Private clients

Vermogensupdate: schenk- en erfbelasting

Door:
insight featured image
Je wilt de juiste keuzes maken als het gaat om jouw vermogen. Wij geven je graag nieuwe inzichten als het gaat om vermogensbehoud en vermogensoverdracht. Zo kun je bepalen wat je nu en in de toekomst wilt doen met jouw vermogen.
Onderwerpen

Maart 2025

Erfbelasting op grote vermogens gaat mogelijk omhoog

In het Financieel Dagblad stond vorige maand een artikel dat de erfbelasting op grote vermogens mogelijk omhoog gaat. Wat betekent dat en wat kan je ertegen doen? Dat leggen we je graag uit in dit artikel.

Is een concept testament geldig?

Het komt voor: er is een concept testament opgesteld en voordat het testament passeert bij de notaris overlijdt de erflater. Geldt dan het concept of het wettelijk erfrecht? Op basis van de redelijkheid en billijkheid is het mogelijk om van het wettelijk erfrecht af te wijken. De rechter moet hierin erg terughoudend zijn. Afwijken kan alleen in uitzonderlijke gevallen. 

De digitale nalatenschap

Het huidige erfrecht en de afwikkeling daarvan is gericht op fysieke vermogens en niet op allerlei digitale vormen. Denk aan persoonlijke digitale bezittingen (foto’s, e-mails) financiële digitale bezittingen (PayPal, crypto’s) en zakelijke digitale bezittingen. We gaan in dit artikel verder in op de crypto’s binnen jouw digitale nalatenschap.

De eigen woning bij een echtscheiding

Uit elkaar gaan is al vervelend genoeg. Een op de drie huwelijken strandt. Soms moet de eigen woning noodgedwongen worden verkocht. Het komt ook voor dat een van beiden achterblijft in de woning. Waar moet je rekening mee houden ingeval een van beide partners de ander uitkoopt?

Acute heffing van aanmerkelijk belangbelasting bij overlijden

Dat je bij overlijden erfbelasting moet betalen, is je wel bekend. Dat je ook aanmerkelijk belangbelasting moet betalen, is vaak vervelende verrassing. In dit artikel leggen we uit wanneer je deze belasting betaald en hoe je dit kunt oplossen.

December 2024

Ontwikkelingen in box 3: wat moet je weten? 

Het dossier box 3 blijft volop in beweging. De Raad van State ziet grote struikelblokken bij het voorgestelde nieuwe box 3-stelsel en vindt dat het kabinet terug moet naar de tekentafel. De raad heeft het voorstel voor de Wet werkelijk rendement box 3 in juni van het vorige kabinet ontvangen. De datum van invoering 2027 was al uiterst onzeker; deze onzekerheid neemt alleen maar toe. In dit artikel praten we je bij.

Controleer het voordeel van een hypotheek bij de eigen BV

Het is nog niet zeker tegen welk effectief tarief de rente over een hypotheek in box 1 aftrekbaar is in 2025. Je kunt je dus afvragen of het fiscaal voordeliger is als de hypotheek in box 3 valt: de hypotheek levert daar een rendement op van negatief 2,47 procent (voorlopig percentage 2024). In tegenstelling tot veel andere belastingplichtigen kun je als dga wél invloed uitoefenen op de box waarin de hypotheek valt. Je kunt de hypotheek bijvoorbeeld aflossingsvrij maken zodat de hypotheek (in principe) overgaat naar box 3.

Gebruik óók 2024 nog voor middeling

Het kabinet voert een nieuw stelsel voor box 3 in op basis van het werkelijke rendement met een (nog zeer onzekere) ingangsdatum van 1 januari 2027. Houd deze mogelijke stelselwijziging in gedachten als je schulden voor je eigen woning aangaat of omzet. Bij voldoende box 3-vermogen/-inkomen is de betaalde rente naar verwachting namelijk aftrekbaar in box 3. In dit artikel lees je hoe je ook 2024 nog kunt gebruiken voor middeling.

Fiscaal slim schenken

Door al tijdens jouw leven vermogen te schenken, kunnen jouw nabestaanden vaak veel belasting besparen. Voor schenkingen gelden namelijk speciale vrijstellingen, waaronder een algemene jaarlijks terugkerende vrijstelling. Door geleidelijk te schenken, kunnen de nabestaanden bovendien een tariefvoordeel behalen. De schenk- en erfbelasting kennen namelijk oplopende tarieven. In dit overzicht bieden wij je de tarieven en vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting.

Niet bekend met vergoedingsrechten? Dit heeft gevolgen! (deel 2)

In de vorige vermogensupdate van oktober las je over vergoedingsrechten bij gehuwden. Maar hoe zit dat bij samenwoners? Wat hebben zij van elkaar te vorderen bij einde samenwonen? De wet kent geen regeling voor vergoedingsrechten bij samenwoners. Een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam geeft richting. In dit artikel bespreken we deze uitspraak.

Wat is een redelijke vergoeding van een voorhuwelijkse onderneming?

Tot 1 januari 2018 trouwde je in algehele gemeenschap van goederen, tenzij je aparte afspraken maakte in huwelijkse voorwaarden of geregistreerd partnerschapsvoorwaarden. Na deze datum is het anders. Er is namelijk altijd sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Het belangrijkste verschil is dat voorhuwelijkse privébezittingen en privéschulden niet meer automatisch in de huwelijksgemeenschap vallen. In dit artikel lees je er meer over. 

Oktober 2024

Ontwikkelingen in box 3: wat moet je weten?

Het box 3 dossier is volop in ontwikkeling. In de brief van 17 september 2024 aan de Kamer gaf de staatssecretaris van Financiën weer een update. Een paar dagen later liet de Belastingdienst weten dat de invoering van de Wet werkelijk rendement in 2027 niet haalbaar is. In dit artikel lichten we een aantal onderwerpen uit de Kamerbrief voor je toe.

Jouw tweede woning in het buitenland: toch dubbel belast?

Heb je een tweede woning in het buitenland? Voor deze woning verleent de Belastingdienst aftrek ter voorkoming van dubbele belasting. Maar let op: deze vermindering is meestal te laag. Je betaalt dan over jouw bezit in het buitenland en gedeeltelijk ook in Nederland. En dat is dubbel… In dit artikel geven we je hier meer duidelijkheid over.

Giftenaftrek via BV vervalt. Wat kun je doen?

Vanaf 1 januari 2025 is de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting afgeschaft en kun je giften aan goede doelen dus niet langer aftrekken van jouw winst. Bovendien merkt de Belastingdienst de bedragen aan als een uitdeling van winst (dividend). Uitgaven voor sponsoring en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen blijven wel aftrekbaar als zakelijke kosten.

Waarom uitbreiding publicatieverplichting ANBI’s?

In het Belastingplan 2026 zijn veranderingen voorgesteld voor ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen), waaronder de uitbreiding van de publicatieverplichting. Wat moet je weten? Dat leggen wij je uit in dit artikel.

Filantropie: persoonlijke en zakelijke maatschappelijke impact

Als je individueel of als familie iets goeds wilt doen, zijn er diverse aspecten waar je rekening mee moet houden. Er zijn tal van opties, elk met hun eigen belastingtechnische en juridische voor- en nadelen. Dit whitepaper zet ze voor je op een rij.

Niet bekend met vergoedingsrechten? Dit heeft gevolgen!

Investeer jij of jouw partner privévermogen in het privévermogen van de ander? Dan heeft de betalende partner in eerste instantie recht op een vergoeding. Er ontstaat bijvoorbeeld vergoedingsrecht bij inleg van eigen geld voor de aanschaf of verbouwing van de woning van de ander. Bij echtscheiding of overlijden kan dit grote gevolgen hebben.

Nog dit jaar een schenking aan je kind doen? Dat kan!

Met het einde van het jaar in zicht is het een goed moment om na te gaan of je je kinderen nog wat kunt schenken. Geven met de warme hand is prettiger dan met de koude, toch? Wat kun je nog in 2024? Lees daar in dit artikel meer over.
 

Juli 2024

Hoge Raad: box 3-heffing nog steeds discriminerend!

De Hoge Raad oordeelde op 6 juni 2024 dat de box 3-heffing nog steeds discriminerend is en het eigendomsgrondrecht schendt in die gevallen waarin het forfaitaire rendement hoger is dan het werkelijke rendement dat belastingplichtige heeft behaald.

Hoge Raad: waardestijging tweede woning telt mee voor bepalen rendement box 3

De Hoge Raad oordeelde op 6 juni 2024 dat de box 3-heffing nog steeds discriminerend is en het eigendomsgrondrecht schendt in die gevallen waarin het forfaitaire rendement hoger is dan het werkelijke rendement dat belastingplichtige heeft behaald. Op 14 juni 2024 gaf de Hoge Raad meer duidelijkheid voor bezitters van een tweede woning.

De invloed van de nieuwe box 3 regels op uw vakantiewoning

De heffingstechniek voor een tweede woning in het binnen- of buitenland is complex. Als inwoner van Nederland krijgt u te maken met belastingheffing in box 3. Sinds het kerstarrest zijn de regels voor box 3 ingrijpend veranderd. Hoe wordt uw tweede huis belast in box 3?

Wet werkelijk rendement box 3 (2027?)

De druk op het kabinet voor tijdige invoering van de Wet werkelijk rendement box 3 neemt met de uitspraken van de Hoge Raad toe. Inmiddels heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Van Rij om de wet voor advies naar de Raad van State te sturen.

Werking finaal verrekenbeding bij verschil WOZ- en werkelijke waarde

De Belastingdienst heeft kennisgroepen ingesteld. Deze kennisgroepen publiceren regelmatig standpunten over de uitleg van wettelijke bepalingen. Deze standpunten kunt u zien als een mening. U kunt er vertrouwen aan ontlenen, maar als u daar goede argumenten voor hebt, kunt u een ander standpunt innemen.

Ondersteuning kinderen bij het financieren van een woning

De woningmarkt is overspannen. Aan de prijsstijgingen lijkt geen einde te komen. Het wordt voor starters op de woningmarkt steeds moeilijker om een betaalbare woning te kopen. Veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen te ondersteunen. Dat kan op veel manieren.

Maart 2024

Belastingrente verhoogd: vraag tijdig voorlopige aanslag aan

Met ingang van 1 januari 2024 is de belastingrente weer verhoogd. Het tijdig aanvragen of aanpassen van uw voorlopige aanslag is daarmee belangrijker dan ooit. Wat betekent dit voor u?

Whitepaper Filantropie: Persoonlijke en zakelijke maatschappelijke impact

Het schenken aan goede doelen is niet alleen goed voor onze samenleving en bevredigend voor uzelf, maar het kan ook belastingvoordelen opleveren. Er zijn verschillende fiscaal aantrekkelijke manieren om op een betrokken en duurzame manier te geven. Dit whitepaper informeert u over het schenken vanuit privé, maar ook wanneer u via uw onderneming een bijdrage wil leveren aan maatschappelijke doelen. Welke vorm van schenken is op welke manier fiscaal het meest aantrekkelijk?

Hoge Raad oordeelt: huwelijkse voorwaarden aanpassen vlak voor overlijden geen schenking

Op 16 februari 2024 heeft de Hoge Raad belangrijke uitspraak gedaan. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden tijdens of voorafgaand aan het huwelijk wordt niet automatisch gezien als een (belaste) schenking, zelfs niet als de echtgenoten het vermogen in de huwelijksgemeenschap anders verdelen dan 50/50. Alleen in specifieke situaties kan de vermogensverschuiving, die door de wijziging van de huwelijksvoorwaarden ontstaat, worden gezien als een belaste schenking.

Box 3: komt er nu duidelijkheid?

Er lopen veel procedures over de belasting box 3 en lagere rechters hebben al uitspraken gedaan. De Hoge Raad is nu aan zet. Komt er weer een uitspraak van de Hoge Raad dat, net als het Kerstarrest, inslaat als een bom? Recent heeft Advocaat-Generaal (A-G) Pauwels een conclusie genomen in vijf procedures. Welk advies is er gegeven aan de Hoge Raad?

Banksparen extra interessant

Sparen voor uw oude dag kan op verschillende manieren. Bent u een directeur-grootaandeelhouder of zzp’er? Dan is banksparen een interessante mogelijkheid, maar hoe werkt banksparen?

Oudedagsverplichting: voorkom onnodige belasting na uw overlijden!

Heeft u als dga tussen 2017 en 2019 uw pensioen in eigen beheer omgezet naar een oudedagsverplichting (ODV)? Door de complexe regelgeving rondom de ODV is er nog veel onduidelijkheid. Wat kunt u regelen om toekomstige problemen te voorkomen?

December 2023

Optimaliseer nog in 2023 uw fiscale positie

Het einde van het 2023 is in zicht. Wat moet u dit jaar nog regelen om de fiscale regelingen optimaal te benutten en te anticiperen op de fiscale wijzigingen per 2024? We geven u een overzicht en gaan in op schenkingen, vorderingsrecht op partner, dividend vanuit uw BV, excessief lenen en het belastingtarief in box 3.

Whitepaper: Oudedagsverplichting: voorkom onnodige belasting na uw overlijden!

De ODV-regelgeving is complex en heeft geleid tot veel onduidelijkheid. De Belastingdienst heeft enkele handreikingen uitgebracht, maar er blijven vragen. Hoe kunt u zich het beste voorbereiden in deze onzekere tijden?

Gewijzigd toepassingsgebied btw: voorbereid in 3 stappen!

Zijn uw hoofdhuis (HH) en/of vaste inrichting (VI) lid van een fiscale eenheid in de EU? Dan vallen de prestaties hiertussen vanaf 1 januari 2024 niet meer buiten het toepassingsgebied van de btw. Dit heeft grote gevolgen voor uw onderneming! Wat moet u weten en hoe bereidt u zich hier goed op voor?

Nieuwe regels voor conditionele bronbelasting op dividenden

Bent u vanaf 1 januari 2024 óók inhoudingsplichtig voor de conditionele bronbelasting op dividenden? Vanaf dan geldt een aanvullende bronbelasting op dividenden voor laagbelaste jurisdicties en bij misbruik. Hoe komt u erachter of u straks inhoudingsplichtig bent? En waar moet u dan rekening mee houden?

Verbouwing eigenlijk nieuwbouw? Let op overdrachtsbelasting!

Heeft u of bent u van plan een (gedeeltelijk) ingrijpend verbouwd pand te kopen? Misschien is er dan wel sprake van nieuwbouw en bent u geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Hoe zit dit precies?

Oktober 2023

Whitepaper: Levenstestament voor ondernemers

Staat u er weleens bij stil hoe uw financiële en medische zaken geregeld moeten worden als u hier zelf niet meer toe in staat bent? Een zwaar ongeluk of een ziekte als dementie kan tot gevolg hebben dat u, bij leven, niet meer uw eigen keuzes kunt maken. Uw “gewone” testament treedt nog niet in werking omdat u nog niet bent overleden. Een levenstestament is de oplossing. Ontdek wat u kunt regelen en hoe u dit aanpakt.

Groen beleggen en sparen: wat levert heffingskorting u op?

Groen sparen en beleggen levert meestal een lager rendement op. Om deze manier van sparen en beleggen toch te stimuleren, is een extra vrijstelling groene beleggingen opgenomen in box 3 en geldt er een extra heffingskorting van het vrijgestelde bedrag. Voor een extra stimulans wil het kabinet deze heffingskorting nu verhogen. Wat levert u dit op?

Zware belasting verhuurde woning? Denk eens out-of-the-box 3!

Verhuurders van woningen (en van andere panden) klagen steen en been over de zware box 3 belasting. Hoe voorkomt u deze belasting op verhuurde woningen in box 3? Denk eens ‘out-of-the-box-3'! Heeft u bijvoorbeeld al gedacht aan het ter beschikking stellen van uw panden aan uw eigen BV?

Update BOR: Voorstellen om de bedrijfsopvolgingsregelingen te wijzigen

Heeft u een vennootschap die een onderneming drijft? De doorschuifregeling (DSR) en de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) maken het mogelijk om, als overdrager van aandelen, de box 2 claim in de inkomstenbelasting door te schuiven. Wij geven uitleg.

Einde fiscale voordelen Open Fonds voor Gemene Rekening? (OFGR)

Maakt u gebruik van een Open Fonds voor Gemene Rekening (OFGR) en behaalt u hier fiscale voordelen mee? Let dan op! Een wetswijziging maakt hier vanaf 1 januari 2025 mogelijk een einde aan. Hoe zorgt u ervoor dat uw vermogen in de OFGR straks niet alsnog in box 3 is belast?

April 2023

In deze vermogensupdate leest u over:

November 2022

In deze vermogensupdate leest u over:

  • De belastingtarieven in box 2 en box 3 zijn drastisch aangepast. Deze aanpassing heeft invloed op uw netto rendement
  • De jubelton: Maak optimaal gebruik van de woningschenkvrijstelling in 2022!
  • Box 3 heffing antipeildatum-arbitragebepaling van kracht
  • Het periodiek verrekenbeding in box 3: een mismatch?
  • Versobering leegwaarderatio (of afschaffing?)
  • De schenking tegen schuldigerkenning in box 3: een mismatch?

 

Juni 2022

In deze vermogensupdate leest u over:

  • Het Kerstarrest en box 3: hoe nu verder?
  • Wat betekent afschaffng leegwaarderatio in box 3 voor u?
  • Thuiswonende broers: partners voor de erf- en schenkbelasting?
  • Aanslag erfbelasting voor later erkende erfgenaam onterecht?
  • Pas op met verrekenbedingen in huwelijksvoorwaarden!
  • Tweede woning in het buitenland: voorkom dubbele belasting voor uw
    erfgenamen

Februari 2022

In deze vermogensupdate leest u over:

  • Box 3: uitspraak Hoge Raad en reactie Belastingdienst
  • Aanpassen huwelijkse voorwaarden vlak voor overlijden
  • Wie is uw kind?
  • Kan u iets legateren wat niet van u is?
  • Tweetrapsmaking: de fictieve vervreemding van aanmerkelijkbelangaandelen
  • Financiële planning