-
Financiële administratie & outsourcing
Hoe weet ik of mijn onderneming goed loopt? Een accurate financiële administratie geeft u de informatie die u nodig heeft om de juiste beslissingen te nemen.
-
Financieel inzicht
U wilt de juiste financiële beslissingen nemen op basis van betrouwbare en overzichtelijke managementinformatie. U wilt op ieder moment weten hoe u ervoor staat en waar u moet bijsturen.
-
Financial compliance
Is uw onderneming internationaal actief? Dan wilt en moet u voldoen aan de (financiële) wet- en regelgeving in de verschillende landen waar u actief bent. Maar hoe houdt u financieel overzicht?
-
Duurzaamheid in het mkb
In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, is het essentieel voor mkb-ondernemers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de eisen van de toekomst.
-
Impact House
Hoe kunt u verduurzamen en maatschappelijke impact maken in de wereld van stakeholders, regelgeving en de vraag vanuit klanten en de maatschappij?
-
Business risk services
Ken ik mijn risico’s? Neem ik de juiste maatregelen? Ben ik effectief daarin, ook met IT-tools? Als u met dergelijke vragen worstelt, kunnen wij u helpen met onze reeks van business risk diensten.
-
Cyber risk services
Welke cyberdreigingen zijn relevant voor mijn organisatie? Heb ik de goede voorzorgsmaatregelen genomen om mijn data te beschermen? Realistisch vragen! Wij helpen die te beantwoorden.
-
Deal advisory
Hoe krijg ik het (ver)koopproces van mijn bedrijf voor elkaar zonder al teveel kopzorgen? Wij zorgen voor een stevig fundament voor beslissingen bij de aan- en verkoop van bedrijven.
-
Forensic & integrity services
Hoe kunt u op verantwoorde wijze risico’s beheersen indien sprake is van integriteitinbreuken of bedrijfsfraude? De Forensic & integrity services specialisten van Grant Thornton helpen.
-
Valuations
Verkoopt u uw aandelen, koopt u een andere aandeelhouder uit of laat u nieuwe investeerders toetreden? Werkt u aan een juridische of fiscale herstructurering? Bent u in gesprek met de fiscus voor de overdracht naar uw kinderen of medewerkers? Zit u met een geschil? Of wilt u voldoen aan uw verslaggevingsvereisten, zoals Purchase Price Allocation en Impairment Testing? Allemaal situaties waarbij de waarde van uw onderneming belangrijk is. De dynamiek kan per situatie echter heel verschillend zijn: waarde is namelijk altijd contextgevoelig.
-
Controle jaarrekening
U moet zich financieel verantwoorden, bijvoorbeeld aan aandeelhouders en andere stakeholders. Financiële informatie moet dus betrouwbaar zijn.
-
IFRS services
Financiële verslaglegging volgens IFRS is ingewikkeld. Inmiddels kennen steeds meer internationale ondernemingen de regels. Hoe past u ze echter concreet toe?
-
ISAE & SOC Reporting
Zakelijk Nederland is de afgelopen jaren flink veranderd. De overheid confronteert organisaties met toenemende regulering en compliance vereisten.
-
Pre-audit services
Pre-audit services staat voor het ‘controlegereed’ maken van de gehele financiële administratie voordat de externe accountant start met de controle van de jaarrekening.
-
Sarbanes Oxley controle en advies
De SOx wetgeving schrijft voor dat management structureel verantwoording af moet leggen over de interne controle met betrekking tot de financial statements. Dit moet bewezen worden door een verklaring van een onafhankelijke accountant.
-
Subsidieverklaringen
Is uw onderneming niet wettelijk verplicht tot controle, maar wilt u toch zekerheid verkrijgen over de getrouwheid van de cijfers?
-
Belastingadvies voor het mkb in Nederland
Hoe kan ik gebruikmaken van de innovatiebox? Kan ik die steeds terugkerende belastingaangiftes uitbesteden? Wat kost het als ik morgen wegval? Hoe regel ik mijn oudedagvoorziening? Voldoe ik wel aan alle nieuwe regelgeving? Zal ik NOW3 aanvragen? Allemaal goede vragen. Wij helpen met de antwoorden.
-
Belastingadvies voor Nederlandse multinationals
Als ik die interessante Head of sales in Frankrijk wil aannemen, hoe zit dat dan fiscaal? Welke vennootschap kan het beste een overname doen? Hoeveel scheelt het, als ik al onze belastingaanslagen wereldwijd bij één partij neerleg? Voor wie kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? En hoe? De boete van ‘niet melden’ 830.000 euro? Wat moet ik precies wél melden bij grensoverschrijdende fiscale constructies? Goede vragen. Wij beantwoorden er dagelijks honderden wereldwijd. Scherp en met aandacht voor uw situatie. In welk land dan ook.
-
Btw-advies
Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die wij u kunnen bieden.
-
Douaneadvies
Ons internationale netwerk van douanespecialisten wijst u op de mogelijkheden die de douanewetgeving kan bieden. Dat bespaart u heel wat kosten en moeite.
-
Human Capital Services
Human Capital services van Grant Thornton helpt u om uw zakelijke doelstellingen te bereiken en de loonkosten in bedwang te houden.
-
Innovatie & subsidieadvies
Gaat u met uw organisatie risicovolle projecten aan? De overheid stelt financiële middelen beschikbaar, door middel van het stimuleringsbeleid, voor ondernemers. De subsidieadviseurs van Grant Thornton adviseren en assisteren u graag bij uw subsidieaanvraag.
-
Tax technology
Weet u wat uw belangrijkste fiscale risico’s zijn? En weet u hoe u deze risico’s identificeert en beheerst? Heeft u voldoende tijd om u te focussen op de fiscale zaken die ertoe doen?
-
Transfer pricing
Transfer pricing (interne verrekenprijzen) raakt de meeste multinationale bedrijven. Voldoet uw organisatie aan de transfer pricing-documentatieverplichtingen?
-
Sustainable Tax
In deze veranderende wereld wordt het steeds belangrijker om niet alleen naar de financiële prikkels te kijken, maar ook naar de impact op het milieu. Multinationale ondernemingen moeten hun belastingstrategie herzien, in lijn met het ESG-gedachtegoed.
-
Cryptocurrency en digitale activa
In de afgelopen jaren heeft de blockchain zichzelf bewezen om veranderingen teweeg te brengen in de financiële sector. Deze opkomende industrie heeft de noodzaak om aan regelgeving te voldoen, vergroot. In dit dynamische landschap passen onze specialisten zich hierop aan en geven zij voorrang aan de naleving en toezicht van de steeds veranderende regelgeving.
-
Uitbreiden naar andere markten
Zoekt u naar kansen om internationaal uit te breiden? Of u nu op het punt staat een nieuw kantoor te openen in het buitenland of een internationale overname overweegt, u heeft zekerheid nodig bij het maken van de juiste keuzes voor uw onderneming. Wereldwijde uitbreiding is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Het goede nieuws is dat wij er zijn om u te helpen!
-
Internationale contactpersonen
Waar u ook kiest om zaken te doen, u wilt toegang tot mensen met de beste ideeën en kritisch denkvermogen waarmee u uw onderneming in binnen- en buitenland kunt laten groeien. Grant Thornton heeft een netwerk van kantoren in meer dan 140 landen. Waar u ook wilt uitbreiden, de kans is groot dat onze specialisten ook daar zijn gevestigd.
-
Ondernemingsrecht
Van algemene voorwaarden tot juridische strategie, het moet waterdicht in elkaar zitten. Dat geeft zekerheid en dus rust en ruimte voor groei. Wij denken pro-actief en pragmatisch met u mee. We kijken vooruit en zetten graag dat stapje extra.
-
Arbeidsrecht
Welke verplichtingen heb je bij een zieke werknemer? Hoe pak je een reorganisatie aan? Als ondernemer wil je duidelijke antwoorden en praktische oplossingen voor jouw arbeidsrechtelijke vragen.
-
Sustainable legal
Duurzaamheid is meer dan een buzzword - het vormt de kern van onze juridische begeleiding naar duurzaam succes. Van het opstellen van duurzame contracten, integreren van duurzaam HR-beleid en ESG-Due Diligence binnen onze M&A praktijk tot het adviseren over ESG en andere (nationale en internationale) wetgeving: Wij denken graag pragmatisch en proactief met u mee.
-
Opleiding: Duurzaamheidsrapportage en sturing
Toekomstbestendig zijn, risico’s beheersen, kansen pakken en maatschappelijke impact creëren; duurzaamheid staat inmiddels hoog op de agenda van de meeste bedrijven.
-
Opleiding: Impactmanagement
Als maatschappelijke organisatie wil je wel zeker weten dat je het goede doet. En je wilt je impact ook kunnen communiceren naar je stakeholders.
-
Opleiding: Expeditie Impactmeten
Uw maatschappelijke missie staat voorop, dat maakt u een sociaal ondernemer of maatschappelijk initiatief. Het is dan ook logisch dat u graag wilt weten in hoeverre u uw maatschappelijke missie realiseert. Oftewel: wat uw impact is.
-
Incompany opleidingen impactmanagement
De incompany opleiding Sturen op impact is een traject van 4 - 5 dagen verspreid over een half jaar waarin jouw team kennismaakt met de verschillende onderdelen van impactmanagement én deze direct praktisch integreert in jouw organisatie.
-
Gratis sessie: Sturen op Impact
Hoe bepaal je wat jouw impact is? En hoe meet jouw die vervolgens? In deze sessie nemen we je mee in de wereld van impactmanagement en in het bijzonder het meten van jouw maatschappelijke bijdrage.
-
E-Learning: Meer impact in 6 weken
Deze online opleiding is een laagdrempelige manier om kennis te maken met impact denken en doen.
-
Impactmanagement @ work
Impactmanagement @ work is er voor iedereen die een verdiepingsslag zoekt op het gebied van impactmanagement.
-
Eigenaarschap
Aan het hoofd staan van een familiebedrijf is een flinke opgave. Het brengt veel verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe is het eigendom geregeld? Wie heeft welk belang in het bedrijf? Zijn er familieleden die u liever niet aan het roer ziet staan van de onderneming?
-
Duurzaamheid
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het behalen van (milieu)doelen, het anticiperen op klimaatrisico’s en het inspelen op kansen. Duurzaamheid is breder en bij uitstek een onderwerp dat bij familiebedrijven past.
-
Opvolging
Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Het is geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is.
-
Vermogen
Het onderwerp 'vermogen' binnen familiebedrijven is een belangrijk maar complex onderwerp, dat vele aspecten omvat. Goed plannen en goede afspraken maken voor de continuïteit van het aanwezige vermogen is dus cruciaal.
-
Het Goede Gesprek
Dagelijkse bezigheden (ook in het bedrijf) maken het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan échte reflectie. Even uit de day-to-day business stappen om kritisch na te denken over wat u als eigenaar wilt bereiken
-
Estate planning
Wilt u uw vermogen optimaal overhevelen naar uw volgende generatie zonder te veel erf- en schenkbelasting? Dat kan via bedrijfsoverdracht, schenken of via uw testament.
-
Vermogensbeheer
U hebt inmiddels vermogen opgebouwd of u hebt een goed salaris en pensioen. En daarnaast hebt u een aantal wensen. U wilt bijvoorbeeld uw kinderen helpen bij de aankoop van hun eerste woning en hen een bedrag schenken. Of een camper aanschaffen om door Europa te trekken tijdens uw pensioen. Kan dat?
-
Fiscaal advies en aangifte inkomstenbelasting
Is de aangifte inkomstenbelasting voor u jaarlijks een frustrerend proces? Klopt de vooraf ingevulde aangifte en wat moet u nog meer invullen? Onze specialisten nemen u deze zorg uit handen en adviseren u bij het optimaliseren van uw fiscale positie.
-
Pensioen en andere oudedagsvoorzieningen
Heeft u zich al goed voorbereid op uw oude dag? Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit 3 pijlers: AOW, pensioenopbouw via een werkgever en individuele pensioenverzekeringen. Daarnaast kunt u ook zelf sparen voor uw oude dag: de 4e pijler. Wat betekent deze optelsom voor het totaal van uw oudedagsvoorziening straks?
-
Maritiem
Hoe blijft u aan de wereldtop in de maritieme sector? Nederland moet het hebben van innovatie. Onze kennis brengt de maritieme cluster aan de wereldtop.
Wij brengen je graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van duurzaamheid en impact.
Steeds meer organisaties willen niet alleen financiële groei realiseren, maar ook bijdragen aan het welzijn van mensen en de kwaliteit van onze leefomgeving. Dit geldt niet alleen voor gemeentes en provincies, maar ook voor maatschappelijke organisaties en bedrijven – eigenlijk voor iedere organisatie die een bijdrage wil leveren aan een mooiere wereld.
Wat is de ‘brede welvaart’?
Welvaart draait om meer dan alleen economische groei, of wat mensen verdienen en uitgeven. Het gaat ook over thema’s zoals gezondheid, sociale cohesie en het gevoel van welzijn – dit zijn welvaartsthema’s. Wanneer we dit bredere perspectief omarmen, spreken we van ‘brede welvaart’. Dit is een manier van kijken naar wat écht bijdraagt aan het geluk en de kwaliteit van leven, niet alleen voor mensen nu, maar ook voor toekomstige generaties en mensen die op andere plekken wonen.
Veel vraagstukken in de samenleving zijn ingewikkeld en lastig op te lossen, de zogenaamde 'wicked problems'. Deze problemen raken verschillende thema’s tegelijk en kunnen niet vanuit één enkel thema opgelost worden. In Nederland zijn op dit moment bijvoorbeeld de sociale cohesie en de kwaliteit van natuur en leefomgeving belangrijke onderwerpen die om aandacht vragen.
Ook is de welvaart ongelijk verdeeld. De verantwoordelijkheid voor het verbeteren van brede welvaart ligt niet alleen bij de politiek – dit moeten we samen doen. Samenwerking tussen de publieke en private sector is nodig om integrale oplossingen te vinden. Maar hoe kun je als organisatie bijdragen? Gebaseerd op onze ervaringen met brede welvaartsprojecten, geven we enkele tips om u op weg te helpen.
Tip 1: Betrek zowel de doelgroep als relevante stakeholders
Het realiseren van brede welvaart vraagt om een gezamenlijke inspanning van verschillende partijen, waarbij het belangrijk is om de doelgroep een stem te geven. Het betrekken van de doelgroep zorgt ervoor dat de activiteiten aansluiten op hun behoeften en bijdragen aan wat zij van waarde vinden, wat leidt tot maximale impact. Dit is dus niet alleen een vorm van verantwoording, maar een cruciaal onderdeel van het succes.
Daarnaast is het belangrijk om vanaf het begin relevante stakeholders te betrekken, zowel intern (medewerkers en aandeelhouders) als extern (klanten en lokale gemeenschappen). De samenwerking tussen deze groepen helpt jouw organisatie om een breed gedragen strategie te ontwikkelen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door bijeenkomsten, workshops, of focusgroepen te houden waarin stakeholders hun ideeën en meningen kunnen delen en uitwisselen. Zo kun je de doelgroep betrekken bij het bepalen van de waarde van verschillende resultaten, waarbij deze niet alleen subjectief is, maar ook in financiële termen wordt uitgedrukt.
Stakeholderdialogen kunnen je helpen bij het ontdekken van blinde vlekken in jouw strategie en jouw impact op brede welvaart vergroten. Door verschillende perspectieven en prioriteiten in jouw strategie op te nemen, kun je beter inspelen op veranderende omstandigheden en de behoeften van betrokkenen. Dit versterkt niet alleen de relatie met jouw omgeving, maar zorgt er ook voor dat jouw organisatie flexibeler en veerkrachtiger wordt.
Tip 2: Kies bewust bij welke thema's je het meest verschil kunt maken
Brede welvaart is belangrijk voor zowel organisaties als de samenleving. Daarom is het goed om te onderzoeken op welke thema’s jouw organisatie het meeste verschil kan maken. Dit kan bijvoorbeeld door te focussen op thema’s die zowel voor jouw organisatie als voor de maatschappij belangrijk zijn. Door hier gericht op in te spelen, kun je een grotere positieve impact maken op mens en milieu.
Veel organisaties kijken naar regels en richtlijnen, zoals de Europese wetgeving, die bedrijven aanmoedigt om verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op de samenleving en het milieu. Ook de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vraagt van bedrijven dat ze jaarlijks rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid en -activiteiten. Hoewel niet elke organisatie onder de CSRD valt, biedt het proces waardevolle inzichten voor elke organisatie die wil sturen op brede welvaart.
Een belangrijke stap in dit proces is het kiezen van de thema’s waarbij jouw organisatie het meeste verschil kan maken. Dit betekent dat je samen met jouw stakeholders moet bepalen welke thema’s prioriteit hebben. Vraag hen bijvoorbeeld welke thema’s zij belangrijk vinden en wat hun verwachtingen zijn van jouw organisatie. Door deze input te gebruiken en te kijken naar waar je de meeste impact kan maken, kun je gericht actie ondernemen en waarde creëren op meerdere fronten.
Tip 3: Denk na over de risico’s en kansen voor jouw eigen organisatie
Bij het kiezen van welvaartsthema’s waarop je wilt sturen, is het belangrijk om ook de financiële risico’s en kansen te overwegen die deze keuzes voor jouw organisatie met zich meebrengen. Door de omvang en waarschijnlijkheid van deze risico’s en kansen per thema in kaart te brengen, krijg je beter inzicht in hoe jouw organisatie kan inspelen op veranderingen in de maatschappij en wet- en regelgeving. Dit stelt je in staat om beter in te spelen op bijvoorbeeld nieuwe wetten of veranderingen in de marktomstandigheden.
Door risico’s vroegtijdig te identificeren, kun je maatregelen nemen om financiële verliezen te beperken of negatieve gevolgen voor jouw organisatie te voorkomen. Tegelijkertijd biedt het herkennen van financiële kansen de mogelijkheid om waarde te creëren, bijvoorbeeld door kosten te besparen, efficiënter te werken of nieuwe markten aan te boren. Door zowel risico's als kansen mee te nemen in jouw strategische planning, maak je jouw organisatie sterker en beter bestand tegen toekomstige veranderingen. Dit helpt niet alleen om jouw organisatie toekomstbestendig te maken, maar draagt ook bij aan het creëren van een duurzame, positieve impact op het milieu en de maatschappij.
Tip 4: Maak gebruik van innovatieve financiering
Voor organisaties die bijdragen aan brede welvaart kan het lastig zijn om financiering te vinden voor hun activiteiten. Dit komt door de verkokerde structurering van de overheid, waarbij budgetten vaak worden vrijgegeven voor specifieke thema’s, maar moeizaam voor integrale oplossingen voor brede maatschappelijke vraagstukken die deze thema’s overstijgen. Zo kan bijvoorbeeld een onderneming die zich richt op het bevorderen van de zelfredzaamheid van ouderen niet alleen bijdragen aan hun welzijn, maar ook bijdragen aan hun gezondheid en zo ook de druk op de zorg verminderen.
Het huidige systeem zou echter eisen dat voor elke bijdrage aan een ander beleidsdoel aparte financiering wordt geregeld. Bovendien wordt financiering van de overheid vaak pas verstrekt nadat een organisatie bewezen heeft dat haar activiteiten impact hebben op maatschappelijke doelen, terwijl de organisatie de activiteiten pas kan uitvoeren en impact kan aantonen zodra ze de financiering heeft ontvangen.
Een oplossing voor deze problemen is het gebruik van innovatieve financieringsvormen. Een van deze vormen is resultaatfinanciering, waarbij er speciale aandacht is voor uitbetaling op meerdere welvaartsaspecten. Dit betekent dat een uitvoerende organisatie een integrale oplossing levert met werkkapitaal van een private investeerder, en dat de investeerder achteraf met rendement terugbetaalt wordt door de ‘outcome payer’ als de afgesproken maatschappelijke resultaten behaald zijn. Dit model wordt vaak gebruikt door overheden, provincies en gemeentes, die met uitvoerende organisaties een resultaatcontract afsluiten.
Een koploper op dit gebied is het Brabant Outcomes Fund (BOF). Dit model vereist dat naast de economische resultaten, ook de maatschappelijke impact financieel gewaardeerd moet worden. Ook is het belangrijk om vast te stellen of de activiteiten daadwerkelijk hebben bijgedragen aan de maatschappelijke doelen die in het resultaatcontract zijn afgesproken. Bij het waarderen, monitoren en evalueren van de prestaties kunnen wij je ondersteunen.
Ga vandaag aan de slag met brede welvaart
Wil je concreet aan de slag met brede welvaart en duurzame waarde creëren? Er zijn veel mogelijkheden, en het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij denken graag met je mee om passende oplossingen te vinden en jouw organisatie klaar te maken voor de toekomst.