Arbeidsrecht

Bedrijfsborrel? Houd rekening met arbeidsrechtelijke risico’s!

Door:
Matthias Stuij
Bedrijfsborrel
Organiseer je een bedrijfsborrel, zoals een eindejaars- of nieuwjaarsborrel? Dan is het naast het genieten van het samenzijn, ontspanning en uitspreken van waardering ook goed om de juridische valkuilen goed in de gaten te houden. Let daarom goed op de volgende belangrijke arbeidsrechtelijke aandachtspunten!
Onderwerpen

Zorgplicht

Volgens de arbeidsrechtelijke zorgplicht moet je als werkgever jouw werknemers een veilige omgeving bieden tijdens het ‘verrichten van werkzaamheden’, zowel fysiek als sociaal. Dit begrip rondom jouw zorgplicht wordt ruim uitgelegd en kan ook tijdens een bedrijfsborrel gelden, zelfs als de borrel buiten het bedrijf of reguliere werktijden plaatsvindt. Belangrijke vragen die je je daarbij moet stellen zijn:

  1. Bestaat er een nauw verband tussen de borrel en de werkzaamheden van jouw werknemers? 
  2. Was jij als werkgever de organisator van de bedrijfsborrel?
  3. Was deelname hieraan verplicht? Heb jij als werkgever bijvoorbeeld (sociale) druk uitoefent om aanwezig te zijn?

Is het antwoord op (één van) deze vragen ‘ja’? Dan moet jij als werkgever ook tijdens de borrel voldoen aan de zorgplicht tegenover jouw werknemers. 

Aansprakelijkheid voor schade

Voldoe je niet aan de zorgplicht, dan kan een werknemer jou als werkgever aansprakelijk stellen voor geleden schade tijdens of na de bedrijfsborrel. Dit geldt zowel voor schade die werknemers zelf ondervinden als voor schade aan derden. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een werknemer na een borrel in beschonken toestand met de bedrijfsauto een ongeluk veroorzaakt. Je kunt als werkgever dan alleen onder de aansprakelijkheid uitkomen als de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van jouw werknemer. Deze lat ligt echter hoog. 

Je kunt aansprakelijkheid voorkomen door voldoende maatregelen te nemen:

  1. Informeer je werknemers goed over de gedragscodes tijdens een borrel. 
  2. Zorg dat de (externe) locatie waar de borrel plaatsvindt aan de vereiste veiligheidsvoorzieningen voldoet. 
  3. Sluit een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering met voldoende dekking af. Zo voorkom je grote financiële consequenties bij schade.

Grensoverschrijdend gedrag

Steeds meer bedrijven organiseren alcoholvrije borrels. Op zich is een glaasje bubbels natuurlijk geen probleem. Tóch blijkt uit rechtspraak dat overmatig alcoholgebruik vaak leidt tot incidenten, zoals grensoverschrijdend gedrag. Ongepaste opmerkingen en ongewenste fysieke toenadering komen bij bedrijfsborrels namelijk relatief vaak voor. Dit kan zo ernstig zijn dat jij als werkgever overweegt de werknemer op staande voet te ontslaan. 

Het is belangrijk om in zulke situaties voortvarend én zorgvuldig te handelen: 

  1. Zorg dat je eerst de feiten van de situatie op een rij krijgt. 
  2. Laat als het nodig is een onderzoek (door een extern bureau) uitvoeren. 
  3. Weeg de verschillende belangen van de betrokken werknemers zorgvuldig af. 
  4. Zorg gedurende het proces dat je je aan de wettelijke regels houdt.

Praktische tips 

Onderstaande tips helpen je om aan jouw zorgplicht te voldoen en aansprakelijkheid te voorkomen:

  1. Creëer bewustwording
    Informeer je werknemers vooraf schriftelijk over gedragscodes en het gewenste gedrag tijdens de bedrijfsborrel. Dit kan met een luchtige én duidelijke boodschap.
  2. Alcoholbeleid
    Overweeg een alcoholbeleid, zoals:
    • Beperk de hoeveelheid alcoholische dranken.
    • Bied alcoholvrije alternatieven aan.
    • Stel een barman aan die let op verantwoord alcoholgebruik.
  3. Toezicht en aanspreekpunten 
    Zorg dat leidinggevenden of HR-personeel aanwezig zijn als aanspreekpunt. Zo voelen jouw werknemers zich veilig om incidenten te melden.
  4. Training
    Organiseer voor zowel leidinggevenden als alle werknemers trainingen over grensoverschrijdend gedrag en het herkennen van signalen.
  5. Opvolging
    Geef duidelijk aan dat je klachten serieus neemt en dat er een vertrouwelijk proces is voor melding en opvolging.

Geniet, maar beperk de risico’s

Een eindejaars-/nieuwjaarsborrel is een waardevolle traditie en draagt bij aan een positieve werksfeer. Let hierbij dus wel op de arbeidsrechtelijke risico’s, zoals grensoverschrijdend gedrag en mogelijke aansprakelijkheidskwesties. Stel een helder alcohol- en gedragsbeleid op waarin duidelijke regels staan. Zo garandeer je een veilige werkomgeving, beperk je de risico’s effectief en blijft deze borrel een feest voor iedereen en een moment om op een prettige manier samen het jaar af te sluiten of te beginnen!

Wil je meer weten?

Heb jij vragen over jouw zorgplicht, aansprakelijkheid, grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer of ontslag op staande voet? Onze juridische adviseurs staan klaar om jou te voorzien van passend advies!

Neem contact op