Startdatum: 7 november 2024 of 4 februari 2025
Duur: 6 modules verspreid over 3 dagen
Kosten: €2.925 (vrijgesteld van BTW)

Beschrijving Programma Voor wie? Praktische informatie Het team

Beschrijving

Integriteit gaat vooral over ‘het goede doen’: doen wat met het oog op de belangen van betrokkenen het beste is en aansluit bij geldende regelgeving en/of verwachtingen. Of andersom: niet iets doen wat volgens de wet niet mag of waar anderen nadeel van ondervinden. Geen eigen gewin of dat van de organisatie ten koste van anderen. Het klinkt heel simpel. In de praktijk is het toch niet zo makkelijk.

Steeds vaker spreekt men organisaties en bestuurders aan op hun integriteit. Natuurlijk vooral bij niet integer handelen. De hoeveelheid nieuwsberichten over integriteitsschendingen wekt de indruk dat integriteit lastig te organiseren is. Is dat ook zo? Met een goede en praktische aanpak valt dat best wel mee!

 

Wat levert het je op?

In deze praktische leergang krijg je inzicht in het begrip integriteit en gaan we in op gedragsprincipes die mogelijk directe invloed hebben op de persoonlijke integriteit. We staan stil bij wat bijdraagt aan een integere organisatiecultuur en we reflecteren op integriteitsdilemma’s. Dit doen we op basis van actuele vraagstukken.

Je leert integriteitsrisico’s in kaart te brengen, hoe je deze kan beheersen en hoe je de gehele waardeketen hierbij kan betrekken. Gedurende de leergang werk je stap voor stap aan kernonderdelen van het integriteitsbeleid voor jouw organisatie, waardoor je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen.

Programma

De opleiding bestaat uit 6 modules verspreid over 3 dagen, hieronder zie je welke onderwerpen we per module behandelen.

Module 1 - Wat is integriteit

Je leert jouw kennis te vergroten over integriteit. Ook leer je meer over de uitgangspunten voor ethisch handelen en het ontstaan van ethische dilemma’s. We bespreken hoe persoonlijke- en organisatiewaarden richting kunnen geven aan het (integer) handelen van een persoon of organisatie. Je doet kennis op over integriteit bezien vanuit een breder perspectief. En we vergroten je bewustwording over de rol van publieke opinie op het vormen van oordelen over integer handelen. 
 

Module 2 - Persoonlijke integriteit

Je leert hoe verschillende gedragsprofielen van invloed zouden kunnen zijn op de perceptie van integer gedrag. Je leert verschillende drijfveren (her)kennen en krijgt inzicht in jouw eigen gedragsprofiel aan de hand van het DISC model. Daarbij vergoot je jouw bewustwording over mogelijke eigen blinde vlekken en valkuilen. 

Module 3 - Beheersing van integriteitsrisico's

Je doet kennis op over de begrippen ‘risico’ en ‘risk appetite’ en leert vaardigheden opdoen om een integriteitsrisicoanalyse vorm te geven en uit te voeren (Risk & Control Self Assessment) en je leert meer over mogelijke integriteitsrisico’s. En na deze module ben je in staat om in het kader van het integriteitsrisico belangrijke beheersingsmaatregelen te identificeren/in te richten.

Module 4 - Organisatiecultuur en soft controls

Tijdens deze module helpen wij jouw inzicht in de rol van de organisatiecultuur op integriteit te vergroten. En je doet kennis op over soft controls. Daarnaast vergroot je de vaardigheden om cultuur te meten aan de hand van ‘het soft controls model’. En vergroot je het inzicht in maatregelen om een integere organisatiecultuur te realiseren.
 

Module 5 - Integriteit in de waardeketen

In deze module leer je dat integriteitsrisico's de waardeketen soms kunnen overstijgen en integriteitsschendingen van partijen voor of achter in de keten van directe invloed kunnen zijn op jouw eigen organisatie. Je leert de stakeholders in de waardeketen identificeren en leert de integriteitsrisico's in een breder perspectief te beoordelen. Daarnaast leer je strategieën en methoden om de integriteit in de waardeketen te bevorderen kennen.

Module 6 - Morele intervisie en dilemma's

In deze laatste module helpen wij je met het vergroten van je bewustwording over het belang van een zorgvuldig proces bij het oplossen van dillema’s. Je doet ook kennis op over dillema’s, morele besluitvorming en het moreel intervisiemodel. Daarnaast vergroot je jouw vaardigheden in het toepassen van dit intervisiemodel. En leer je meer over het belang van waarden en normen bij het oplossen van een dilemma. 

Voor wie?

Deze leergang is voor alle (senior) professionals die vanuit hun rol te maken krijgen met integriteitsdilemma’s.

Je werkt bijvoorbeeld als:

  • Compliance officer
  • Finance Manager
  • Head of Procurement
  • HR Professional
  • Integrity & Ethics Officer
  • Internal Audit/Controller
  • Leden van Senior Management
  • Legal Counsel
  • Sustainability Officer
  • Vertrouwenspersoon

Niveau Opleiding: HBO+

De ingangseisen van de opleiding zijn:

  • Afgeronde hbo/wo opleiding
  • Minimaal 4 jaar werkervaring binnen een voor de doelgroep van deze training relevante rol

Praktische informatie

  • In het najaar van 2024 en de winter van 2025  gaat er een editie van start.
  • De opleiding bestaat uit 6 modules verspreid over 3 dagen.
  • De studiebelasting bestaat uit de drie opleidingsdagen die van 9 uur tot ongeveer 17 uur zullen duren. Daarnaast vragen we je om tussendoor wat tijd te besteden aan het lezen van artikelen en/of het maken van voorbereidende opdrachten. Dat zal gemiddeld niet meer dan 2 tot 4 uur in beslag nemen.
  • Kosten: €2.925 – vrijgesteld van btw omdat we een CRBKO-geregistreerd opleidingsinstituut zijn.
  • De opleidingsdagen vinden plaats in Utrecht.
  • Wij zorgen voor koffie, thee & lunch.

Editie najaar 2024

7 november
Module 1 en 2
18 november
Module 3 en 4
10 december
Module 5 en 6

Editie winter 2025

4 februari
Module 1 en 2
13 februari
Module 3 en 4
4 maart
Module 5 en 6

Het team

Yvonne Vlasman

Rotterdam

+31 (0) 88 676 9687

Dennis van der Meer

Rotterdam

+31 (0) 88 676 9931

Sandra Jumelet

Rotterdam

+31 (0)88 676 9000

Tessa Reitsma

Utrecht

+31 (0) 88 676 9890