Legal services

Loonregres: hoe werkgevers loonkosten kunnen verhalen

Nathan de Haas
Door:
Loonregres
Wanneer een werknemer door toedoen van een derde arbeidsongeschikt raakt, moet de werkgever het loon nog steeds doorbetalen. Ook wordt de werkgever geconfronteerd met kosten voor re-integratie van de werknemer. In bepaalde gevallen kunnen deze loonkosten en aanvullende kosten eenvoudig worden verhaald op de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid.
Onderwerpen

Wanneer is loonregres mogelijk?

Loonregres is het recht van de werkgever om de doorbetaalde loonkosten te verhalen op een derde die aansprakelijk is voor de arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Dit is geregeld in artikel 6:107a BW. De gedachte hierachter is eenvoudig: als een ander verantwoordelijk is voor het letsel van de werknemer, dan is het niet redelijk dat de werkgever daarvan de financiële gevolgen draagt. Dit wettelijk verhaalsrecht is afgeleid van het recht van de gewonde werknemer om (loon)schade te verhalen op de veroorzaker van de arbeidsongeschiktheid.

Vereisten voor het toewijzen van een loonregresvordering:

  1. Arbeidsongeschiktheid van de werknemer;
  2. Een loondoorbetalingsplicht van de werkgever;
  3. Aansprakelijkheid van de derde voor de gebeurtenis die leidde tot de arbeidsongeschiktheid;
  4. De loonregresvordering wordt ingesteld binnen vijf jaar na het ongeval.

Bij loonregresvorderingen wordt vaak gedacht aan de veroorzaker van een (verkeers)ongeval of de dader van een geweldsincident, maar ook andere veroorzakers van schade kunnen aansprakelijk worden gesteld. Bij een verkeersongeval geldt dat de veroorzaker vaak verzekerd is voor de schade, wat de verhaalsmogelijkheden voor de werkgever vergroot.

Waaruit bestaat een loonregresvordering?

Meestal is de loonschade het grootste onderdeel van de loonregresvordering. Nu het wettelijke verhaalsrecht is afgeleid van dat van de werknemer, bestaat de loonvordering uit het nettoloon inclusief vakantiegeld, vermeerderd met het werknemersdeel pensioenpremie en eventueel overige loonbestanddelen. Daarnaast komen de kosten die de werkgever moet maken om aan zijn re-integratieverplichtingen te voldoen voor vergoeding in aanmerking. Hierbij kan worden gedacht aan de redelijke kosten voor het inschakelen van de bedrijfsarts, een re-integratiebureau en onder omstandigheden ook de door werkgever gemaakte redelijke medische kosten voor de werknemer. Tenslotte komen de juridische kosten, gemaakt voor het verhalen van de loonschade, voor vergoeding in aanmerking.  

Wil je meer weten over loonregres?

Heeft jouw onderneming te maken met een werknemer die door toedoen van een derde arbeidsongeschikt is geraakt? Neem dan contact met ons op voor juridisch advies en begeleiding bij jouw loonregresvordering.

Neem contact op