Internationaal ondernemen

Het principeakkoord over investeringen tussen de Europese Unie en China

insight featured image
Op 30 december 2020 hebben de EU en China de onderhandelingen afgerond over een principeakkoord met betrekking tot investeringen. Deze overeenkomst zal een beter evenwicht creëren in de handelsbetrekkingen tussen de EU en China en - naar onze mening - in de toekomst nog meer kansen creëren voor directe buitenlandse investeringen (FDI) tussen de EU en China.
Onderwerpen

In de afgelopen 20 jaar bedroeg de FDI vanuit de EU naar China meer dan 140 miljard euro. Vanuit China naar de EU bedroeg de FDI bijna 120 miljard euro.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zei: “De overeenkomst van vandaag is een belangrijke mijlpaal in onze relatie met China en voor onze handelsagenda die op waarde is gebaseerd. Het zal Europese investeerders ongekende toegang geven tot de Chinese markt, waardoor onze bedrijven kunnen groeien en banen kunnen creëren. Het zal China ook verplichten tot ambitieuze principes inzake duurzaamheid, transparantie en non-discriminatie. De overeenkomst zal onze economische relatie met China weer in evenwicht brengen.”

De Chinese president Xi Jinping zegt dat deze overeenkomst ‘China's vastberadenheid en vertrouwen toont in het bevorderen van externe openheid op hoog niveau’. Hij zei ook: ‘2021 komt er aan. De twee leidende machten van de wereld, twee beschavingen, China en Europa, moeten toewijding tonen, proactief handelen, dialogen versterken, vertrouwen vergroten, goed omgaan met verschillen, de handen ineen slaan om nieuwe kansen te creëren en een nieuw tijdperk in te luiden.''

China spant zich in voor EU-investeringen in verschillende dienstensectoren, zoals clouddiensten, financiële diensten, particuliere gezondheidszorg, milieudiensten, internationaal zeevervoer en luchtvervoer gerelateerde diensten. Beide partijen werken nu aan de afronding van de definitieve formulering van de overeenkomst, die juridisch moet worden herzien en vertaald voordat deze ter goedkeuring kan worden voorgelegd aan de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.

Kansen

Als een van de oprichters van IMPACT 2030, omarmt Grant Thornton de missie om de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties te helpen bereiken. Het principeakkoord bindt de partijen, in een op waarde gebaseerde investeringsrelatie, die gebaseerd is op principes van duurzame ontwikkeling. Naarmate de trend richting meer duurzaamheid vordert, moeten middelgrote bedrijven deze transitie maken en duurzaamheid omarmen om toekomstbestendig te zijn. Dit is een geweldige kans voor zowel Chinese als Europese bedrijven. Deze wereldwijde pandemie biedt kansen om onze klanten te ondersteunen bij het transformeren van hun bedrijfsmodellen en zo nieuwe waarde te creëren voor het bedrijfsleven, klanten en de samenleving in een wereld na COVID-19.

Grant Thornton Europese China Desks

Hoewel er nog veel culturele verschillen zijn tussen de EU en China, vertrouwen we erop dat deze overeenkomst ons alleen maar dichter bij elkaar zal brengen en de onderlinge samenwerking zal versterken. De China Desks van Grant Thornton in Europa en Grant Thornton China steunen deze overeenkomst en samen met onze klanten kijken we ernaar uit om een betere toekomst op te bouwen.

Contact

Wilt u weten welke kansen deze overeenkomst biedt voor uw onderneming? Neem contact op met uw lokale China Desk.