Introductie tot CBAM

Ben je voorbereid op de nieuwe CBAM-verordening (Carbon Border Adjustment Mechanism, het mechanisme voor koolstofgrenscorrectie) van de EU? Dit mechanisme is een EU-maatregel die is ingevoerd om "koolstoflekkage" te voorkomen, iets dat plaatsvindt als bedrijven hun productie verplaatsen naar landen buiten de EU met minder strenge milieuregels. De EU bereikt dit door een koolstofbelasting te heffen op bepaalde geïmporteerde producten, eerlijke concurrentie te garanderen en bedrijven aan te moedigen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Op grond van deze verordening ben je verplicht het koolstofdioxide-impact van specifieke goederen bij te houden en te rapporteren aan de EU.

Ben je geïnteresseerd in CBAM en wil je er meer over weten? Klik hier voor onze whitepaper.

Bedrijven in het toepassingsgebied

Sinds oktober 2023 moeten EU-importeurs de koolstofuitstoot van bepaalde goederen die van buiten de EU worden geïmporteerd rapporteren. De volgende goederen vallen onder het CBAM: cement, ijzer, staal, aluminium, kunstmest, elektriciteit en waterstof. Iedereen die vanaf oktober 2023 CBAM-goederen met een waarde van meer dan € 150 per zending importeert in de Europese Unie, moet rapporteren hoeveel koolstof er is uitgestoten bij de productie van die goederen. De volledige regelgeving gaat in 2026 van kracht.

Alle erkende CBAM-aangevers moeten hun jaarlijkse CBAM-aangifte, waarin de koolstofemissies van de geïmporteerde goederen gedetailleerd worden weergegeven, na het einde van het kalenderjaar invoeren in het CBAM-register.

Wanneer moet je beginnen met het implementeren van CBAM?

Van 1 oktober 2023 tot 31 december 2026 verkeert CBAM in een overgangsfase. Tijdens deze periode moeten importeurs hun CO2-voetafdruk rapporteren, hoewel er nog geen directe kosten verbonden zijn aan de rapportage. Dit geeft bedrijven de kans om zich voor te bereiden op de volledige implementatie van CBAM, die gepland staat voor 1 januari 2026. Niet-naleving kan leiden tot zware straffen.

Tijdlijn

Quick Scan voor naleving CBAM 

Onze Quick Scan bied je een snelle en grondige evaluatie van uw CBAM-verplichtingen, identificeert mogelijke risico's en biedt praktische vervolgstappen om naleving te garanderen, bestaande uit het volgende:

  • Implementatie
  • Gegevensoverzicht
  • Analyse van het productassortiment
Doe de Quickscan

Wat levert het op?

  • Een compliance framework op maat om CBAM effectief te beheren.
  • Een gegevensanalyserapport waarin de aandacht wordt gevestigd op gebieden die voor verbetering vatbaar zijn en informatie wordt verstrekt op grond waarvan u actie kunt ondernemen.
  • Een duidelijke beoordeling van het productassortiment, zodat je je kunt richten op de juiste goederen en jezelf de moeite van onnodige inspanningen bespaart.

We identificeren welke van jouw geïmporteerde goederen worden beïnvloed, analyseren jouw productassortiment en bieden een duidelijk actieplan. Onze Quick Scan biedt snel inzicht in jouw CBAM-verplichtingen, helpt je risico's te beperken en zorgt voor tijdige naleving.

CBAM-nalevingsadvies

Wij bieden deskundige begeleiding en gedetailleerde ondersteuning tijdens de hele CBAM-rapportage, zodat jouw gegevens nauwkeurig en volledig zijn en voldoen aan de EU-regelgeving, bestaande uit het volgende:

  • CBAM-rapportage lopende bijstand
  • Kwaliteitscontrole
  • Controle achterstand bij naleving

Wat levert het op?

  • Naadloze voorbereiding van gegevens met professionele begeleiding bij elke stap.
  • Een uitgebreid kwaliteitscontrolerapport, zodat je zeker weet dat jouw gegevens nauwkeurig en betrouwbaar zijn.
  • Een controle van paraatheid voor naleving, waarmee eventuele ontbrekende rapporten of lacunes in de leveranciersinformatie aan het licht komen, zodat je problemen kunt oplossen voordat deze escaleren.

Ons CBAM-nalevingsadvies biedt diepgaande ondersteuning bij het opstellen en indienen van nauwkeurige CBAM-rapporten. We begeleiden je bij de rapportage, controleren de kwaliteit van jouw gegevens en zorgen ervoor dat alle vereiste details goed worden gedocumenteerd. Zo garanderen we dat jouw rapporten volledig zijn en aan de vereisten voldoen, waardoor het risico van boetes afneemt.

CBAM doorlopende ondersteuning

Voor bedrijven die behoefte hebben aan end-to-end ondersteuning, zorgt onze uitgebreide service ervoor dat we jouw CBAM-compliance niet alleen beheren, maar ook optimaliseren. Wij bieden voortdurend hulp, strategisch advies en continue verbeteringen om jouw rapportage gestroomlijnd en kostenefficiënt te houden, bestaande uit het volgende:

  • Voortdurende ondersteuning
  • Initiële en doorlopende rapportage
  • Strategisch advies
  • Opleiding
  • Helpen bij de communicatie met plaatselijke autoriteiten

Wat levert het op?

  • Voortdurende beoordeling van naleving en voortdurende rapportage
  • Strategisch adviesrapport
  • Trainingssessies op maat, afgestemd op de behoeften van uw team
  • Voortdurende ondersteuning bij de communicatie met plaatselijke autoriteiten.

Onze uitgebreide hulp bij CBAM biedt doorlopende, full-service ondersteuning om ervoor te zorgen dat je blijft voldoen aan alle CBAM-regelgeving. Van initiële beoordelingen tot voortdurende rapportages: we werken met je samen om jouw toeleveringsketen te optimaliseren, kosten tot een minimum te beperken en strategische oplossingen te ontwikkelen voor naleving op de lange termijn. We bieden ook training aan jouw teams opdat naleving een naadloos onderdeel van jouw activiteiten wordt.

Verdere ondersteuning

Communicatie met autoriteiten:

Ondersteuning bieden in de communicatie met lokale autoriteiten voor taken zoals het registreren van EORI-nummers, eHerkenning, het herclassificeren van bepaalde goederen, het corrigeren van productcodes en het indienen van BTI-verzoeken (niet-limitatief).

Voortdurende ondersteuning is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf blijft voldoen aan CBAM, aangezien dergelijke voorschriften meestal na verloop van tijd veranderen. Wij bieden begeleiding op maat om jouw bedrijf op de rails te houden.

Image

Veel gestelde vragen en antwoorden over CBAM

Het European Union Emission Trade System ofwel ETS is het handelssysteem in Europa voor de koolstofuitstoot van industrieën binnen de EU, waarbij bedrijven emissierechten kunnen verhandelen. Dit mechanisme beperkt en verbindt een prijs aan de koolstofuitstoot binnen de EU en creëert zo een markt voor emissierechten. De CBAM is bedoeld om de behandeling van de zogenaamde ingebedde koolstofemissies van de productie van deze goederen buiten de EU af te stemmen op de behandeling van de productie binnen de EU die onder het EU-ETS valt.

Bedrijven die goederen importeren die onder CBAM vallen moeten certificaten kopen op basis van de koolstofuitstoot die heeft plaatsgevonden voor deze goederen. Daarom zijn de kosten van CBAM sterk afhankelijk van jouw CO2-voetafdruk uitgedrukt in tonnen uitgestoten koolstof. De berekening van deze prijs zal afhangen van toekomstige (nog aan te geven) parameters. Bovendien is het belangrijk te benadrukken dat de kosten met betrekking tot CBAM ook afhankelijk zijn van de kostenverhogende administratieve lasten.

 

Tijdens de overgangsfase (2023 - 2026) moet de importeur elk kwartaal CBAM-verslagen indienen. Als de importeur een niet-EU entiteit is, is de indirecte douanevertegenwoordiger de aangewezen partij om het CBAM-verslag in te dienen namens de buitenlandse entiteit. Vanaf 2026 moeten erkende CBAM-declaranten jaarlijkse aangiften indienen met gedetailleerde informatie over de koolstofuitstoot van geïmporteerde goederen en dienovereenkomstig CBAM-certificaten kopen. Deze verplichting zal gelden voor de 'geautoriseerde CBAM-aangever': deze moet zich registreren bij de autoriteiten en aan verschillende voorwaarden voldoen. Je dient de aangifte in via het EU-portaal: voor toegang is e-herkenning vereist.

Nee, CBAM is niet alleen van toepassing op grondstoffen, maar ook op halffabrikaten en eindproducten, zoals schroeven, bouten, moeren en diverse andere onderdelen die bij de productie worden gebruikt. Het is belangrijk om te controleren of de goederen die je importeert op de lijst met producten staan die onder CBAM vallen door de officiële productlijst en de bijbehorende productcodes te controleren. Niet-naleving kan leiden tot financiële sancties zodra CBAM volledig van kracht is.

CBAM vereist dat bedrijven de ingebedde uitstoot van broeikasgassen (BKG) rapporteren voor alle goederen die onder de verordening vallen. Ingebedde emissies zijn de directe en indirecte emissies van CBAM-goederen en de materialen die gebruikt worden in het productieproces. Hoewel CBAM in eerste instantie gericht is op bepaalde geïmporteerde goederen, maakt het deel uit van een bredere inspanning van de EU om de prijs van koolstofuitstoot te bepalen. In de toekomst zou CBAM kunnen worden uitgebreid tot emissies in Toepassingsgebied 3, die indirecte emissies in de hele toeleveringsketen van een bedrijf omvatten. Daarom is het cruciaal dat bedrijven nu beginnen met het evalueren van hun volledige CO2-voetafdruk.