgevonden zonder fiscale gevolgen. Geert en Yvonne willen de volledige aanmerkelijk belangbelasting doorschuiven als een van hen overlijdt, dus niet alleen de helft. Zij maken daarom een levenstestament en geven elkaar de volmacht om te handelen. Het levenstestament biedt de mogelijkheid om de gemeenschap van goederen weer om te zetten in huwelijksvoorwaarden. Yvonne ziet het overlijden van Geert aankomen. Zij maakt van haar volmacht gebruik. De aandelen deelt zij aan haarzelf toe en de andere bezittingen aan Geert. De heffing van aanmerkelijk belangbelasting is dan uitgesteld tot Yvonne overlijdt.

Tip: breng alles goed in kaart!

Het is belangrijk om vooraf de gevolgen in kaart te brengen, zodat je niet voor vervelende verrassingen achteraf komt te staan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Laat je vooral goed adviseren. Zo zet je de juiste stappen in de juiste volgorde.

Neem contact op met een van onze specialisten. 

Neem contact op