Vertel eens iets over jezelf.

Als Junior manager ben ik werkzaam op onze internationale fiscale afdeling (ITS). Ik studeerde in Leiden en ben als werkstudent begonnen bij Grant Thornton. Dat is nu zo’n zeven jaar geleden. Mijn standplaats is Amsterdam, maar ik woon in Den Haag. De afgelopen jaren ben ik, naast werk, bezig geweest met het renoveren van mijn jaren ‘30 woning. Dat is nu zo goed als af, al is een huis nooit “af”.

In mijn werk zet ik mij enorm in op de combinatie tussen sustainability en tax. Mijn doel is om een brug te bouwen tussen fiscaliteit en het ESG-gedachtegoed. Dat is breder dan enkel de duurzaamheid en het “vergroenen” van organisaties. Daarbij moet ook gedacht worden aan een duurzaam beleid waarbij bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met sociale pijlers zoals het personeel. Recent heb ik in dat kader ook gastcollege gegeven aan masterstudenten op de Erasmus Universiteit over Sustainable Tax en directe belastingen en ben ik met de hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) begonnen met een onderzoek op dit gebied.

Het leuke aan de bovengenoemde combinatie is dat ik de kans heb om met veel internationale collega’s contact te hebben over Sustainable Tax. Dan is Engels natuurlijk de voertaal. Daarbij komt het van pas dat ik vroeger veel in het buitenland heb getraind omdat ik op het hoogste niveau Kyokushin karate beoefende. Daarnaast heb ik ook een opleiding Zakelijk Engels gevolgd georganiseerd vanuit Grant Thornton.

Hoe zien jouw werkdagen eruit?

Ik hou mij voornamelijk bezig met drie pijlers; adviseren, due diligence onderzoek en compliance werkzaamheden. Concreet betekent dit dus dat ik aangiften, notificaties en brieven (Vennootschapsbelasting en Dividendbelasting) opstel, adviestrajecten voor internationale ondernemingen afleg en fiscale due diligence onderzoeken binnen onze transaction tax praktijk verricht.

In mijn rol als Junior manager heb ik veel meer te maken met het begeleiden van collega’s en ben ik veel meer aan het coördineren. Het is meer procesmatig werken en veel reviewen. Ik heb nu meer de kans om écht betrokken te zijn bij de klant en de verbinding nog beter aan te gaan. Je krijgt meer zicht op het totale plaatje en kunt identificeren waar de overall risico’s en kansen voor een klant liggen. Maar je moet als fiscalist ook soms “in de loopgraven staan” om te begrijpen waar je mee bezig bent.

Verder heb ik een rol binnen het Tax Technology (TT) team waar we fiscale tools ontwikkelen die binnen onze praktijk en door onze cliënten gebruikt worden. Voor mij is juist die gecombineerde rol het allerleukste. Zo kan ik actief blijven binnen de praktijk, waar wij op dagelijkse basis bijvoorbeeld fusie- en overname trajecten begeleiden.

En tegelijkertijd help ik het TT-team met efficiëntieslagen. Zo heb ik bijvoorbeeld een bijdrage geleverd aan het programmeren van automatisch gegenereerde aanslagbrieven. Data wordt hierbij vanuit verschillende bronnen aan elkaar geknoopt en in een op maat gemaakte brief voor de klant gegoten. Zo hebben onze collega’s meer tijd om inhoudelijk aan de klanten te besteden en worden repetitieve taken geminimaliseerd. Dat geeft een mooie combinatie van mijn expertise binnen het fiscale recht en voorliefde voor alles wat digitaal is.

Pierre:

“Binnen de fiscale praktijk heb ik mijn eigen rol kunnen vormgeven: ik houd me bezig met verschillende dingen die ik leuk vind.”

Waar ben je trots op als je terugblikt op de afgelopen zeven jaar bij Grant Thornton?

Ik werk nog steeds samen met en leer constant van ervaren collega’s, maar zij geven mij ook het vertrouwen om binnen de fiscale praktijk mijn eigen rol verder vorm te geven. Dat stukje vrijheid, daar ben ik trots op en vind ik cruciaal binnen een organisatie. In die zin maak je een snelle groei door van werkstudent tot Junior manager, waarin je onafhankelijk klantcontact hebt. We bespreken strategische visies en zetten deze om in een concreet actieplan om een duurzame en toekomstgerichte positie te realiseren en meerwaarde te creëren.

Ik ben heel actief bezig met het ontwikkelen van diensten die bedrijven helpen op een ethische manier strategische en commerciële doelen te behalen. Zo zijn we laatst genomineerd voor de Technology and Innovation award binnen het internationale netwerk van onze member firms. Dit hebben we verdiend met ons interactieve overzicht van Sustainable Tax incentives. Voor dit project heb ik contact gehad met collega’s in tientallen andere landen om alle datasets compleet te maken.

Aan de hand van de verzamelde data hebben we een geografisch overzicht gemaakt waarmee klanten meer inzicht krijgen in welke incentives er zijn. Het is en blijft een complex landschap, dus advisering is altijd noodzakelijk. Het is heel gaaf om te zien dat onze ideeën, met veel inzet en doorzettingsvermogen, werkelijkheid worden.

Hoe ervaar je de sfeer?

Mensen zoeken contact met elkaar en zoeken de samenwerking op. Het is fijn om bepaalde hersenspinsels te kunnen bespreken bij het koffieapparaat. Je ideeën worden opgevangen en mensen helpen je om initiatieven verder te ontwikkelen. Als je niet bang bent om je ideeën uit te spreken, krijg je volop een creatieve vrijheid. Zelf probeer ik ook starters zoals werkstudenten en junioren hierin aan te moedigen: laat jezelf zien en maak je eigen rol interessanter en je werk daarmee leuker.

De cultuur binnen Grant Thornton is sinds de Coronapandemie wel wat veranderd; we weten elkaar nog steeds heel goed te vinden en dat gebeurt in toenemende mate digitaal. Wat ik heel erg waardeer is dat we ondanks de afstand nog steeds de teamspirit weten te behouden. De vaste kantoordagen hebben waarop het gehele team aanwezig is dragen daar zeker aan bij.

Op projectbasis kan je ook vanuit andere kantoren werken. Zo zijn er nog steeds momenten om bij te praten, hersenspinsels uit te wisselen, een koffietje te doen, of na een werkweek elkaar te ontmoeten voor een gezellige borrel. Het voordeel van hybride werken? Jouw tijd is flexibel in te richten, afhankelijk van jouw agenda kies je welke werkplek het beste past. Dat wordt volledig omarmt door Grant Thornton.

Wat voor ideeën heb jij nog voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Voor onze en eigenlijk iedere organisatie zou ik zeggen: bundel alle kennis die binnen de organisatie beschikbaar is, en maak bijvoorbeeld meer digitaliseringsslagen. Organiseer denktanks en brainstormsessies om gebruik te maken van het talent binnen de organisatie. Je zult je verbazen.

Het klinkt vast als grootspraak, maar ik ben het levende bewijs van mijn eigen advies. Ik heb de vrijheid genomen die door Grant Thornton geboden werd, heb mijn interesses gevolgd en mijn werk kunnen doen op een manier waarop ik het beste tot mijn recht kom. Hier ben ik nog altijd dagelijks tevreden over.

De kansen die ik nog zie, zitten voornamelijk in het verduurzamen in de breedste zin van het woord en automatiseren van alles wat automatisch kan. In het laatste geval zal er meer tijd zijn voor het leukere denkwerk en meer tijd voor klanten. Dat waar je voor gestudeerd hebt moet je in de praktijk kunnen brengen, je wilt immers niet enkel administratief bezig zijn.

Een andere kans vinden we in de hoek van Artificial Intelligence (AI). Dat kan, bij goed gebruik, onwijze efficiëntieslagen opleveren. De tijd die we nu besteden aan bijvoorbeeld het opzetten van tekststructuren kunnen we dan besteden aan het doorvoeren van nog meer verbeteringen. Ook in ons vakgebied moeten we op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen. Dat is ons onderscheidend vermogen. 

Pierre:

“Mijn advies aan Grant Thornton? Maak gebruik van het talent binnen de organisatie om samen naar de toekomst te kijken.”

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures