Een inleiding tot de EUDR

De EU-ontbossingsverordening van de Europese Unie (European Union Deforestation Regulation, verder: EUDR) verbiedt het importeren en verhandelen van producten uit illegaal gekapte bossen op de EU-markt. Deze verordening maakt een onderscheid tussen "marktdeelnemers" (degenen die deze goederen rechtstreeks invoeren) en "handelaren" (die de goederen verder distribueren binnen de EU). Naleving van de EUDR is verplicht voor producten (grondstoffen) zoals vee, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en hout, en afgeleide producten zoals leer, chocolade en verwerkte palmolieproducten. Als een EU-partij nieuwe producten creëert die op de lijst van EUDR-producten staan, wordt deze partij ook als “marktdeelnemer” beschouwd.

Naleving van de EUDR

Om er zeker van te zijn dat de goederen die jouw bedrijf importeert en/of verkoopt niet illegaal zijn ingewonnen en dat zij op de EU-markt worden toegelaten, moet jouw bedrijf een zorgvuldigheidsidentificatienummer aanvragen. Met dit nummer kan worden gecontroleerd of de goederen voldoen aan de EUDR-normen en legaal op de EU-markt kunnen worden gebracht. Elke handelaar in de toeleveringsketen moet dit zorgvuldigheidsidentificatienummer bewaren en afhankelijk van de bedrijfsomvang aan verdergaande eisen voldoen. Meer weten over de EUDR? Lees ons laatste artikel.

Bedrijven waarop de verordening van toepassing is

De nalevingsvereisten onder de EUDR verschillen per bedrijfsgrootte. Grote ondernemingen (d.w.z. een bedrijf met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro, en met 250 of meer werknemers) die als handelaar optreden, moeten aan soortgelijke verplichtingen voldoen als marktdeelnemers. Alle andere (kleinere) bedrijven die als handelaar optreden, hebben met minder nalevingsstappen te maken, maar moeten nog steeds aan de kernvereisten van de EUDR voldoen.

Tijdlijn

EUDR-startpakket

Hiermee bieden wij  een snelle evaluatie van de EUDR-nalevingsverplichtingen van jouw bedrijf, zodat je eventuele hiaten in de naleving op het spoort komt en inzicht krijgt in de te nemen vervolgstappen. Onze nalevingstoets omvat:

  • Analyse van het productassortiment
  • Beoordeling van de gegevens
  • EUDR invaren 

Wat levert het op?

  • Rapport gegevensanalyse
  • Beoordeling productassortiment

Met dit pakket krijg je meer duidelijkheid over EUDR-verplichtingen, verminder je het risico op complicaties bij de naleving van de wettelijke vereisten en voldoe je vroegtijdig aan deze vereisten.

 EUDR-mediumpakket

In dit pakket  bieden wij deskundige ondersteuning tijdens het hele nalevingstraject, van de gegevensvoorbereiding tot aan het indienen van rapporten. Deze dienst omvat:

  • Nalevingscontrole van leveranciers
  • Aanvraag van een zorgvuldigheidsnummer
  • Kwaliteitsbeoordeling

Wat levert het op?

  • Gedetailleerde gegevensbegeleiding
  • Kwaliteitscontrolerapport
  • Rapport over gereedheid voor naleving

Dit pakket biedt full-service ondersteuning voor jouw EUDR-rapportage, van de eerste voorbereiding van de gegevens tot de uiteindelijke indiening. Deze service minimaliseert het risico op boetes wegens niet-naleving en houdt jouw bedrijf op koers.

EUDR doorlopende ondersteuning

Voor bedrijven die end-to-end ondersteuning nodig hebben, zorgt onze EUDR-doorlopende ondersteuning ervoor dat jouw EUDR-naleving effectief wordt beheerd en geoptimaliseerd. Wij bieden doorlopende ondersteuning, strategisch advies en proactieve verbeteringen om jouw rapportage efficiënt en compliant te houden. Deze dienst omvat:

  • Geplande en ad-hoc rapportage
  • Strategisch advies
  • Voortdurende ondersteuning bij naleving
  • Training
  • Communicatie met autoriteiten

Wat levert het op?

  • Voortdurende beoordeling van naleving
  • Strategisch adviesrapport
  • Teamtraining en documentatie
  • Ondersteuning van communicatie met autoriteiten

Onze doorlopende EUDR-bijstand ondersteunt je in elk stadium van naleving, van de eerste beoordelingen tot en met de doorlopende rapportage. We werken met je samen om processen te optimaliseren, kosten te minimaliseren en compliance naadloos in jouw activiteiten te integreren.

Verdere hulp

Ondersteuning bieden in de communicatie met lokale autoriteiten voor taken zoals het registreren van EORI-nummers, eHerkenning, het herclassificeren van bepaalde goederen, het corrigeren van productcodes en het indienen van BTI-verzoeken (zonder limiet).

EUDR - further assistance

Alle niveaus binnen de toeleveringsketen, waaronder importeurs, groothandelaren en detailhandelaren, moeten rekening houden met de EUDR, ongeacht omvang. Houd er echter rekening mee dat de nalevingsvereisten afhankelijk van de grootte van het bedrijf kunnen variëren.

Ondernemers worden onderverdeeld in twee groepen: “marktdeelnemers” en “handelaren”. Een “marktdeelnemer" moet voor de EUDR aan meer normen voldoen dan een “handelaar”. Handelaren mogen vertrouwen op de initiële zorgvuldigheidsprocedure die eerder in de keten door hun leveranciers van producten en grondstoffen is uitgevoerd. Ze moeten echter ook een beleid hebben geformuleerd.

Marktdeelnemers moeten een zorgvuldigheidssysteem opzetten. Handelaren kunnen zorgvuldigheidsverklaringen van hun leveranciers gebruiken. Een uitzondering op de regel is de “grote handelaar”, voor wie dezelfde eisen gelden als voor marktdeelnemers.

De aanvraag wordt elektronisch ingevuld via een officieel EU-portaal dat nog moet worden opgezet. Bedrijven moeten specifieke productgegevens uploaden als onderdeel van de aanvraag.

Sancties op het niet voldoen aan de verplichting van de EUDR zijn boetes tot maximaal 4% van de inkomsten die in het voorgaande jaar met dat specifieke product in de EU zijn gegenereerd, verbeurdverklaring van winsten, importverboden en openbare bekendmaking van de niet-naleving op de website van de Europese Commissie.