Private Clients

Testament: wilt u opvullen of afvullen?

Erik van der Sande
Door:
insight featured image
Het is vaak zinvol om een testament op maken. Doet u dit niet, dan geldt het wettelijk erfrecht en heeft u weinig flexibiliteit. U kunt dan bijvoorbeeld niet opvullen of afvullen en uw nabestaanden betalen hierdoor onnodig veel belasting bij uw overlijden. Hoe zit dit?
Onderwerpen

Voorbeeld: verdeling en belasting bij wettelijk erfrecht

Bert en Tineke zijn getrouwd in gemeenschap van goederen en hebben twee kinderen. Bert komt in 2023 plotseling te overlijden. Hij had geen testament opgemaakt dus geldt het wettelijk erfrecht.

  • Het gezamenlijk vermogen bedraagt 1.200.000 euro.
  • De nalatenschap van Bert is de helft daarvan: 600.000 euro.
  • Tineke en de kinderen erven ieder 1/3-deel.
  • Bert heeft geen pensioenrechten opgebouwd waardoor Tineke recht heeft op de maximale vrijstelling van afgerond 723.500 euro.
  • Het erfdeel van Tineke van 200.000 euro is hierdoor onbelast.
  • De kinderen erven ieder ook 200.000 euro. Zij betalen daarover wél erfbelasting: ieder ongeveer 21.500 euro, bij elkaar 43.000 euro.

Hoe zorgt opvullen of afvullen voor belastingvoordeel?

Had Bert zich laten adviseren door zijn belastingadviseur, dan scheelde dat veel geld. Die had waarschijnlijk geadviseerd om een afvullegaat of opvullegaat op te nemen voor Tineke. Wat houdt dat in?

Hoe werkt een opvullegaat?

Bert had in zijn testament een legaat voor Tineke kunnen opnemen ter grootte van de voor haar geldende vrijstelling. Hierdoor zou de nalatenschap van Bert volledig naar Tineke gaan: zij betaalt geen belasting, de kinderen krijgen geen erfdeel. Dit zorgt direct voor een totale belastingbesparing van 43.000 euro.

De kinderen kunnen vervolgens een beroep doen op hun legitieme portie: het erfdeel waar ze altijd recht op hebben, de helft van het wettelijk erfdeel. Dat is in dit geval 1/6-deel en komt neer op 100.000 euro. Zij kunnen hier ook vanaf zien.

Hoe werkt een afvullegaat?

Een afvullegaat gaat nog een stapje verder en past men vaak toe bij grotere vermogens. U kent dan naast het legaat ter grootte van de geldende vrijstelling, ook een legaat toe ter grootte van de eerste tariefschijf.

Stel:

  • De nalatenschap van Bert bedraagt 1.200.000 euro.
  • Volgens het wettelijk erfrecht erft ieder 400.000 euro.
  • Het opvullegaat kent eerst een bedrag van 723.500 toe aan Tineke.
  • Het resterende bedrag per kind valt voor een deel in de hoogste tariefschijf van 20 procent.
  • Het afvullegaat haalt daar nog een bedrag vanaf: namelijk afgerond 138.500 euro dat bij Tineke tegen 10 procent is belast.
  • Dit levert per saldo een extra belastingbesparing van 10 procent op: 13.850 euro.

Maak duidelijk wat u bedoelt!

De begrippen afvullen en opvullen gebruikt men in de praktijk vaak door elkaar. Geef dus altijd duidelijk aan wat u bedoelt.

Contact

Benieuwd wat onze estate planning specialisten voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Lees meer over wat wij voor u kunnen betekenen