Help uw bedrijf CSRD-proof te worden en de transitie te maken naar een duurzame toekomst!

Toekomstbestendig zijn, risico’s beheersen, kansen pakken en maatschappelijke impact creëren; duurzaamheid staat inmiddels hoog op de agenda van de meeste bedrijven.

Het is ook niet meer vrijblijvend. De nieuwe Europese CSRD-wetgeving verplicht bedrijven vanaf 2024 te rapporteren over hun prestaties op milieu, sociaal en governance vlak. Dat vraagt om ESG data en processen en systemen om te sturen op impact. Om hier tijdig aan te voldoen moeten bedrijven snel in actie komen. En daarbij komen veel vragen.

  • Hoe voldoe ik aan de nieuwe rapportage eisen?
  • Hoe richt ik onze supply chain due dilligence in?
  • En hoe meet ik impact op natuurlijk kapitaal en biodiversiteit?

Tijdens de opleiding werkt u aan de antwoorden. Het is een praktijkgericht programma van vier trainingsdagen en één praktijk bijeenkomst. Tussen de trainingsdagen door krijgt u de tijd om uw nieuwe kennis en kunde in de praktijk te brengen. U leert door aan de slag te gaan, veel voorbeelden uit de praktijk en uitwisseling met medecursisten. Aan het einde van de opleiding heeft u een roadmap voor CSRD compliance en concrete stappen gezet.

U maakt kennis met onze ruim 15 jaar ervaring in het implementeren van duurzaamheids compliance voor uw bedrijf - en impacttrajecten en met uiteenlopende praktijkervaring van gastsprekers uit het bedrijfsleven.

Deze opleiding bieden wij ook in company aan. We passen het programma en de planning dan aan op uw wensen.

Neem contact met ons op om de opties door te spreken

Wat levert het u op?

Bij succesvolle afronding:

  • Ontvangt u een certificaat van deelname.
  • Bent u voorbereid op trends, ontwikkelingen en (aanstaande) wet- en regelgeving op gebied van duurzaamheid.
  • Weet u in hoeverre uw bedrijf voldoet aan de nieuwe richtlijnen en heeft u een roadmap voor compliance ontwikkeld.
  • Kunt u uw bedrijf begeleiden in het bepalen van duurzaamheidskeuzes en vertalen in meetbare doelstellingen. 

 

  • Kunt u data effectief gebruiken om te sturen op resultaat en over uw duurzaamheidsprestaties te rapporteren.
  • Bent u voorbereid op de assurance aspecten hiervan volgens de nieuwe rapportage standaarden (ESRS) vanuit de CSRD.
  • Weet u hoe u de governance zo in kan richten dat op elk niveau verantwoordelijkheden helder belegd zijn.

Aanmelden opleiding

Vrijblijvende intake

Contact

Praktische informatie

  • Vier live opleidingsdagen in een groep van 12 – 15 professionals.
  • Een praktijksessie waarin u op maat advies krijgt en u ervaringen uitwisselt met andere deelnemers.
  • Inspirerende gastsprekers uit de praktijk.
  • Studiebelasting: 5 dagen (opleidingsdagen en praktijksessie).
  • Kosten: € 4.790,- – vrijgesteld van btw omdat we een CRBKO-geregistreerd opleidingsinstituut zijn.
  • De opleidingsdagen en praktijksessie worden in Amsterdam op locatie georganiseerd.
  • Algemene voorwaarden [ 136 kb ]

Editie 2024-2:

Module 1: 18 september 2024
Module 2: 15 oktober 2024
Praktijksessie (dagdeel): 12 november 2024
Module 3: 21 november 2024
Module 4: 17 december 2024

“De opleiding was een fantastische ervaring, begeleid door topdocenten en experts uit het werkveld met prikkelende casussen.”

Joeri Riet - Buurtgids

Voor wie?

Bent u verantwoordelijk voor het sturen op duurzaamheid binnen uw organisatie? Of voor de duurzaamheidsrapportage? Wilt u een rol spelen in de impact van uw bedrijf en weten hoe de CSRD u hierin gaat helpen – en niet hinderen? Dan is deze opleiding geschikt voor u.

De opleiding is er voor alle medewerkers en managers die een rol hebben in het inbedden van duurzaamheid in de organisatie. Van strategiebepaling, implementatie, monitoring en rapportage tot externe verantwoording en toezicht hierop.

U werkt bijvoorbeeld als;

  • Duurzaamheids- of ESG-verantwoordelijke
  • Reporting officer
  • (Midden) Manager
  • Financial / controller / Auditor

 

Niveau opleiding Duurzaamheidsrapportage en sturing

HBO+

Ingangseisen opleiding Duurzaamheidsrapportage en sturing

  • Afgeronde hbo/wo opleiding
  • Minimaal 2 jaar werkervaring
  • Basiskennis over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

 

“De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de verslaggeving daarover is een reis die dertig jaar geleden al is begonnen. Eerst in wandeltempo, maar de laatste twee jaren zijn we in een F1-race aanbeland, waarbij de spelregels nog worden ontwikkeld tijdens de race."

Dick de Waard – Hoogleraar auditing

Afbeelding Dick de Waard

Opleidingsprogramma

Module 1. Trends en ontwikkelingen en ambities bepalen

We bespreken trends en ontwikkelingen en we maken heel concreet wat deze voor uw bedrijf betekenen.

We verkennen de context waarin uw bedrijf opereert. We kijken wat er speelt in de waardeketen, welke externe drivers, zoals wet- en regelgeving en maatschappelijke verwachtingen van invloed zijn. Ook onderzoeken we welke interne impact drivers van invloed zijn op de agenda van de toekomst.

Vanuit de kernwaarden en activiteiten van uw bedrijf verkennen we welke duurzaamheidsambities daarbij passen. U maakt kennis met inspirerende praktijkvoorbeelden van bedrijven die met een gedegen analyse scherpe ambities hebben neergezet.

Onderwerpen:

  • Trends en ontwikkelingen als context voor uw onderneming
  • Specifieke richtlijnen en wet- en regelgeving als CSRD, NFDR, SFDR
  • Gap analyse en CSRD readiness
  • Duurzaamheidsambities bepalen op diverse thema’s


Module 2. Strategische keuzes maken

U leert in deze module hoe u ambities vertaalt in een strategische agenda.  U leert hoe u een dubbele materialiteitsanalyse uitvoert en bepaalt op welke doelstellingen en resultaten u moet inzetten om de ambities te realiseren.

We nemen u mee in best practice modellen en delen ervaringen van bedrijven die voor strategische duurzaamheidskeuzes stonden. U bepaalt waar u schade kunt beperken en waarde kunt toevoegen voor uw stakeholders en de maatschappij als geheel. U leert dit om te zetten in scenario’s en een roadmap naar verandering met concrete doelstellingen.

Onderwerpen:

  • Stakeholderanalyse en betrokkenheid
  • Dubbele materialiteitsanalyse
  • Strategische agenda bepalen
  • Doelstellingen en resultaten concreet maken

 

Module 3. Data, dashboards en sturen op impact

Onmisbaar bij goede sturing én noodzakelijk om voortgang te laten zien: data. Welke data heeft u nodig om inzicht te krijgen in uw werkelijke impact? En welke om succes aan af te meten en om verbeterpunten te identificeren? U leert het in deze module. En natuurlijk behandelen we wat er nodig is om te voldoen aan de CSRD-richtlijnen.

U leert hoe u een datastrategie ontwikkelt. U maakt daarvoor kennis met methodieken die verder gaan dan het verzamelen van output-kpi's. Deze methodieken geven zicht op werkelijke effecten: op uw impact. En we laten u zien hoe u een duurzaamheidsdashboard opzet, dat u kunt gebruiken voor besluitvorming op verschillende niveaus.

We duiken extra diep in strategie en data over ‘natural capital’ en daarbinnen biodiversiteit. Hoe kan en moet u daarop sturen als organisatie? Een belangrijk nieuw thema.

Onderwerpen:

  • Kpi’s definiëren & science based target-setting
  • Datastrategie en werkelijke impact meten
  • Duurzaamheidsdashboards voor betere besluitvorming
  • Impact meten op natural capital en biodiversiteit


Module 4. Rapportage en duurzaamheid verankeren in uw bedrijf

U leert hoe u het zorgvuldig gevoerde beleid naar stakeholders verantwoordt. U maakt kennis met de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en EU Taxonomy vanuit de CSRD. We laten de mogelijkheden van geïntegreerde CSR-verslaglegging zien en u leert hoe u zich kunt voorbereiden op assurance van prestaties op basis van die ESRS.

De inrichting van de governance rondom duurzaamheid krijgt veel aandacht op deze dag. Hoe organiseert u het zo, dat op elk niveau verantwoordelijkheden helder belegd zijn en de doelen scherp? En wat is uw persoonlijke rol hierin? We lopen langs de mogelijke dilemma’s die zich bij de implementatie kunnen voordoen. U weet straks hoe u daar succesvol mee om kunt gaan.

Onderwerpen:

  • Accountability volgens de CSRD
  • Framework geïntegreerde verslaglegging toepassen
  • Assurance van duurzaamheidsprestaties
  • Governance rondom duurzaamheid

Over ons

We houden van praktisch en van resultaten. Dus geen hoog over concepten, maar een no nonsens aanpak, die je leert hoe je in de praktijk jouw volgende stap zet. Zo helpen wij organisaties van klein tot groot te transformeren. Wij leiden op en adviseren. Dat doen wij sinds 2008. Wij zijn thought-leader binnen de duurzaamheids- en impactadviessector en hebben een internationale, sector-overschrijdende blik.

We zijn als opleidingsbureau geregistreerd bij het CRBKO als verkort beroepsonderwijs. Onze modellen, tools en voorbeelden komen uit de ruim 15 jaar ervaring die we hebben als duurzaamheids- en impactadviespraktijk. Wij delen al onze kennis graag met onze cursisten.

CRKBO keurmerk


"De sterke combinatie van theorie en praktijk helpen mij om draagvlak en enthousiasme voor impactdenken binnen mijn organisatie te vergroten. Ik zou het iedereen aanraden!"

Sonja Sars - Natuur en Milieufederaties

Deze opleiding wordt verzorgd door:

Tjeerd Krumpelman - Global Head of Reporting, Regulations en Stakeholder Management ABN AMROTjeerd Krumpelman - partner Grant Thornton Impact House

Tjeerd Krumpelman is partner bij Grant Thornton Impact House. In deze functie ondersteunt hij klanten bij hun duurzaamheidsinspanningen op het gebied van strategie, regelgeving en rapportage. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in de financiële sector en was meer dan tien jaar verantwoordelijk voor duurzaamheid bij ABN AMRO. Momenteel is hij voorzitter van het wereldwijde bestuur van PCAF. Hij is ook voorzitter van de Integrated Thinking & Strategy Group van de IFRS Foundation. 

Met bijdragen van onder andere:

Dick de Waard – Hoogleraar auditing vakgroep auditing & accounting Universiteit Groningen

Dick de Waard hielp tal van multinationale en nationale ondernemingen als accountant en adviseur bij hun duurzaamheidsverslaggeving en is hoogleraar Auditing aan de vakgroep Accounting & Auditing van de Rijksuniversiteit Groningen. Dick is lid van belangrijke impact-organisaties, als de Academic Councel van de Impact Economy Foundation of de Workinggroup Sustainability Reporting van de Raad van Jaarverslaggeving, waar hij mede de ontwikkeling van de ESRS beoordeelt.

E. Wolfs-CV-kl-9275.jpg

Esther Wolfs – partner Grant Thornton & specialist natural capital & biodiversiteit

Sinds 2022 versterkt Esther het team van Grant Thornton met haar kennis en rol als voortrekker op het gebied van biodiversiteit en milieu-impact op nationaal en internationaal niveau. Zij ontwikkelt al jarenlang diepgaand de ‘business case for nature’. Esther stelt de waarde en afhankelijkheden van ecosysteemdiensten vast en zorgt daarmee voor betere besluitvorming en samenwerking door bedrijven, overheden, onderzoekers en natuurbeschermingsorganisaties.

lucas lammersLucas Lammers – CEO LC Packaging

Lucas is eigenaar-directeur van het 100-jarig familiebedrijf LC Packaging. Hij vindt het als de vierde generatie belangrijk om in te spelen op wat de toekomst vraagt: als zijn drie zonen het bedrijf willen voortzetten, mogen zij niet beperkt worden in hun keuzes. Lucas studeerde economie aan de VU en heeft met zijn bedrijf het transitieproces naar duurzaamheid in gang gezet – en het als kansrijker ervaren dan vooraf gedacht. Lucas neemt de deelnemers mee in de ambitie en strategie van LC Packaging.

Edith Kroese – partner Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Edith Kroese – partner Duurzaamheid en Impact services Grant Thornton

Impact-expert Edith Kroese is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Avance dat sinds 2022 onderdeel is van Grant Thornton. Edith heeft meer dan 25 jaar (internationale) ervaring met adviestrajecten en impactonderzoek voor bedrijven, goede doelen, impact financiers en overheden. In 2014 haalde ze een Master in Change Management en heeft ze zich gespecialiseerd in strategievraagstukken rondom duurzaamheid en maatschappelijke impact. Daarnaast is ze ook veelgevraagd spreker en trainer bij onder andere de Radboud Universiteit en trajecten voor toezichthouders.