Creëer een aantrekkelijke en verantwoorde werkplek

Duurzaam arbeidsrecht is meer dan een compliance-eis; het is een strategische kans voor bedrijven om een positieve werkcultuur op te bouwen en talent aan te trekken. Door duurzame arbeidsomstandigheden en inclusie te waarborgen, creëer je een werkplek die niet alleen voldoet aan wet- en regelgeving, maar die ook inspeelt op de verwachtingen van de moderne werknemer. Dit verhoogt niet alleen de medewerkerstevredenheid, maar versterkt ook de bedrijfsreputatie. Bedrijven die duurzaamheid omarmen op het gebied van arbeidsrecht, kunnen rekenen op een loyaler personeelsbestand en een hogere productiviteit, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hoe helpen wij jou?

Wij helpen jou door het adviseren en implementeren van duurzame arbeidsvoorwaarden en het creëren van een inclusieve werkcultuur. Met onze expertise ondersteunen we bij het opstellen van beleid dat zowel juridisch als strategisch zorgt voor een gezonde en toekomstbestendige werkomgeving. We helpen je de juiste balans te vinden tussen wetgeving, medewerkerswelzijn en duurzaam ondernemerschap, zodat je organisatie aantrekkelijk blijft voor talent en tegelijkertijd je maatschappelijke verantwoordelijkheid nakomt.

Wat bieden wij?

  • Advies over duurzame arbeidsvoorwaarden en contracten
  • Ondersteuning bij het bevorderen van diversiteit & inclusie binnen de organisatie
  • Strategische begeleiding over de inzetbaarheid van personeel en het verbeteren van arbeidsomstandigheden

Wat levert het op?

Duurzame arbeidsomstandigheden en groene arbeidsvoorwaarden verbeteren zowel de betrokkenheid van medewerkers als het imago van je bedrijf. Dit draagt bij aan een gezonde werkomgeving, hogere productiviteit, lagere verzuimcijfers en kostenbesparing. Door te investeren in duurzaamheid vergroot je je aantrekkingskracht op talent en draag je bij aan een positieve werkcultuur, terwijl je tegelijkertijd profiteert van een duurzamere bedrijfsvoering.

Voordelen

  • Verhoogde medewerkerstevredenheid: Duurzaam arbeidsrecht draagt bij aan een positieve werkplek, wat de betrokkenheid en loyaliteit van medewerkers versterkt.
  • Aantrekkingskracht op talent: Bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, trekken gemakkelijker talent aan dat waarde hecht aan maatschappelijke verantwoordelijkheid.
  • Compliance en risicobeheersing: Door duurzame arbeidsvoorwaarden te implementeren, voldoen bedrijven niet alleen aan wet- en regelgeving, maar beperken ze ook juridische risico’s op lange termijn.

Heb je een vraag?

Neem contact op met onze specialisten voor meer informatie over duurzaam arbeidsrecht. 

Neem contact op

Waarom kies je voor Grant Thornton?

Grant Thornton Nederland is lid van Grant Thornton International Ltd (GTIL), één van ’s werelds grootste netwerken (#7) van onafhankelijke accountants- en adviesorganisaties met 73.000 professionals in meer dan 150 landen. Vanuit acht Nederlandse vestigingen ondersteunen 700+ professionals onze klanten met raad en daad op het gebied van accountancy, belastingen en (financiële) adviesvraagstukken. We leveren expertise van wereldformaat, op een manier die naadloos bij de unieke situatie van iedere klant aansluit. Wij werken vanuit een solide basis met een flexibele en resultaatgedreven mentaliteit.

Over Grant Thornton
Duurzaamheid in het mkb

Veelgestelde vragen en antwoorden

Het implementeren van duurzame arbeidsvoorwaarden begint met het aanbieden van flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden en het bevorderen van milieuvriendelijke initiatieven zoals fietsstimulering of elektrische voertuigen. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van medewerkers, maar versterkt ook het imago van jouw organisatie als duurzaam. Het implementeren van dergelijke maatregelen kan de productiviteit verhogen en tegelijkertijd kostenbesparingen opleveren, zoals lagere operationele kosten door minder woon-werkverkeer.

Om diversiteit en inclusie te bevorderen kun je beleid ontwikkelen dat gericht is op gelijke kansen, wervingspraktijken en inclusieve bedrijfscultuur. Dit kan onder meer bestaan uit trainingen voor medewerkers, het aanstellen van een diversiteitsofficier en het uitvoeren van regelmatig beleidsevaluaties. Juridisch gezien zorgt dit ervoor dat je voldoet aan de anti-discriminatiewetgeving en dat je organisatie aantrekkelijk blijft voor een breder scala aan talenten. Het bevorderen van een inclusieve werkplek leidt tot een positievere bedrijfscultuur en minder juridische risico’s.

Voldoen aan de wetgeving rond arbeidsomstandigheden en veiligheid begint met het ontwikkelen van een beleid dat risico’s identificeert en aanpakt. Dit omvat veilige werkplekken, voldoende rust- en herstelmogelijkheden voor medewerkers, en het naleven van de wetgeving rond gezondheid en welzijn. Het implementeren van duurzame werkomstandigheden zoals groene gebouwen of flexibele werkuren kan de algehele werkplekcultuur verbeteren en juridische risico’s minimaliseren. Daarnaast is het essentieel om regelmatig audits en trainingen te verzorgen zodat medewerkers goed op de hoogte zijn van de wettelijke vereisten en de risico’s die eraan verbonden zijn.