WKR

Bijtelling auto van de zaak: snapt u nog welk percentage?

John Boer
Door:
insight featured image
Ziet u ook door de bijtellingspercentages het bos niet meer? Wij nemen het u niet kwalijk. Zoveel verschillende regels en percentages maken het voor u meer dan ingewikkeld. Om u enigszins inzicht te geven, publiceert de Belastingdienst de bijtellingsrichtlijnen voor het privégebruik van uw auto van de zaak.
Onderwerpen

Zoveel vragen...

Wanneer is er wel en wanneer geen sprake van bijtelling? Hoe zorgt u dat u geen bijtelling heeft? Welk risico loopt u wanneer u niet bijtelt en achteraf uw auto van de zaak toch te veel privé heeft gebruikt? En bij privégebruik, hoe bepaalt u de fiscale waarde van de auto? Hoe lang mag u een korting op het normale percentage toepassen? Wat is eigenlijk het normale percentage: 22 of 25 procent? Hoe zit het met een elektrische of hybride auto?

Het antwoord op deze vragen is niet altijd duidelijk en bij rechtspraak hierover trekt de belastingdienst vaak aan het langste eind. Met alle gevolgen van dien.

Richtlijnen kunnen u helpen

De richtlijnen met de geldende bijtellingspercentages voor 2011 tot en met 2024 geven u wellicht antwoord. U vindt hier ook praktische informatie over de toepassing van de bijtellingspercentages na afloop van de eerste periode van 60 maanden na datum eerste toelating volgens het RDW. Voor elke periode daarna moet u nagaan wat de geldende regels zijn voor auto’s waarvoor u de eerste 60 maanden een korting kreeg op de nominale bijtelling. 

Hoe bereken je de bijtelling van een auto die in 2025 de datum eerste toelating heeft?

In 2025 zijn er twee bijtellingstarieven: 17% voor elektrische auto's over de eerste €30.000 van de cataloguswaarde, en 22% voor de resterende waarde en voor voertuigen met een verbrandingsmotor. 

Schrik niet van alle verschillende percentages! Komt u er toch niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op.