Woon-werkverkeer

Verplicht vanaf 2024: rapportage zakelijk en woon-werkverkeer

John Boer
Door:
positive middle eastern guy going to office driving
Ben je een werkgever met meer dan 100 werknemers op 1 januari 2024? Dan moet je verplicht rapporteren over het zakelijke en het woon-werkverkeer van de medewerkers aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In eerste instantie was het rapporteren verplicht vanaf 1 januari 2024, dat is uitgesteld naar 1 juli 2024.
Onderwerpen

Update: CO2-uitstoot werkgebonden personenmobiliteit vanaf 1 juli 2024

Heb je 100 of meer werknemers? Dan ben je vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van de werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).

De rapportageverplichting zou ingaan op 1 januari 2024, maar is vanwege uitstel ingegaan op 1 juli 2024. 

Uiterlijk 30 juni 2025 stuur je de gevraagde gegevens voor jouw klant over 2024 in. Welke gegevens je nodig hebt, staat in de handreiking 'Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit'. Hierin staan ook tips hoe je de gegevens verzamelt. Er is ook een handreiking voor de uitzendbranche. 

Meer informatie over de WPM en de handreikingen vind je op de website van de RVO.  

Waarom moet je rapporteren over het zakelijk en het woon-werkverkeer?

Nederland moet de CO2-uitstoot verminderen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom informatie nodig over hoeveel CO2-uitstoot het zakelijk en het woon-werkverkeer van werknemers oplevert. Naar schatting zorgen zakelijk verkeer en woon-werkverkeer samen voor meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland. Met de verplichte rapportage kun je ook zien of en waar je kunt verduurzamen. 

Wat levert het je op?

Als werkgever heb je een belangrijke rol in het duurzamer maken van de werkgebonden personenmobiliteit. Dat kan bijvoorbeeld door jouw werknemers thuis te laten werken of door ze met het openbaar vervoer, de fiets of een elektrische auto naar het werk te laten komen. In de rapportage die je ontvangt kun je lezen wie je kunt raadplegen om verder te verduurzamen.

Hoe registreer je het zakelijk en woon-werkverkeer?

Voor de rapportage moet jaarlijks het totaal aan gereisde kilometers worden verzameld, uitgesplitst naar de verschillende vervoermiddelen en brandstoftypen. Die gegevens vul je in op een digitaal formulier op de site van de RVO. Voor het jaar 2024 moet je dat uiterlijk 30 juni 2025 invullen. Op basis van de ingevulde data ontvang je een rapportage van de berekende CO2-uitstoot.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een handreiking 'Gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit' geschreven die helpt met het in kaart brengen van de benodigde gegevens voor de rapportageverplichting per 2024.

Welke stappen kun je zetten?

Wij adviseren je om op tijd te beginnen met het verzamelen van alle informatie. De registratie van de mobiliteit vraagt niet alleen van jou als werkgever een inspanning, maar ook van jouw werknemers. Heb je vragen over deze of andere zaken? 

Neem contact op met een van onze experts