Wet DBA

Bereid je goed voor op handhaving op schijnzelfstandigheid

Door:
Bereid je goed voor op handhaving op schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Opdrachtgevers die zzp’er inhuren voor werk dat zij feitelijk niet als zelfstandige uitvoeren, kunnen dan een boete en naheffingen krijgen.

Overgangsperiode in afwachting van nieuwe wetgeving per 2026

Er is een overgangsperiode van een jaar waarin je als opdrachtgever nog geen boete zult krijgen als je kunt bewijzen dat je stappen hebt de zet tegen schijnzelfstandigheid. De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt.

Staatssecretaris Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft hierover het volgende gezegd: “Zelfstandige ondernemers leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan onze economie. En dat blijft zo. Als je echt een ondernemer bent en zelfstandig werkt kun je dat gewoon blijven doen. Maar de inzet van schijnzelfstandigen leidt wel tot oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Het kabinet wil deze balans op de arbeidsmarkt herstellen. De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen om dit te bereiken. Hoewel veel bedrijven en zzp’ers zich druk aan het voorbereiden zijn op de handhaving vanaf 1 januari 2025 ben ik mij er ook van bewust dat de aanpassingen veel van hen vragen. Daarom krijgen bedrijven die kunnen aantonen dat zij aan de slag zijn met het tegengaan van schijnzelfstandigheid volgend jaar nog geen vergrijpboetes.”

Alleen boetes bij onvoldoende voorbereiding 

Wat met 'aantoonbaar aan de slag' bedoeld wordt, bleef ondanks Kamervragen vaag. "Organisaties moeten laten zien dat ze in actie gekomen zijn", aldus Idsinga. Maar hoe zit het als je zzp'ers hebt gevraagd om in loondienst te komen en die willen dat niet? Dat werd niet duidelijk. Hij beloofde dus wel dat het om een “zachte landing” gaat. Er wordt dus het eerste jaar nog niet beboet bij bedrijven die 'aantoonbaar aan de slag zijn' met de aanpak van schijnzelfstandigheid. 

Wel krijgen opdrachtgevers die in de fout gaan vanaf januari meteen een naheffing opgelegd. Ze moeten dan alsnog loonheffingen en premies voor de zorgverzekering voor hun werknemers betalen. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.

Meer weten over schijnzelfstandigheid?

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA)
Lees dit artikel

Neem contact op